WYMAGANE DOKUMENTY
- wydrukowane i podpisane podanie rekrutacyjne z platformy e-dziekanat
- zdjęcie cyfrowe do wgrania w systemie e-dziekanat sekcja Dane Osobowe - wymagania: wymiary 35 x 45 mm, rozdzielczość 300dpi, na jasnym tle, dobrze widoczna twarz w ujęciu "en face" (przodem), bez ciemnych okularów, nakrycia głowy, twarz nieosłonięta włosami [UWAGA: zamieszczone przez Państwa zdjęcie w systemie zostanie wykorzystane do przygotowania Legitymacji Studenckiej]
- zaświadczenie lekarskie od lekarza medycyny pracy [akceptowalne są tylko zaświadczenia wydane przez lekarza medycyny pracy z prawem wykonywania zawodu na terenie Rzeczpospolitej Polski]
- potwierdzenie dokonania opłaty rekrutacyjnej w kwocie 85 zł [obywatele UE], 150 zł [obywatele spoza UE] - absolwenci WSIiZ zwolnieni z wniesienia opłaty
- potwierdzenie dokonania opłaty za ELS [elektroniczną legitymację studencką] w kwocie 22 zł - absolwenci WSIiZ zwolnieni z wniesienia opłaty
- potwierdzenie dokonania opłaty wpisowej [pokrywa koszt zakupu odzieży ochronnej] w kwocie 75 zł - absolwenci WSIiZ zwolnieni z wniesienia opłaty
- świadectwo dojrzałości [kopia]
ALIOR BANK 05 2490 0005 0000 4530 6050 7331
DO POBRANIA
INSTRUKCJA REJESTRACJI W SYSTEMIE E-DZIEKANAT | |
SKIEROWANIE I ZAŚWIADCZENIE LEKARSKIE |
SEMESTR I |
|||
Lp. |
Moduł |
RYGOR |
ECTS |
1. |
Wprowadzenie do zdrowia publicznego |
E |
2 |
2. |
Biologia człowieka |
Z |
3 |
3. |
Mikrobiologia ogólna |
Z |
3 |
4. |
Biochemia |
E |
3 |
5. |
Immunologia i alergologia |
E |
4 |
6. |
Higiena |
Z |
3 |
7. |
Matematyka stosowana |
Z |
6 |
8. |
Chemia ogólna i nieorganiczna |
Z |
4 |
9. |
Podstawy prawa z elementami prawa administracyjnego |
Z |
2 |
10. |
BHP i ergonomia |
Z | 0 |
11. |
Wychowanie fizyczne |
Z | 0 |
SEMESTR II |
|||
Lp. |
Moduł |
RYGOR |
ECTS |
1. |
Promocja zdrowia i edukacja zdrowotna |
E |
3 |
2. |
Podstawy nadzoru sanitarno-epidemiologicznego |
Z |
2 |
3. |
Demografia |
Z |
1 |
4. |
Pdw: Prawo żywnościowe/ Prawo kosmetyczne |
E |
2 |
5. |
PdW: Mikrobiologia żywności/ Mikrobiologia kosmetyków |
E |
4 |
6. |
Chemia ogólna i nieorganiczna |
E |
4 |
7. |
Chemia organiczna |
Z |
3 |
8. |
Psychologia zdrowia i jakości życia |
Z |
1 |
9. |
Studencka Praktyka Zawodowa |
Z |
10 |
10. |
Wychowanie fizyczne |
Z | 0 |
SEMESTR III |
|||
Lp. |
Moduł |
RYGOR |
ECTS |
1. |
PdW: Technologia chemiczna (w zakładach przemysłu spożywczego)/ Technologia chemiczna (w zakładach przemysłu kosmetycznego) |
E |
4 |
2. |
PdW: Chemia żywności/ Chemia i receptura kosmetyków |
Z |
5 |
3. |
PdW: Toksykologia żywności/ Toksykologia kosmetyku |
Z |
4 |
4. |
PdW: Dozwolone substancje dodatkowe do żywności/ Surowce kosmetyczne |
Z |
4 |
5. |
Biostatystyka |
Z |
3 |
6. |
Chemia organiczna |
Z |
5 |
7. |
Chemia analityczna |
Z |
4 |
8. |
Język obcy dla celów akademickich i zawodowych |
Z |
1 |
SEMESTR IV |
|||
Lp. |
Moduł |
RYGOR |
ECTS |
1. |
PdW:Chemia żywności/ Chemia i receptura kosmetyków |
E |
5 |
2. |
