Dla kierunku Dietetyka

Dla kierunku Dietetyka

 

Przewodniczący Rady Pracodawców dla kierunku DIETETYKA:

 

Prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz profesor, doktor habilitowany nauk medycznych, Kierownik Zakładu Żywienia i Dietetyki i Żywienia Szpitalnego z Kliniką Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii (lekarz, internista, gastroenterolog), wieloletni ekspert ds. żywienia, aktywności fizycznej i otyłości WHO, Komisji Europejskiej i Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Autor ponad 500 publikacji krajowych i zagranicznych, w tym140 zawartych na liście filadelfijskiej oraz 40 książek. Kierował wieloma programami badawczymi i wdrożeniowymi dot. wpływu żywienia na zdrowie i leczenie chorób (zwłaszcza otyłości i raka).Obecnie m. in. kieruje projektem we współpracy z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dot. spożycia żywności w Polsce. Pod jego kierunkiem zostały opracowane Normy Żywienia oraz Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla dzieci i młodzieży, osób dorosłych i osób w starszym wieku. Swoje wyniki prezentował ok. 390 razy na wielu konferencjach krajowych oraz światowych i europejskich kongresach dot. żywienia, otyłości i gastroenterologii.

Promotor wielu prac doktorskich i habilitacyjnych, kierownik 22specjalizacji lekarskich z zakresu interny i gastroenterologii. Recenzent artykułów naukowych w czasopismach krajowych i zagranicznych, redaktor naukowy Żywienia Człowieka i Metabolizm. Był pomysłodawcą i kierownikiem projektu POL-HEALTH „Narodowy Program Zapobiegania Nadwadze i Otyłości oraz Przewlekłym Chorobom Niezakaźnym poprzez Poprawę Żywienia i Aktywności Fizycznej” oraz projektu KIK/34 „Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej”. Utworzył w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy „Zachowaj Równowagę” podstawy organizacyjne i merytoryczne Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, którego pracami obecnie kieruje.

Był także inicjatorem i współtwórcą Karty Żywienia i Aktywności Fizycznej Dzieci i Młodzieży w Szkole podpisaną przez Rzecznika Praw Obywatelskich i Instytut Żywności i Żywienia. Ponadto prowadzi zajęcia dydaktyczne z zakresu interny i gastroenterologii dla studentów polskich i zagranicznych na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym.

Kierownik wielu specjalizacji z gastroenterologii i z chorób wewnętrznych.

 

 

 

 

Alicja Drewnowska

Absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego na kierunku psychologia i Chiron Centre for Body Psychotherapy, UK. Założycielka firmy Cambridge Diagnostics (Polska), która oferuje dietetykom i żywieniowcom specjalistyczne badania, celem których jest indywidualizacja zaleceń żywieniowych. Nadrzędnym celem firmy jest szerzenie i zmiana świadomości o wpływie żywienia na organizm. Działalność firmy obejmuje również Poradnię dietetyczną CD oraz organizowanie szkoleń, warsztatów i konferencji z zakresu dietoterapii.

W związku z psychologicznym wykształceniem i wieloletnią psychoterapeutyczną praktyką (EAP membership) najbliższe są jej tematy związane z pracą kliniczną i edukacyjną. Uważa, że dietoterapia jest ważna w prewencji i leczeniu wielu chorób. Redaktor merytoryczna książki pt. „Kompendium Nietolerancji Pokarmowej …kiedy jedzeNIE szkodzi”.

 

 

Aliant to nowoczesny i wg opinii wielu klientów najlepsze narzędzie do układania, analizy i oceny jadłospisów. Na podstawie wytycznych w profilu pacjenta program Aliant jest pomocny w konstruowaniu różnego rodzaju diet: eliminacyjnych, redukcyjnych, nisko-glikemicznych, dla sportowców lub osób uprawiających sport rekreacyjnie. Układanie, analizowanie, monitorowanie efektywności indywidualnych oraz odpowiednio zbilansowanych programów dietetycznych przestało być problemem dzięki wielu przydatnym funkcjom kalkulatora dietetycznego Aliant. Współpraca uczelni z firmą taką jak Cambridge Diagnostics Polska czy Aliant kalkulator jest niezbędna aby pomóc studentom przy wyborze drogi zawodowej po zakończeniu edukacji oraz dać im do tego pomocne narzędzia. Mogą nimi być: webinaria, prezentacje czy wykłady dotyczące diagnostyki nietolerancji pokarmowej, mikroflory jelitowej czy badań genetycznych oraz możliwość zapoznania się z wiodącym na rynku programem do układania diet – kalkulatorem Aliant. Taka współpraca poszerza horyzonty i otwiera nowe drogi współpracy w trakcie i po studiach.

