• Contrast
    • Default mode
    • Night mode
    • High Contrast Black White mode
    • High Contrast Black Yellow mode
    • High Contrast Yellow Black mode
    • Layout
    • Fixed layout
    • Wide layout
    • Font
    • Set Smaller Font
    • Set Default Font
    • Set Larger Font
  • Tiktok
  • Erasmus+
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • O uczelni
    • Informacje o nas
      • Misja Uczelni
      • Władze Uczelni
      • Podstawa prawna
      • Certyfikaty i wyróżnienia
    • Prezentacja Uczelni
      • Wirtualny Spacer
      • Dlaczego WSiIZ?
      • Galeria
        • Kampus nr 1
        • Kampus nr 2
    • Kadra dydaktyczna
    • Rady Pracodawców
    • Rada Konsultacyjna
    • Samorząd Studentów
    • Osiągnięcia studentów
    • Wydarzenia
    • Projekty UE/MEiN
    • WSIiZ TV
    • RODO
  • Oferta Edukacyjna
    • Studia I stopnia
      • Chemia kosmetyczna
      • Chemia ogólna
      • Chemia żywności
      • Dietetyka
      • Inżynieria ochrony zdrowia i promocja
      • Kosmetologia
      • Pielęgniarstwo
    • Studia II stopnia
      • Dietetyka
      • Kosmetologia
      • Technologia Kosmetyku
    • Kurs Wyrównawczy
    • Collegium Studiów Podyplomowych
      • Strategia i misja rozwoju
      • Studia Podyplomowe
  • Dla Kandydata
    • Rekrutacja
      • Rejestracja Online
      • Zasady rekrutacji
        • Terminy rekrutacji
        • Wymagane dokumenty
        • Skierowania na badania
        • Instrukcja obsługi w systemie E-DZIEKANAT
        • Opłaty
      • Przeniesienie z innej uczelni
      • Wznowienie studiów
      • Rekrutacja dla Cudzoziemców
      • Katalogi
    • F&Q - Najczęściej zadawane pytania
    • Dni otwarte
    • Spotkania edukacyjne
    • Udogodnienia
      • Kurs języka polskiego
      • Placówki partnerskie w zakresie badań lekarskich
      • Dofinansowanie
      • Zakwaterowanie dla studentów
      • Pobierz informator
      • Zapisz się i bądź na bieżąco z informacjami dla kandydatów
      • smartkurier.pl
      • Oferta specjalna dla firm
  • Dla Studenta
    • E-Dziekanat
    • Informator dla studentów
    • Kształcenie
      • Organizacja roku akademickiego
      • Programy Studiów
      • Praktyki
        • Informacje ogólne
        • Regulamin
        • Wykaz Instytucji
      • Proces dyplomowania
        • Praca dyplomowa
        • Praktyczny egzamin zawodowy
        • Egzamin dyplomowy na kierunku Pielęgniarstwo
        • Konkurs na najlepszą pracę dyplomową
        • Studia podyplomowe
      • Materiały do pobrania
    • Wsparcie
      • Biblioteka
        • Informacje ogólne
        • Publikacje tradycyjne
        • Publikacje elektroniczne
      • Stypendia
      • Biuro Karier
        • Misja i Funkcje
        • Porady
        • Międzynarodowe CV
        • Praktyki w WSIiZ
      • Biuro ds. osób niepełnosprawnych
        • Punkt Konsultacyjny
      • Polityka wsparcia
    • Rozwój
      • ERASMUS +
        • Program
        • Aktualności
        • Uczelnie Partnerskie
        • Incoming Sudents
        • Nasze Mobilności
      • Organizacje studenckie
      • Badanie Losów Zawodowych Absolwentów
  • Dla Wykładowcy
    • E-Dziekanat
    • Biblioteka
    • Logowanie
    • Proces dyplomowania – Promotor/Recenzent
  • Współpraca
    • Partnerzy
    • Szkoły Patronackie
    • Oferta wynajmu sal
    • Oferta specjalna dla firm
    • Program lojalnościowy
    • Praca w WSIiZ
  • Kontakt
    • Biuro Collegium Studiów Podyplomowych
    • Biuro ds. Doskonalenia Jakości Kształcenia
    • Biuro ds. Osób Niepełnosprawnych
    • Biuro Karier
    • Biuro Marketingu
    • Biuro Nauki oraz Biblioteka
    • Biuro Organizacji Studiów
    • Biuro Planowania Kształcenia
    • Biuro Płatności
    • Biuro Rekrutacji
    • Biuro Rektora
