• Contrast
    • Default mode
    • Night mode
    • High Contrast Black White mode
    • High Contrast Black Yellow mode
    • High Contrast Yellow Black mode
    • Layout
    • Fixed layout
    • Wide layout
    • Font
    • Set Smaller Font
    • Set Default Font
    • Set Larger Font
  • Tiktok
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • O uczelni
    • Informacje o nas
      • Misja Uczelni
      • Władze Uczelni
      • Podstawa prawna
      • Certyfikaty i wyróżnienia
    • Prezentacja Uczelni
      • Wirtualny Spacer
      • Dlaczego WSiIZ?
      • Galeria
        • Kampus nr 1
        • Kampus nr 2
    • Kadra dydaktyczna
    • Rady Pracodawców
    • Rada Konsultacyjna
    • Samorząd Studentów
    • Osiągnięcia studentów
    • Wydarzenia
    • Projekty UE
    • Naukowa Sesja posterowa HPCI
    • Akademia Wiedzy o Zdrowiu
    • Czuję chemię!
    • Akademia Rozwoju Zainteresowań
    • Akademia Liderów Health & Beauty
    • WSIiZ TV
    • Bezpieczeństwo COVID-19
    • RODO
  • Oferta Edukacyjna
    • Kształcenie Specjalistyczne
      • Specjalista technolog produktów kosmetycznych
      • Specjalista w zakresie kosmetologii stosowanej
      • Specjalista w zakresie poradnictwa żywieniowego i dietetycznego
      • Specjalista w zakresie analizy i oceny jakości żywności
    • Studia I stopnia
      • Chemia kosmetyczna
      • Chemia ogólna
      • Chemia żywności
      • Dietetyka
      • Inżynieria ochrony zdrowia i promocja
      • Kosmetologia
    • Studia II stopnia
      • Dietetyka
      • Kosmetologia
      • Technologia kosmetyku
    • Studia Podyplomowe
      • Detergenty, środki czystości i produkty chemii gospodarczej
      • Dietetyka
      • HI TECH w kosmetologii [WSIIZ + ITP]
      • Kosmetologia bioestetyczna
      • Kosmetologia stosowana
      • Podologia [WSIiZ + Podoland]
      • SPA&Wellness [WSIiZ + NOVA GROUP]
      • Technologia produkcji kosmetyków
      • Trychologia kosmetologiczna
  • Dla Kandydata
    • Rejestracja Online
    • Zasady rekrutacji
    • Rekrutacja dla Cudzoziemców
    • Kurs językowy
    • Przeniesienie z innej uczelni
    • Promocje / Korzyści
    • Dni otwarte
  • Dla Studenta
    • E-Dziekanat
    • Organizacja roku akademickiego
    • Programy Studiów
    • BON
      • Punkt Konsultacyjny
    • Biblioteka
      • Godziny pracy
      • Księgozbiór
      • Czasopisma tradycyjne
      • Czasopisma on-line
      • IBUK Libra
      • Academica
      • Wirtualna Biblioteka Nauki
      • Przydatne linki
      • Współpraca międzybiblioteczna
      • Regulamin
    • Praktyki Studenckie
      • Praktyki Studenckie
        • Studenckie praktyki zawodowe
        • Chemia kosmetyczna
        • Chemia ogólna
        • Chemia żywności
        • Dietetyka I st.
        • Dietetyka II st.
        • Inżynieria ochrony zdrowia i promocja
        • Kosmetologia I st.
        • Kosmetologia II st.
        • Technologia kosmetyku II st.
        • Kształcenie Specjalistyczne
        • Wykaz Instytucji
    • Dział Płatności
    • Dział Stypendiów
    • Organizacje studenckie
    • ERASMUS +
      • Program
      • Aktualności
      • Uczelnie Partnerskie
      • Incoming Sudents
      • Nasze Mobilności
    • Proces dyplomowania
      • Praca dyplomowa
      • Praktyczny egzamin zawodowy
      • Konkurs na najlepszą pracę dyplomową
      • Studia podyplomowe
    • Absolwenci
    • Materiały do pobrania
    • Wsparcie studentów
    • Biuro Karier
      • Misja i Funkcje
      • Porady
      • Międzynarodowe CV
      • Praktyki w WSIiZ
  • Dla Wykładowcy
    • E-Dziekanat
    • Biblioteka
    • Logowanie
  • Współpraca
    • Partnerzy
    • Szkoły Patronackie
    • Warsztaty Edukacyjne
    • Oferta wynajmu sal
    • Centrum Prasowe
    • Program lojalnościowy
    • Praca w WSIiZ
    • Współpraca międzybiblioteczna
  • Kontakt
    • Biuro Karier
    • Biuro Marketingu
    • Biuro Rekrutacji
    • Biuro Rozwoju Uczelni i Współpracy z Otoczeniem Społeczno-Gospodarczym
    • Biuro Spraw Studenckich
    • Dział Nauki oraz Biblioteka
    • Dział Planowania i Organizacji Studiów
    • Dział Płatności i Stypendiów
    • Pełnomocnik BON
    • Rektorat
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • O uczelni
    • Informacje o nas
      • Misja Uczelni
      • Władze Uczelni
      • Podstawa prawna
      • Certyfikaty i wyróżnienia
    • Prezentacja Uczelni
      • Wirtualny Spacer
      • Dlaczego WSiIZ?