 

  

 

mgr Celina Kinicka

Dietetyk kliniczny i diet coach. Członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków i Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Kreator zmiany stylu życia. Żyj zdrowo i w zgodzie ze sobą - szczęśliwie!

Wykładowca w Akademii Dietetyki

„Cechuje mnie pasja i zaangażowanie w leczenie żywieniowe pacjentów ,dlatego moje projekty żywieniowe są skrojone indywidualnie do każdego pacjenta, tak byś mógł być zdrowy i poczuć się dobrze w swoim ciele dłużej niż parę chwil” zajmujący się całościowym podejściem do pacjenta również pod względem prowadzenia diet eliminacyjnych opartych na podstawie nietolerancji pokarmowych w klasie IgG. Podczas swoich konsultacji kładzie duży nacisk na edukację pacjenta jak i przeprowadzanie dialogu motywującego. Celem jest trwała zmiana stylu życia.

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW cały czas dbająca o aktualizację swojej wiedzy uczestnicząc w licznych kursach oraz zjazdach i konferencjach naukowych.

 

Misją celcal dietetyk jest promowanie świadomej i przyjaznej diety bez ograniczeń! Celcal Dietetyk to zespół specjalistów z wyższym wykształceniem kierunkowym, których pasją jest zdrowie człowieka. Zaufaj ludziom, poświęcającym od lat cały swój czas na studiowanie zagadnienia. Wierzymy w swoją misję, nieustannie się dokształcając oraz gromadząc bezkonkurencyjne doświadczenie w prowadzeniu pacjentów. Nie ryzykuj swoim zdrowiem, skorzystaj z naszej wiedzy!

Zajmujemy się holistycznym podejściem do człowieka. Oznacza to, że jesteś czymś więcej niż tylko układem pokarmowym i tkanką tłuszczową! Nasze zalecenia i plany wobec Ciebie opieramy na aktualnych i rzetelnych badaniach. Bierzemy pod uwagę preferencje smakowe, rodzaj wykonywanej pracy, aktywności fizycznej i możliwość spożywania posiłków. Dostosujemy dietę do Twoich upodobań i możliwości.

Prowadzimy pacjentów bariatrycznych (otyłych), sportowców, osoby w stanach chorobowych, pacjentów z alergiami. Dzięki szerokiej współpracy z róznymi instytucjami możemy skierować na wsszystkie badania laboratoryjne również te na nietolerancje pokarmowe.

U nas nie ma konieczności spożywania 5 posiłków dziennie co 3 godziny. Nie ma magicznych godzin, do której można spożywać owoce czy kolacje. Produkty jak i dania są dopasowane Do Ciebie tak byś to Ty osiągnął swój cel, i abyś to Ty cieszyła się zdrowym jedzeniem! To właśnie niedostosowanie diety pod konkretną osobę jest główną przyczyną rezygnacji i zniechęcenia. Twój plan może być tak skomponowany by posiłki były pełnowartościowe, by przynosiła efekty w połączeniu z przyjemnością i bez głodowania!

  

 