    • Biuro Rozwoju Uczelni i Współpracy z Otoczeniem Społeczno-Gospodarczym
    • Biuro Spraw Studenckich
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • O uczelni
    • Informacje o nas
      • Misja Uczelni
      • Władze Uczelni
      • Podstawa prawna
      • Certyfikaty i wyróżnienia
    • Prezentacja Uczelni
      • Wirtualny Spacer
      • Dlaczego WSiIZ?
      • Galeria
        • Kampus nr 1
        • Kampus nr 2
    • Kadra dydaktyczna
    • Rady Pracodawców
    • Rada Konsultacyjna
    • Samorząd Studentów
    • Osiągnięcia studentów
    • Wydarzenia
    • Projekty UE/MEiN
    • WSIiZ TV
    • RODO
  • Oferta Edukacyjna
    • Studia I stopnia
      • Chemia kosmetyczna
      • Chemia ogólna
      • Chemia żywności
      • Dietetyka
      • Inżynieria ochrony zdrowia i promocja
      • Kosmetologia
      • Pielęgniarstwo
    • Studia II stopnia
      • Dietetyka
      • Kosmetologia
      • Technologia Kosmetyku
    • Kurs Wyrównawczy
    • Collegium Studiów Podyplomowych
      • Strategia i misja rozwoju
      • Studia Podyplomowe
  • Dla Kandydata
    • Rekrutacja
      • Rejestracja Online
      • Zasady rekrutacji
        • Terminy rekrutacji
        • Wymagane dokumenty
        • Skierowania na badania
        • Instrukcja obsługi w systemie E-DZIEKANAT
        • Opłaty
      • Przeniesienie z innej uczelni
      • Wznowienie studiów
      • Rekrutacja dla Cudzoziemców
      • Katalogi
    • F&Q - Najczęściej zadawane pytania
    • Dni otwarte
    • Spotkania edukacyjne
    • Udogodnienia
      • Kurs języka polskiego
      • Placówki partnerskie w zakresie badań lekarskich
      • Dofinansowanie
      • Zakwaterowanie dla studentów
      • Pobierz informator
      • Zapisz się i bądź na bieżąco z informacjami dla kandydatów
      • smartkurier.pl
      • Oferta specjalna dla firm
  • Dla Studenta
    • E-Dziekanat
    • Informator dla studentów
    • Kształcenie
      • Organizacja roku akademickiego
      • Programy Studiów
      • Praktyki
        • Informacje ogólne
        • Regulamin
        • Wykaz Instytucji
      • Proces dyplomowania
        • Praca dyplomowa
        • Praktyczny egzamin zawodowy
        • Egzamin dyplomowy na kierunku Pielęgniarstwo
        • Konkurs na najlepszą pracę dyplomową
        • Studia podyplomowe
      • Materiały do pobrania
    • Wsparcie
      • Biblioteka
        • Informacje ogólne
        • Publikacje tradycyjne
        • Publikacje elektroniczne
      • Stypendia
      • Biuro Karier
        • Misja i Funkcje
        • Porady
        • Międzynarodowe CV
        • Praktyki w WSIiZ
      • Biuro ds. osób niepełnosprawnych
        • Punkt Konsultacyjny
      • Polityka wsparcia
    • Rozwój
      • ERASMUS +
        • Program
        • Aktualności
        • Uczelnie Partnerskie
        • Incoming Sudents
        • Nasze Mobilności
      • Organizacje studenckie
      • Badanie Losów Zawodowych Absolwentów
  • Dla Wykładowcy
    • E-Dziekanat
    • Biblioteka
    • Logowanie
    • Proces dyplomowania – Promotor/Recenzent
  • Współpraca
    • Partnerzy
    • Szkoły Patronackie
    • Oferta wynajmu sal
    • Oferta specjalna dla firm
    • Program lojalnościowy
    • Praca w WSIiZ
  • Kontakt
    • Biuro Collegium Studiów Podyplomowych
    • Biuro ds. Doskonalenia Jakości Kształcenia
    • Biuro ds. Osób Niepełnosprawnych
    • Biuro Karier
    • Biuro Marketingu
    • Biuro Nauki oraz Biblioteka
    • Biuro Organizacji Studiów
    • Biuro Planowania Kształcenia
    • Biuro Płatności
    • Biuro Rekrutacji
    • Biuro Rektora
    • Biuro Rozwoju Uczelni i Współpracy z Otoczeniem Społeczno-Gospodarczym
    • Biuro Spraw Studenckich
  • Jesteś tutaj:  
  • Start
  • Dla Studenta
  • Kształcenie
  • Praktyki
  • Informacje ogólne