PdW: Analiza żywności/ Analiza chemiczna kosmetyku. Metody oceny kosmetyków |
Z |
4 |
3. |
PdW: Aparatura i technologia w inżynierii żywności/ Aparatura i technologia w przemyśle kosmetycznym |
Z |
4 |
4. |
Kwalifikowana pierwsza pomoc |
Z |
2 |
5. |
Kompetencje oczekiwane przez przedstawicieli środowiska społeczno-gospodarczego: Wystąpienia publiczne i komunikacja |
Z |
1 |
6. |
Kompetencje oczekiwane przez przedstawicieli środowiska społeczno-gospodarczego: Digital i social media |
Z |
1 |
7. |
Język obcy dla celów akademickich i zawodowych |
Z |
1 |
8. |
Studencka Praktyka Zawodowa |
Z |
12 |
SEMESTR V |
|||
Lp. |
Moduł |
RYGOR |
ECTS |
1. |
Organizacja systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie |
E |
4 |
2. |
Bezpieczeństwo zdrowotne i prawa konsumenta |
Z |
4 |
3. |
Bezpieczeństwo i ochrona danych medycznych |
Z |
4 |
4. |
PdW: Analiza żywności/ Analiza chemiczna kosmetyku. Metody oceny kosmetyków |
E |
6 |
5. |
PdW: Opakowania artykułów żywnościowych/ Wymagania i kryteria opakowań kosmetycznych |
E |
2 |
6. |
Kompetencje oczekiwane przez przedstawicieli środowiska społeczno-gospodarczego: Public relations w ochronie zdrowia |
E |
2 |
7. |
Kompetencje oczekiwane przez przedstawicieli środowiska społeczno-gospodarczego: Content marketing w ochronie zdrowia |
Z |
2 |
8. |
Język obcy dla celów akademickich i zawodowych |
E |
2 |
SEMESTR VI |
|||
Lp. |
Moduł |
RYGOR |
ECTS |
1. |
Telemedycyna i e-zdrowie |
E |
4 |
2. |
Odpowiedzialność prawna w ochronie zdrowia |
E |
2 |
3. |
Ekonomika zdrowia |
E |
3 |
4. |
PdW: Chemia stosowana i gospodarowanie chemikaliami w przemyśle spożywczym/ Chemia stosowana i gospodarowanie chemikaliami w przemyśle kosmetycznym |
Z |
3 |
5. |
PdW: Towaroznawstwo artykułów żywnościowych/ Towaroznawstwo w przemyśle kosmetycznym |
Z |
4 |
6. |
Seminarium specjalistyczne - metodologia badań własnych |
Z |
4 |
7. |
Studencka Praktyka Zawodowa |
Z | 10 |
SEMESTR VII |
|||
Lp. |
Moduł |
RYGOR |
ECTS |
1. |
PdW: Gospodarka wodno-ściekowa w przemyśle spożywczym/ Ocena oddziaływania na środowisko przemysłu kosmetycznego |
Z |
4 |
2. |
PdW: Systemy zarządzania jakością w przemyśle spożywczym/ Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwo produktu kosmetycznego |
E |
5 |
3. |
Analiza potrzeb, tworzenie i realizacja programów zdrowotnych |
Z |
5 |
4. |
Kompetencje oczekiwane przez przedstawicieli środowiska społeczno-gospodarczego: Zarządzanie ryzykiem w usługach medycznych |
Z |
3 |
5. |
Kompetencje oczekiwane przez przedstawicieli środowiska społeczno-gospodarczego: Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy |
Z |
3 |
6. |
Seminarium specjalistyczne - projekt inżynierski |
Z |
10 |
Polski Komitet Normalizacyjny dokonał podziału w Sektorze Chemii Komitetu Technicznego (KT) 201 ds. Kosmetyków i Wyrobów Chemii kosmetycznej. Wynikiem tego podziału jest powołanie dwóch Komitetów Technicznych: KT. ds. Produktów Kosmetycznych oraz KT. Detergentów.