Magdalena Osińska - Radca Prawny

Absolwentka Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Łódzkiego oraz Podyplomowych Studiów z zakresu Legislacji na Uniwersytecie Warszawskim. Od marca 2017 r. jest Dyrektorem Działu Prawnego w Polskiej Federacji Producentów Żywności Związek Pracodawców, gdzie zajmuje się bieżącą obsługą prawną i realizacją projektów dla wiodących w Polsce i Europie producentów żywności, zapewniając kompleksowe doradztwo prawne w zakresie szeroko rozumianego prawa gospodarczego i prawa konsumenckiego. Ponadto pełni funkcje członka zarządu w Związku Stowarzyszeń Rada Reklamy, przewodniczącej Rady Nadzorczej w Aqua Żyrardów Sp. z o. o. oraz prowadzi indywidualną praktykę prawniczą, posiadając bogate doświadczenie procesowe z zakresu prawa cywilnego, w tym prawa pracy i prawa gospodarczego oraz prawa administracyjnego. Wcześniej ponad 7 lat pracowała w Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji na stanowisku Dyrektora ds. Prawnych. Reprezentuje od wielu lat interesy pracodawców wobec rządu i aktywnie uczestniczy w dialogu z władzami publicznymi. Brała udział w licznych inicjatywach ustawodawczych. Obecnie zaangażowana jest we współpracę z różnymi podmiotami z sektora publicznego i prywatnego, stąd zna dobrze rynek i kierunki jego rozwoju. Regularnie występuje jako prelegentka na konferencjach, ma na koncie liczne publikacje w czołowych polskich dziennikach oraz w prasie branżowej dotyczącej prawa żywnościowego.

 

 

Centrum Polubownego Rozwiazywania Sporów dot. Żywności powstało w celu szybkiego, niezależnego i bezstronnego pozasądowego rozwiązywania sporów konsumenckich dotyczących żywności. Centrum jest pierwszym prywatnym podmiotem uprawnionym dedykowanym polubownemu rozwiązywaniu sporów dotyczących jakości handlowej produktów spożywczych, ich oznakowania oraz sporów wynikających z organizowanych konkursów i loterii promocyjnych, czy szeroko rozumianej komunikacji z konsumentem związanych z żywnością.

Osoby prowadzące postępowanie posiadają wysokie kwalifikacje i doświadczenie w rozwiązywaniu sporów konsumenckich oraz doskonałą znajomość prawa żywnościowego. Ponadto Centrum umożliwia skorzystanie z opinii niezależnego eksperta. Co istotne, złożenie wniosku o rozpoznanie sporu przez konsumenta nie wiąże się z żadną opłatą. Natomiast samo rozstrzygnięcie sporu nie jest wiążące. Zatem w przypadku gdy konsument uzna, że sprawa powinna być jednak rozstrzygnięta na drodze postępowania sądowego ma do tego prawo, bowiem terminy przedawnienia nie biegną do czasu zakończenia sporu. Skorzystanie z możliwości rozwiązania sporu za pośrednictwem Centrum jest niezwykle wygodne bowiem całe postępowanie może być prowadzone drogą elektroniczną.

Zasady prowadzenia postępowania w sprawie niezależnego i bezstronnego pozasądowego rozwiązywania sporów konsumenckich dotyczących żywności określa Regulamin Centrum Polubownego Rozwiązywania Sporów dot. Żywności z siedzibą w Warszawie. Centrum zostało wpisane do rejestru podmiotów uprawnionych do prowadzenia postępowania w sprawie pozasądowego rozwiązywania sporów konsumenckich prowadzonego przez Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów pod nr 10. Ponadto Centrum znajduje się w wykazie podmiotów ADR Komisji Europejskiej i zostało zarejestrowane na platformie ODR prowadzonej przez KE.

 

 

 

Adam Grdeń Ukończył dietetykę na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Aktywnie zajmuje się działalnością dietetyczną prowadząc pacjentów wymagających stosowania indywidualnej diety. Nieustannie pogłębia swoją wiedzę podczas konferencji naukowych oraz szkoleń dietetycznych. Autor oraz współautor artykułów naukowych i popularnonaukowych publikowanych w renomowanych czasopismach. Aktywny sportowiec i trener Karate Kyokushin. W szczególnym stopniu interesuje go dietetyka sportowa. Interesuje się również działalnością naukową oraz kuchnią japońską. Propagator zdrowego stylu życia opartego na rozsądku i badaniach naukowych. Zdobywca I miejsca w Turnieju Wiedzy Dietetycznej "Nutriada 2019" organizowanego corocznie przez CM UJ w Krakowie. Właściciel firmy szkoleniowej EduNutrica.pl zajmującej się organizacją szkoleń dla dietetyków, warsztatów dietetycznych dla osób niezwiązanych z dietetyką oraz konferencji naukowych dla młodych naukowców m.in. cyklu konferencji „Naukowo o Żywieniu”.