COVER WSIIZ b

INFORMACJE OGÓLNE

loading...
Studenckie praktyki zawodowe

Studenckie Praktyki Zawodowe są częścią planu studiów, oznacza to że należy je rozliczyć tak samo jak każdy inny moduł.

Praktyki mają za zadanie:

  • poszerzyć wiedzę studentów;
  • przygotować do wykonywania określonego zawodu;
  • pogłębić wiedzę teoretyczną;
  • kształtować umiejętności niezbędne do przyszłej pracy zawodowej;
  • dać szansę zdobycia doświadczenia zawodowego;
  • zapoznanie z regułami rządzącymi rynkiem pracy.

Nabyte podczas praktyk umiejętności powinny umożliwić absolwentowi łatwiejsze uzyskanie pracy w zmieniających się warunkach gospodarki, nastawionej na rozwój, dopasowanie się do potrzeb wyrażanych przez klientów oraz przygotowanie do nadążania za dynamicznie zmieniającym się rynkiem pracy. 

 Wymiar praktyk kierunkowych:

6 miesięcy – w przypadku studiów pierwszego stopnia i jednolitych studiów magisterskich

2 miesiące = 8 tygodni na każdy moduł praktyk

3 miesięcy – w przypadku studiów drugiego stopnia

1 miesiąc = 4 tygodnie na każdy moduł praktyk

 

1h studenckich praktyk zawodowych = 1h akademicka = 45 minut zegarowych

 

Wszystkie dokumenty dotyczące studenckich praktyk zawodowych tj. program praktyk, karty praktyk oraz umowa wraz z oświadczeniem/zobowiązaniem praktykanta o przeprowadzenie studenckich praktyk zawodowych są dostępne dla studenta w elektronicznym systemie obsługi studiów e-dziekanat w zakładce „pliki do pobrania”.

Etapy postępowania:

Wybór instytucji

Praktyki zawodowe można odbywać w instytucjach, gdzie istnieje możliwość zdobycia praktycznej wiedzy z zakresu programu praktyk, który obowiązuje dla danego kierunku studiów.

Student ma możliwość odbycia praktyk w przedsiębiorstwie, z którym Uczelnia ma podpisaną umowę o współpracy w ramach praktyk kierunkowych. Wykaz instytucji znajduje się w zakładce: Wykaz instytucji.

Studenci mogą sami wybrać instytucję, w której chcą odbywać praktyki pod warunkiem, że pracodawca podpisze umowę z Uczelnią. Miejsce odbywania praktyk musi być zgodne z wybranym przez studenta kierunkiem oraz ścieżką kształcenia.

Podpisanie umowy o przeprowadzenie studenckich praktyk zawodowych

Umowę wraz z oświadczeniem/zobowiązaniem praktykanta należy pobrać z zakładki „pliki do pobrania” po zalogowaniu się do elektronicznego systemu obsługi studiów e-dziekanat.

Podpisany i opieczętowany dokument pieczątką instytucji wraz z numerem NIP przez przyjmującego na praktyki powinien zostać przesłany skanem lub w formie czytelnego zdjęcia na adres e-mail opiekuna administracyjnego danego kierunku na 7 dni przed ich rozpoczęciem praktyk.

Nie złożenie ww. dokumentów skutkować będzie brakiem pozytywnego rozpatrzenia karty praktyk.