Jest Nam niezwykle miło poinformować, że Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie została oficjalnie członkiem KT. ds. Produktów Kosmetycznych.
Zakres tematyczny jakim KT będzie się zajmował to: terminologia właściwa dla KT, wymagania, metody badań, badania mikrobiologiczne, właściwości użytkowe produktów kosmetycznych, ochrona przeciwsłoneczna.
W skali europejskiej Komitet Techniczny ds. Produktów Kosmetycznych współpracuje z CEN/TC 392 Cosmetics. Natomiast w skali międzynarodowej z ISO/TC 217 Cosmetics
Polskie Stowarzyszenie Przemysłu Kosmetycznego i Detergentowego działa od roku 1992.
Członkowie Stowarzyszenia to uznani producenci i dystrybutorzy, a także sieci handlowe, dostawcy surowców, szkoły wyższe oraz firmy współpracujące z branżami kosmetyczną i detergentową. Dzięki przynależności do Stowarzyszenia zyskują aktualną informację i wsparcie z zakresu informacji o obowiązkach płynących z legislacji branżowej – polskiej i europejskiej.
Polskie Stowarzyszenie Przemysłu Kosmetycznego i Detergentowego jest członkiem międzynarodowych organizacji branżowych: Cosmetics Europe, Międzynarodowego Stowarzyszenia Producentów Mydeł, Detergentów i Środków Czystości (the International Association for Soaps, Detergents and Maintenance Products) A.I.S.E. oraz Europejskiej Federacji Aerozolowej (European Aerosol Federation) FEA.
Polskie Stowarzyszenie Przemysłu Kosmetycznego i Detergentowego jest jedyną organizacją w Polsce działającą w oparciu o synergię przemysłu kosmetycznego i środków czystości. Reprezentuje ponad 120 firm. Jej głos dociera tam, gdzie zapadają najważniejsze decyzje legislacyjne i gospodarcze dla przemysłu kosmetycznego oraz detergentowego.
Członkostwo w Stowarzyszeniu gwarantuje dostęp do aktualnej wiedzy eksperckiej, pomoc w sytuacjach kryzysowych, wsparcie w obliczu nieuzasadnionych ograniczeń, a także atrakcyjne warunki udziału w branżowych konferencjach i szkoleniach.
Dyrektorem Generalnym Polskiego Stowarzyszenia Przemysłu Kosmetycznego i Detergentowego jest dr Anna Oborska.
CEL KSZTAŁCENIA
Podstawowym celem kształcenia na kierunku inżynieria ochrony zdrowia i promocja jest wykształcenie wysoko wykwalifikowanych specjalistów, którzy dzięki szerokiej wiedzy interdyscyplinarnej ze szczególnym uwzględnieniem wiedzy z zakresu nauk chemicznych, nauk o zarządzaniu i jakości, nauk o zdrowiu, nauk prawnych oraz inżynierii chemicznej, będą konkurencyjną i pożądaną kadrą spełniającą się we wszystkich obszarach ochrony zdrowia publicznego oraz realizującą zadania zawodowe z zakresu bezpieczeństwa, ze szczególnym uwzględnieniem bezpieczeństwa żywności, bezpieczeństwa produktów kosmetycznych w tym wykonującą zadania inżynierskich w tym zakresie.
Koncepcja kształcenia na kierunku inżynieria ochrony zdrowia i promocja odpowiada na oczekiwania sektora ochrony zdrowia poprzez dostarczenie profesjonalnych kadr, których sprofilowana wiedza posłuży do rozwiązywania problemów populacji związanych ze zdrowiem i jego ochroną. Program studiów kładzie nacisk na przekazanie kompleksowej wiedzy i umiejętności, które pozwolą absolwentowi zrozumieć i podejmować w pracy zawodowej działania z zakresu edukacji i promocji zdrowia, a co więcej wdrożyć działania służące wydajności, optymalizacji organizacji sektora, a także podmiotów realizujących zadania w tym obszarze.