 

EduNutrica.pl to profesjonalna firma oferująca szkolenia i warsztaty z dziedziny dietetyki. Naszą misją jest podnoszenie kompetencji i poszerzanie wiedzy dietetyków, a także osób zainteresowanych tematem żywienia człowieka. Zajmujemy się również edukacją żywieniową osób niezwiązanych z dietetyką. Robimy to z pasją i zaangażowaniem, dbając o każdy szczegół. Wiemy jak trudne jest pozyskanie rzetelnej wiedzy na temat żywienia człowieka, dlatego współpracujemy z najlepszymi specjalistami w kraju, dietetykami, naukowcami, lekarzami oraz wykładowcami, którzy podczas szkoleń przekazują aktualną i rzetelną wiedzę w jak najlepszy sposób.

Ponadto w celu podnoszenia jakości kształcenia na kierunkach związanych z żywieniem człowieka nawiązujemy współpracę z uczelniami wyższymi łącząc stronę akademicką ze stroną przyszłych pracodawców. Dzięki takiemu połączeniu można znacznie lepiej dopasować model kształcenia do wymagań trudnego rynku pracy sprawiając, że mury uczelni opuszczają coraz lepsi specjaliści, gotowi do pracy z wymagającym pacjentem. Chcielibyśmy również, aby studenci rozwijali w sobie ducha przedsiębiorczości z uwagi na bardzo popularne w dietetyce samozatrudnienie. Współpraca z praktykami jest ku temu najlepszą okazją.

 

 

 Patrycja Wilk

Z wykształcenia jestem kosmetologiem – podologiem. Ukończyłam Wyższą Szkołę Inżynierii i Zdrowia na Wydziale Nauk o Zdrowiu. Uczestniczę w wielu konferencjach o tematyce zdrowotnej i rozwoju osobistego. Po wielu latach pracy w gabinecie zdecydowałam się na zmiany. Zawsze kierowałam się holistycznym podejściem do organizmu człowieka, dlatego w tym kierunku postanowiłam podążać. Swoją wiedzą i doświadczeniem dzielę się z innymi, którzy podobnie jak ja są pasjonatami życia. Dzisiaj kreuję dążenie do uzyskania równowagi życiowej na którą składa się zdrowy umysł i ciało. Dzięki temu, że reprezentuję markę Forever Living Products, wiem że jest to możliwe. Z ogromną przyjemnością prowadzę nowe osoby, które chcą rozwinąć skrzydła.

 

 

 

Założone w 1978 r. Forever Living Products, z siedzibą w Scottsdale w Arizonie to globalna firma, która jest największym na świecie plantatorem, wytwórcą i dystrybutorem produktów aloesowych. Od niemal 40 lat zaangażowani jesteśmy w wyszukiwanie w naturze najlepszych źródeł zdrowia i urody, i dzielenie się nimi ze światem. Jesteśmy oddani idei jakości i czystości, a naszą pasją jest pomaganie ludziom na całym świecie wyglądać i czuć się lepiej. W przeciwieństwie do innych firm, które chwalą się głośno zrównoważonym rozwojem, by wpasować się w trend, Forever na bieżąco dokonuje oceny swoich działań, by regularnie się doskonalić. Nie robimy tego, bo tak jest modnie. Działamy tak, bo wierzymy, że jest to działanie właściwe.

 

 

 

Grzegorz Kołomyjski

Dietetyk, kucharz, fitoterapeuta - zielarz. 10 letnia praktyka zawodowa, praca z trudnymi przypadkami żywieniowymi (diety eliminacyjne, choroby dietozależne, dobór odpowiedniej suplementacji) Specjalista w zakresie żywności ekologicznej, funkcjonalnej oraz ziołolecznictwa - w tym leków ziołowych. Praktyka zawodowa zdobyta podczas prowadzenia sklepów ekologicznych, wysp handlowych oraz dwóch sklepów zielarsko medycznych jako manager. Uczestnik zjazdów izby zielarsko medycznej, targów branżowych oraz sympozjów naukowych. Stale uzupełniający i poszerzający swoją wiedzę o aktualne trendy w dietetyce i ziołolecznictwie. Prywatnie kochający ludzi i zwierzęta miłośnik zdrowego stylu życia, smacznego gotowania oraz dobrego kina.

 

 

 

Green Port Natura i Zdrowie

Green Port jest polską, szybko rozwijającą się firmą, której misją jest kompleksowe wspieranie społeczeństwa w drodze do zdrowia za pomocą naturalnych produktów i terapii.