Składanie karty praktyk 

Kartę praktyk niezwłocznie po zakończeniu praktyk należy złożyć w oryginale do Biura Spraw Studenckich:

  • osobiście w godzinach obsługi interesantów,
  • za pośrednictwem skrzynki podawczej znajdującej się przed wejściem do biura,
  • za pośrednictwem poczty/firmy kurierskiej ze wskazaniem biura do którego list powinien zostać dostarczony.

Terminy rozliczenia zgodne z organizacją roku akademickiego:

- zaliczenie w I terminie – karta praktyk powinna być złożona do ostatniego dnia sesji podstawowej (letniej/ zimowej),

- zaliczenie w II terminie – karta praktyk powinna być złożona do ostatniego dnia sesji poprawkowej (letniej/ zimowej).

  • Nieterminowe rozliczenie praktyk zawodowych

W przypadku niewywiązania się z wyżej wymienionych terminów student zobowiązany jest do złożenia przez elektroniczny system obsługi studentów wniosku o warunkowe zaliczenie studenckich praktyk w terminie określonym przez organizację roku akademickiego jako ostateczny dla danego semestru.

Informacje dodatkowe:

  • Zgodnie z umową o przeprowadzenie praktyk studenckich każdy student odbywający praktykę jest zobligowany do posiadania ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków (NNW) oraz odpowiedzialności cywilnej (OC). Student może nabyć ubezpieczenie z pośrednictwem Uczelni.
  • W przypadku wymagania przez Instytucję przyjmującą na praktyki skierowania należy się zgłosić do opiekuna administracyjnego danego kierunku w celu wystawienia takiego dokumentu.
  • przed przystąpieniem do odbywania studenckich praktyk zawodowych, studenci studiów na kierunku Dietetyka zobowiązani są poddać się obowiązkowemu badaniu na nosicielstwo Salmonella/ Shigella. Badanie jest bezpłatne pod warunkiem posiadania statusu studenta, potwierdzonego na podstawie zaświadczenia wydanego przez Biuro Spraw Studenckich.

 

Dla Studenta

  • E-Dziekanat
  • Kształcenie
    • Proces dyplomowania
      • Praca dyplomowa
      • Praktyczny egzamin zawodowy
      • Egzamin dyplomowy na kierunku Pielęgniarstwo
      • Konkurs na najlepszą pracę dyplomową
      • Studia podyplomowe
    • Materiały do pobrania
    • Praktyki
      • Praktyki
    • Programy Studiów
    • Organizacja roku akademickiego
  • Wsparcie
    • Biuro Karier
    • Biuro ds. osób niepełnosprawnych
      • Punkt Konsultacyjny
    • Biblioteka
      • Informacje ogólne
      • Publikacje tradycyjne
      • Publikacje elektroniczne
    • Biuro Stypendiów
    • Biuro Stypendia
    • Polityka wsparcia
  • Rozwój
    • Organizacje studenckie
    • ERASMUS +
    • Badanie Losów Zawodowych Absolwentów
  • Stypendia
  • Informator dla studentów
REKRUTACJA
 
Zadzwoń do nas+48 22 562 35 00WhatsApp+48 515 335 376
Napisz do nasrekrutacja@wsiiz.pl
Przyjedź do nas ul. Bitwy Warszawskiej 1920 r. nr 18, 02-366, Warszawa

 

Polityka Prywatności

Mapa Strony

  • Chemia żywności inżynier
  • Dietetyka kliniczna studia
  • Dietetyk studia
  • Kosmetologia studia
  • Organizacja i zarządzanie w ochronie zdrowia

 

Kampus nr 1

Ul. Bitwy Warszawskiej 1920 nr 18
02-366 Warszawa

logo_szary.png 

Kampus nr 2

Al. Jerozolimskie 195 A
02-222 Warszawa

 

BIP

Copyright © 2020. Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia.
 
Opieka - DoCom
Autor: windweb.pl

Back to top

Pliki Cookies

Ta strona korzysta z „ciasteczek”, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Klikając „Zgadzam się”, wyrażasz zgodę na użycie WSZYSTKICH plików cookie. Możesz jednak spersonalizować ustawienia plików cookies klikając „Ustawienia plików cookies”.

Ustawienia plików cookies Zgoda