Dietetyka

Dietetyka

dr n. o kult. fiz. Krzysztof Mizera

Fizjolog sportu, trener personalny, szkoleniowiec. Od 2009 r. współpracuje z czołowymi sportowcami (m.in.: mistrzami świata, olimpijczykami) oraz amatorami w zakresie treningu, żywienia, odchudzania, przygotowania motorycznego, badań wydolnościowych i żywienia. Od 2008 r. pracownik naukowy na uczelniach wyższych. Uczestnik licznych projektów naukowych oraz konferencji polskich i międzynarodowych. Jego praca doktorska dotyczyła treningu oraz żywienia w sportach siłowych.  Autor ponad 130 publikacji popularno-naukowych, a także dwóch książek - bestsellerów: "Bieganie jest proste" oraz "Dietetyka sportowa" (przetłumaczona na j. ang. i od 2019 r sprzedawana na całym świecie). W marcu 2019 premierę miała jego trzecia książka: "Żywienie młodego sportowca". Amatorsko uprawia sporty siłowe oraz bieganie - przebiegł 5 półmaratonów.