Green Port to:
• Internetowa hurtownia zielarska i sklep greenport24.pl oferujący najwyższej naturalne suplementy diety, witaminy, minerały, zioła oraz wysokiej jakości kosmetyki naturalne, kosmetyki ekologiczne oraz naturalne środki czyszczące.
• Sieć sklepów zielarskich

Jesteśmy również wydawcą miesięcznika Green Port Natura & Zdrowie, który w nakładzie, 30 tys. egzemplarzy dystrybuowany jest w sklepach zielarskich i ekologicznych w całej Polsce oraz sieci dystrybucyjnej Ruch oraz Empik. Natura & Zdrowie to pismo poruszające tematy z zakresu dietetyki, medycyny naturalnej oraz naturalnych sposobów powrotu do zdrowia.

 

 

 

dr n. med. Monika Gętek Paszek

Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Z wykształcenia dietetyk i specjalista zdrowia publicznego. Współautorka prac dotyczących zdrowia, choroby, stylu życia, w tym także sposobu żywienia. Dietetyk–praktyk

 

 

Podążając za pasją, którą było i jest odżywianie oraz zdrowie, wykorzystując zdobytą i ciągle pogłębianą wiedzę oraz doświadczenie otworzyłam własne Centrum Dietetyczne. Miejsce, w którym pragnę pomagać w odkrywaniu zdrowego żywienia i jego roli w codziennym życiu zarówno osób zdrowych jak i w chorobach zależnych od diety.
Jako firma mająca doświadczenie we współpracy z młodymi dietetykami, widzę potrzebę bliskiej współpracy pracodawców i Uczelni kształcących zawodowo. Korzyści z takiej współpracy są obustronne, i dla kompetentnego pracownika, wiedzącego jaka jest specyfika rynku pracy, i dla pracodawcy przygotowanego na rozwój zawodowy pracownika.

 

 

dr n. rol. Katarzyna Kowalcze

Dietetyk kliniczny od 1990 roku, dydaktyk, wykładowca, adiunkt i nauczyciel akademicki, zawodowo związana z Katedrą Dietetyki i Oceny Żywności Instytutu Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach oraz z Wydziałem Nauk o Zdrowiu Wyższej Szkoły Inżynierii i Zdrowia w Warszawie.

Absolwentka Wydziału Dietetyki Studium Medycznego w Poznaniu (które ukończyła z wyróżnieniem w 1990 roku), Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Warszawie, na którym ukończyła studia I° (2004 rok) , II° (2006 rok) i III ° (2012 rok).


Podnosząc kwalifikacje ukończyła z wynikiem bardzo dobrym podyplomowe studia z zakresu żywienia klinicznego i opieki metabolicznej w Medycznym Centrum Kształcenia Podyplomowego Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, a także podyplomowe studia pedagogiczne w Akademii Humanistyczno-Pedagogicznej w Łodzi.

 

 

 

 

 Andrzej Gantner 

wiceprezes, dyrektor generalny, Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców, członek zarządu Stowarzyszenia „Food for Future”, redaktor naczelny kwartalnika „Food Lex”, członek Rady Związku Pracodawców i Przedsiębiorców, członek Rady Krajowej Izby Gospodarczej, przewodniczący Zespołu doradców i pracodawców przy Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Członek Prezydium Rady Dialogu Społecznego przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Reprezentuje PFPŻ ZP w największej europejskiej organizacji przemysłu żywnościowego Food Drink Europe. Od ponad 20 lat związany z gospodarką żywnościową w zakresie zarządzania, marketingu, public relations, społecznej odpowiedzialności biznesu. Autor licznych publikacji i analiz dotyczących rynku żywności oraz gospodarki żywnościowej.

 

 

 

 

 

 

 

 Joanna Sobczak

Dietetyk, certyfikowany szkoleniowiec z 7 letnim doświadczeniem. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Jako kierownik działu dietetyki i szkoleń w spółce Polskie Centra Dietetyczne rozwija, kompetencje dietetyków z zakresu żywienia oraz pracy z klientem w gabinecie. Na co dzień oprócz prowadzenia szkoleń, współtworzy i koordynuje kampanie reklamowe dla sieci franczyzowej marki Projekt Zdrowie, tworzy materiały merytoryczne oraz artykuły branżowe. Uczestnik licznych kursów za zakresu dietcoachingu, pracy z trudnym pacjentem oraz dietetyki sportowej. Pasjonatka zdrowego stylu życia, jej misją jest edukacja żywieniowa. W pracy z klientami i dietetykami stara się pokazać jak wykorzystać wiedzę żywieniową w codziennym życiu, tak aby zmiana sposobu odżywiania na zdrowszy sprawiała przyjemność i satysfakcję.

