O KONKURSIE

Celem konkursu jest popularyzacja wiedzy z zakresu chemii żywności oraz dostarczenie uczniom rzetelnych informacji z zakresu: bezpieczeństwa żywności, znakowania produktów żywnościowych, dodatków do żywności, odpowiedzialności producentów.

Ponadto celem konkursu jest propagowanie i upowszechnianie świadomości w zakresie jakości i bezpieczeństwa żywości i żywienia oraz wpływu żywności i żywienia na zdrowie człowieka.

Konkurs skierowany jest do uczniów szkół ponadpodstawowych z terenu Polski.

Konkurs poprzedzi cykl niezwykle atrakcyjnych spotkań przygotowujących w formie online. Spotkania mają na celu przekazanie Uczestnikom odpowiedniej wiedzy z zakresu tematyki Konkursu. Ponadto Uczestnikom spotkań zostaną przekazane materiały edukacyjne.

 

ETAPY KONKURSOWE

I ETAP
[MIĘDZYSZKOLNY]

Test wiedzy z podanego zakresu
[pytania otwarte i zamknięte]

21.05.2021

ONLINE
[forma pisemna]

II ETAP
[FINAŁOWY]

Prezentacja tematu i odpowiedzi na pytania
Jury Konkursowego do prezentowanego tematu

10.06.2021

ONLINE
[wideokonferencja]

 

ZGŁOSZENIA I REGULAMIN

PRZYJMOWANIE ZGŁOSZEŃ DO KONKURSU TRWA NAJPÓŹNIEJ DO DNIA 14.05.2021

ZGŁOSZENIA DOKONUJE UCZESTNIK ZA WIEDZĄ KOORDYNATORA SZKOŁY

ZAPISZ SIĘ

Regulamin konkursu do pobrania >TUTAJ<

Załącznik nr 1 - Klauzula informacyjna >TUTAJ<

Plakat konkursu do pobrania >TUTAJ< 

 Z jednej szkoły ponadpodstawowej może zostać zgłoszonych maksymalnie 30 Uczestników.
W przypadku chęci zgłoszenia większej ilości Uczestników, prosimy o kontakt pod adresem: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Każdy przypadek będzie rozpatrywany indywidualnie przez Organizatora Konkursu.

 

SPOTKANIA PRZYGOTOWUJĄCE
[online]

Zachęcamy wszystkich uczestników do udziału w formie online w cyklu spotkań przygotowujących. Celem spotkań jest przekazanie uczestnikom odpowiedniej wiedzy z zakresu tematyki Konkursu. Ponadto uczestnikom spotkań zostaną przekazane materiały edukacyjne. Udział w spotkaniach jest bezpłatny, dobrowolny i nieobowiązkowy. Nie wpływa formalnie na udział w Konkursie.

Spotkania odbędą się zdalnie na platformie ClickMeeting.

 

NAGRODY

Dla zwycięzców organizatorzy zapewniają atrakcyjne nagrody:

I miejsce −  nagroda główna o wartości 3000 zł

(1000 zł dla zwycięzcy + nagroda rzeczowa o wartości 2000zł dla szkoły)

II miejsce − nagroda o wartości 2000 zł

(500 zł dla zwycięzcy + nagroda rzeczowa o wartości 1500zł dla szkoły)

III miejsce − nagroda o wartości 1000 zł

(250 zł dla zwycięzcy + nagroda rzeczowa o wartości 750 zł dla szkoły)

 

ZAPROSZENIE

 

ORGANIZATOR

Organizatorem konkursu jest Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
(ul. Bitwy Warszawskiej 1920 r. nr 18, 02-366)
Osobą do kontaktu jest Michał Pielech (Dział Rekrutacji i Promocji) – Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

PARTNERZY I PATRONI KONKURSU

 

 PATRONAT

MAZOWIECKI KURATOR OŚWIATY

logo mko 1

 

PARTNERZY

POLSKA IZBA ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ

 piże logo

POLSKA FEDERACJA PRODUCENTÓW ŻYWNOŚCI

pfpz 

 

PATRONI MEDIALNI

 PORTAL PERSPEKTYWY

 Perspektywy logo

 BLOG ZDROWONAJEDZENI

 zdrowonajedzeni logo

Organizator wraz z Partnerami Konkursu przygotowali dla Uczestników szereg spotkań przygotowujących. Celem spotkań jest przekazanie uczestnikom odpowiedniej wiedzy z zakresu tematyki Konkursu. Ponadto uczestnikom spotkań zostaną przekazane materiały edukacyjne. Udział w spotkaniach jest bezpłatny, dobrowolny i nieobowiązkowy. Nie wpływa formalnie na udział w Konkursie.

Spotkania odbędą się zdalnie na platformie ClickMeeting.

 

HARMONOGRAM SPOTKAŃ

 16.04.2021 11:00 Wiem co jem, czyli słów kilka o chemii żywności  WIDEO
22.04.2021 13:00 Substancje Dodatkowe WIDEO
28.04.2021 10:00 Znakowanie żywności WIDEO
10.05.2021 10:00  Znakowanie żywności EKOLOGICZNEJ WIDEO
12.05.2021 10:00 Jakość i bezpieczeństwo żywności WIDEO

 


Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany tematu lub terminu Spotkania, jeśli zmiana ta będzie podyktowana okolicznościami na które, Organizator nie miał wpływu.

MATERIAŁY EDUKACYJNE - CZĘŚĆ 1
MATERIAŁY EDUKACYJNE - CZĘŚĆ 2
MATERIAŁY EDUKACYJNE - CZĘŚĆ 3
MATERIAŁY EDUKACYJNE - CZĘŚĆ 4