Koncepcja kształcenia na kierunku inżynieria ochrony zdrowia i promocja koncentruje się na przekazaniu kompleksowej wiedzy o zasadach zarządzania organizacjami systemu zdrowia publicznego, w tym również zarządzania wiedzą, jakością, usługami zdrowotnymi, ryzykiem, jak i informacją medyczną, a dalej na wyposażeniu absolwenta w umiejętności praktyczne i właściwe kompetencje społeczne pozwalające na podjęcie przez niego skoordynowanych działań profilaktycznych, naprawczych w sektorze zdrowia, a także realizacji zadań inżynierskich ukierunkowanych na bezpieczeństwo zdrowotne populacji ze szczególnym uwzględnieniem bezpieczeństwa żywności oraz bezpieczeństwa produktów kosmetycznych.
Interdyscyplinarne i całościowe podejście do problematyki zdrowia publicznego, a dalej jego ochrony i bezpieczeństwa wyrażone jest w określonych dla kierunku inżynieria ochrony zdrowia i promocja efektach uczenia się.
ORGANIZACJA STUDIÓW
- Czas trwania: 3,5 roku
- Forma studiów:
- stacjonarna [Zajęcia odbywają się od poniedziałku do piątku [08:00-18:30]
- niestacjonarna [Zajęcia odbywają się w piątki [17:00-20:15], soboty i niedziele [08:00-20:15]
- Poziom kształcenia: studia I stopnia
- Tytuł zawodowy absolwenta: inżynier
Forma zajęć, metody dydaktyczne:
- wykład: problemowy, konserwatoryjny, z prezentacją multimedialną;
- ćwiczenia: audytoryjne, warsztatowe, laboratoryjne, specjalistyczne: analiza tekstów z dyskusją, metoda projektów, gry symulacyjne, praca w parach [student vs. student] lub grupach, analiza zdarzeń krytycznych, analiza przypadków, dyskusja, rozwiązywanie zadań;
- lektorat: analiza tekstów z dyskusją, metoda projektów, gry symulacyjne, praca w parach [student vs. student] lub grupach, analiza przypadków, dyskusja;
- seminarium dyplomowe: opracowanie pracy dyplomowej – projekt inżynierski;
- studencka praktyka zawodowa: 6 miesięczna.
Miejsca odbywania zajęć:
- Kampus nr 1 Siedziba główna WSIiZ w Warszawie [ul. Bitwy Warszawskiej 1920 r. nr 18]: wykłady, ćwiczenia audytoryjne i ćwiczenia specjalistyczne;
- Kampus nr 2 [Al. Jerozolimskie 195a]: wykłady i ćwiczenia audytoryjne.
PERSPEKTYWY I UMIEJĘTNOŚCI ABSOLWENTA
Absolwent studiów jest przygotowany do realizacji następujących działań oraz wykorzystania w praktyce zawodowej poniższych kompetencji [dotyczy obu ścieżek kształcenia]:
|
Absolwent może podjąć pracę w następujących podmiotach:
|
Absolwent studiów jest przygotowany do realizacji następujących działań oraz wykorzystania w praktyce zawodowej poniższych kompetencji [dotyczy ścieżki kształcenia bezpieczeństwo żywności]:
|
|
Absolwent studiów jest przygotowany do realizacji następujących działań oraz wykorzystania w praktyce zawodowej poniższych kompetencji [dotyczy ścieżki kształcenia bezpieczeństwo produktu kosmetycznego]:
|
CZESNE/SEMESTR: I-II | 2 800 zł |
CZESNE/SEMESTR: III-VII | 3 000 zł |
OPŁATA REKRUTACYJNA [OBYWATELE UE] |
85 zł |
OPŁATA REKRUTACYJNA [OBYWATELE SPOZA UE] |
150 zł |
OPŁATA WPISOWA [POKRYWAJĄCA KOSZT ZAKUPU ODZIEŻY OCHRONNEJ] |
75 zł |
OPŁATA ZA ELS |
22 zł |
DO POBRANIA
WZÓR UMOWY O WARUNKACH ODPŁATNOŚCI | |
ZARZĄDZENIE KANCLERZA 1/2022 | |
ZARZĄDZENIE KANCLERZA 2/2022 | |
ZARZĄDZENIE KANCLERZA 27/2022 | |
ZARZĄDZENIE KANCLERZA 28/2022 |