 

 

PROJEKT ZDROWIE (Polskie Centra Dietetyczne Sp. z o.o.)

Żywienie ma wpływ na każdy aspekt funkcjonowania naszego organizmu, jesteśmy tym co jemy i od tego w ogromnej mierze zależy długość i jakość naszego życia. Rozumiejąc tę zależność stworzyliśmy miejsca, gdzie każdy otrzyma indywidualną pomoc, wsparcie i niezbędną wiedzę żywieniową. Tak właśnie powstał Projekt Zdrowie! Polska sieć gabinetów dietetycznych!

Jesteśmy ludźmi z pasją i wieloletnim doświadczeniem w branży dietetycznej. Naszą misją jest rzetelna pomoc na najwyższym poziomie, dlatego nasza oferta jest zawsze indywidualnie dopasowana do każdej osoby, która szuka pomocy z zakresu szerokorozumianej dietetyki.

Pracujemy na autorskim systemie dietetycznym, stworzonym przez wykwalifikowaną kadrę dietetyczną. Nasze diety, plany żywieniowe i zalecenia opracowywane są przez osoby kierunkowo wykształcone, z ogromnym doświadczeniem zawodowym, dla których dietetyka jest prawdziwą pasją.

Nasi klienci mają szeroki wybór, który pozwala na dopasowanie naszej metody do swoich potrzeb i możliwości. Prowadzimy terapie żywieniowe, które oparte są na zaleceniach żywieniowych i współpracy z dietetykiem oraz takie, które uwzględniają dodatkowo suplementację.

Nasza kadra dietetyków ma możliwość ciągłego rozwoju poprzez wewnętrzne i zewnętrzne szkolenia oraz konferencje. Dzięki temu jesteśmy w stanie zapewnić naszym klientom najwyższy standard oferowanych usług oraz aktualną wiedzę dietetyczną w codziennej pracy w gabinetach.

 

 

 

 

Olga Jurkowicz

Z wykształcenia dietetyk. Z zawodu fotograf żywności, influencerka i content creator. Swoją widzę z zakresu monitorowania kampanii i współpracy z mediami dokonywała w jednej z warszawskich agencji PR.
Autorka bloga waniliowachmurka.pl, na którym nie tylko publikuje autorskie przepisy z naturalnych i sezonowych składników, ale i wiele innych lifestylowych wpisów.

  

 

 

 

 

 

 

Michał Wrzosek

Mam na imię Michał. Jestem dietetykiem klinicznym oraz trenerem personalnym. Ukończyłem studia na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Od jakiegoś czasu dzielę się swoją wiedzą na temat sportu i zdrowego odżywiania – zarówno ze studentami, jak i swoimi podopiecznymi.
Obecnie robię doktorat z dietetyki na SGGW oraz pracuję jako wykładowca na dwóch uczelniach wyższych. Prowadzę też szkolenia z zakresu dietetyki oraz treningu.
Nie wyobrażam sobie życia bez sportu i zdrowych posiłków. Moją pasją jest pomaganie moim podopiecznym w realizacji celów związanych z kształtowaniem sylwetki – proponuję zdrowy styl życia, właściwe jedzenie i wspieram w uprawianiu sportu.
Kolejną moją pasję stanowi gotowanie. Uwielbiam nie tylko przyrządzać posiłki, ale też tworzyć przepisy na zdrowe dania.
Wiem, że sposób odżywiania się ma niesamowity wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. A dzięki mojemu doświadczeniu i ciągłemu rozwijaniu się wiem też, że mogę Ci naprawdę pomóc. Razem ze mną uwierzysz, że Twoje zdrowie, Twoja sylwetka i Twoje samopoczucie zależą tylko od Ciebie.

 

 

 

 

Justyna Marszałkowska-Jakubik

– dietetyk, nauczyciel akademicki i bloger w jednym. Właścicielka Centrum Dietetycznego Prolinea. Gość audycji radiowych oraz telewizyjnych programów „śniadaniowych”. Autorka artykułów w czasopismach naukowych (Alergia, Astma, Immunologia czy Family Medicine&Primary Care Review), popularnonaukowych (Farmacja Praktyczna) czy tych całkiem rozrywkowych (Świat Kobiety, Glamour).

W swojej pracy wyznaje zasadę, że dieta to styl życia, a nie tylko odchudzanie, dlatego stara się osładzać życie tym co na diecie. Uważa, że ubytek masy ciała powinien być jedynie efektem ubocznym zdrowego i smacznego życia! Inspirują ją ludzie, ich wola zmian oraz szukanie recepty na zdrowe i szczęśliwe życie. Od roku 2006 prowadzi własny gabinet w Warszawie, a w 2015 założyła także bloga www.zdrowonajedzeni.pl

Prywatnie także jest pasjonatką zdrowej i różnorodnej kuchni – nocnych wypieków, zamykania przetworów warzywno-owocowych w słoikach, uprawiania własnego jedzenia na działce oraz teatru i jazdy na rowerze!

„U mnie zawsze jest i zdrowo i smacznie, bo wychodzę z założenia, że jedzenie ma smakować, sprawiać radość i dawać energię na każdy aktywny dzień!”

 

 

 

 

 

Sylwia Leszczyńska

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Założycielka i właścicielka „Sanvita”- Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej. Redaktor prowadząca specjalistycznego czasopisma dla dietetyków i profesjonalistów żywienia „Współczesna dietetyka”. Autorka książki „Dieta dla płodności”.

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz Polskiego i Europejskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością.

Specjalista w zakresie dietoterapii niepłodności, leczenia otyłości oraz chorób dietozależnych dzieci i dorosłych, prowadzi konsultacje w zakresie żywienia kobiet w ciąży oraz karmiących, żywienia klinicznego.

Wykładowca SWPS. Prowadzi staże i praktyki studenckie, szkolenia z zakresu dietetyki. Uczestniczka i wykładowca konferencji naukowych, kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych, prelegent m.in. Międzynarodowych Dni Płodności, Międzynarodowej Konferencji Naukowej – Żywienie bez Granic. Autorka i prowadząca szkoleń dla dietetyków: Dieta dla płodności. Popularyzatorka zdrowego trybu życia, kilkukrotny gość specjalny paneli zdrowotnych Kongresu Kobiet, autorka licznych publikacji w czasopismach, ekspert i konsultant ds. żywienia w mediach i kampaniach edukacyjnych, konsultantka merytoryczna książek, współautorka książki „Encyklopedia seniora. Profilaktyka. Leczenie. Aktywność. Prawo”, współautorka konspektu dla studentów WUM z zakresu immunożywienia, autorka książki „Dieta dla płodności” i licznych publikacji o tej tematyce.

 

 

 

 

 

 

Chef Michał Fabiszewski

Podróżnik, MasterChef, Influancer, FitChef, doradca kulinarny i wykładowca akademicki. Gotuje, inspiruje, nie śpiewa. Doświadczenie zdobywał pod okiem Wojciecha Modesta Amaro w AtelierAmaro, oraz licznych podróży po całym świecie. Obecnie szef kreatywny dla Sodexo Polska. Ambasador kulinarny polskiej wsi, oraz kilku polskich marek. Szuka w kuchni prawdy i prostoty. Nie akceptuje tępych noży!

SAM O SOBIE: Kradnę termin terroir [terua] od winiarzy, pozwalam sobie zabrać ich monopol na używanie tego terminu. Zaryzykuje stwierdzenie że jako pierwszy mam tupet by to zrobić... tupet, szczyptę odwagi i gram brawury, a może nawet kilka kropel szaleństwa. Ale czym jest terroir? Z terroir prosto nie jest, bo nie jest namacalne. Jak feeling w muzyce. Po polsku to niby "siedlisko" ale ten termin dotyczy głównie miejsca geograficznego i mikroklimatu. Terroir to jednak także człowiek, jego doświadczenie oraz ewentualne pokolenia doświadczeń szefów kuchni w symbiozie z miejscem, a efektem tej synergii jest danie, dzieło, a czasem nawet dzieło sztuki. Jedzenie ma moc, może inspirować, zaskakiwać, szokować, podniecać, zachwycać i imponować... Jeśli ktoś jest bogaty wewnętrznie, ma dużą wyobraźnie i wrażliwość, to wystarczy mu czasem podróż do kuchni i przeżyje więcej niż ktoś kto zobaczy słonia na safari, ale nie wolno nam zapominać że kuchnia to ciężkie środowisko, kształtujące wyjątkowo silne charaktery.

Jeśli chcesz zostać wspaniałym kucharzem, powinieneś pracować z najlepszymi, pamiętając że gotowanie jest zawsze ciężką pracą. Te powtarzane czynności, często pracochłonne, czasami niewdzięczne, czasem niebezpieczne, są prawdziwym źródłem szczęścia, gdy stają się dziełem. Według mnie kuchni nie mierzy się w kategoriach tradycji lub nowoczesności, trzeba w odnaleźć w niej czułość kucharza. Dzięki pasji wiem że pod koniec życia nie stwierdzę: „przeżyłem tylko jego długość” bo przeżyję też pełną jego szerokość. Cytując klasyka „Pasja rodzi profesjonalizm, profesjonalizm daje jakość, a jakość to jest luksus w życiu.” Często powtarzam: jakość, a nie jakoś… niby jedna literka, a zmienia tak wiele. Detale!

Pasja stała się rytuałem i jak wszystkie rytuały, gotowanie daje chwilę wytchnienia od współczesnego gorączkowego tempa życia.

Keep cooking!

M.

 

 

Grupa Sodexo, światowy lider w zakresie usług podnoszących jakość życia oraz kompleksowych usług żywieniowych, od chwili założenia firmy przez Pierre’a Bellon w 1966 roku jest strategicznym partnerem dla firm i instytucji, które kładą nacisk na efektywność, lojalność i dobre samopoczucie pracowników oraz partnerów biznesowych. Z wielką pasją 460 000 pracowników w 72 krajach świata każdego dnia projektuje, zarządza i dostarcza unikalne usługi w zakresie kompleksowej obsługi nieruchomości (Sodexo On-site Services) oraz w zakresie kompleksowych usług motywacyjnych (Sodexo Benefits and Rewards Services), obsługując każdego dnia 100 milionów konsumentów na całym świecie. W Polsce realizuje usługi cateringu klasy premium m.in. na Stadionie Narodowym, pod marką Sodexo Prestige oraz catering w 60 restauracjach pracowniczych. Oferuje innowacyjne formaty gastronomiczne i różnorodne menu – w tym bogatą ofertę kuchni roślinnej.

 

 

 

 

dr n. med. Przemysław Sielicki

Specjalizacja z zakresu pediatrii, zdrowia publicznego, doktorat z zakresu nefrologii dziecięcej, liczne szkolenia, kursy z zakresu farmakoekonomiki, Evidence Based Medicine, zdrowia publicznego, systemów ochrony zdrowia i organizacji opieki zdrowotnej oraz ich restrukturyzacji m.in. we współpracy z Uczelnią Łazarskiego. studia podyplomowe Zarządzanie podmiotami leczniczymi w dobie przekształceń własnościowych – Uniwersytet Warszawski. Prezesa, dyrektora ds. medycznych, dyrektora ds. operacyjnych w podmiotach medycznych – Uzdrowisko Konstancin – Zdrój, Mazowiecki Szpital Bródnowski, Magodent Sp. z o. lekarza asystenta i nauczyciela akademickiego z dorobkiem naukowym obejmującym autorstwo i współautorstwo kilkunastu prac naukowych, aktualnie etat adiunkta w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie, menedżera w przemyśle farmaceutycznym odpowiedzialnego za kontakty zewnętrzne, farmakoekonomikę oraz ocenę leków i wyrobów medycznych oraz procedur medycznych zgodnie z kryteriami Evidence Based Medicine, Audytora w zakresie organizacji, funkcjonowania, prowadzenia działalności medycznej w podmiotach leczniczych, zarządzania i efektywności funkcjonowania wraz z planem naprawczym, doradcy ds. organizacji ochrony zdrowia i zdrowia publicznego we współpracy z organizacjami pacjentów w zakresie dostępu do świadczeń medycznych, w ramach prowadzonej własnej działalności gospodarczej.

 

 

 

O uczelni