      • Galeria
        • Kampus nr 1
        • Kampus nr 2
    • Kadra dydaktyczna
    • Rady Pracodawców
    • Rada Konsultacyjna
    • Samorząd Studentów
    • Osiągnięcia studentów
    • Wydarzenia
    • Projekty UE
    • Naukowa Sesja posterowa HPCI
    • Akademia Wiedzy o Zdrowiu
    • Czuję chemię!
    • Akademia Rozwoju Zainteresowań
    • Akademia Liderów Health & Beauty
    • WSIiZ TV
    • Bezpieczeństwo COVID-19
    • RODO
  • Oferta Edukacyjna
    • Kształcenie Specjalistyczne
      • Specjalista technolog produktów kosmetycznych
      • Specjalista w zakresie kosmetologii stosowanej
      • Specjalista w zakresie poradnictwa żywieniowego i dietetycznego
      • Specjalista w zakresie analizy i oceny jakości żywności
    • Studia I stopnia
      • Chemia kosmetyczna
      • Chemia ogólna
      • Chemia żywności
      • Dietetyka
      • Inżynieria ochrony zdrowia i promocja
      • Kosmetologia
    • Studia II stopnia
      • Dietetyka
      • Kosmetologia
      • Technologia kosmetyku
    • Studia Podyplomowe
      • Detergenty, środki czystości i produkty chemii gospodarczej
      • Dietetyka
      • HI TECH w kosmetologii [WSIIZ + ITP]
      • Kosmetologia bioestetyczna
      • Kosmetologia stosowana
      • Podologia [WSIiZ + Podoland]
      • SPA&Wellness [WSIiZ + NOVA GROUP]
      • Technologia produkcji kosmetyków
      • Trychologia kosmetologiczna
  • Dla Kandydata
    • Rejestracja Online
    • Zasady rekrutacji
    • Rekrutacja dla Cudzoziemców
    • Kurs językowy
    • Przeniesienie z innej uczelni
    • Promocje / Korzyści
    • Dni otwarte
  • Dla Studenta
    • E-Dziekanat
    • Organizacja roku akademickiego
    • Programy Studiów
    • BON
      • Punkt Konsultacyjny
    • Biblioteka
      • Godziny pracy
      • Księgozbiór
      • Czasopisma tradycyjne
      • Czasopisma on-line
      • IBUK Libra
      • Academica
      • Wirtualna Biblioteka Nauki
      • Przydatne linki
      • Współpraca międzybiblioteczna
      • Regulamin
    • Praktyki Studenckie
      • Praktyki Studenckie
        • Studenckie praktyki zawodowe
        • Chemia kosmetyczna
        • Chemia ogólna
        • Chemia żywności
        • Dietetyka I st.
        • Dietetyka II st.
        • Inżynieria ochrony zdrowia i promocja
        • Kosmetologia I st.
        • Kosmetologia II st.
        • Technologia kosmetyku II st.
        • Kształcenie Specjalistyczne
        • Wykaz Instytucji
    • Dział Płatności
    • Dział Stypendiów
    • Organizacje studenckie
    • ERASMUS +
      • Program
      • Aktualności
      • Uczelnie Partnerskie
      • Incoming Sudents
      • Nasze Mobilności
    • Proces dyplomowania
      • Praca dyplomowa
      • Praktyczny egzamin zawodowy
      • Konkurs na najlepszą pracę dyplomową
      • Studia podyplomowe
    • Absolwenci
    • Materiały do pobrania
    • Wsparcie studentów
    • Biuro Karier
      • Misja i Funkcje
      • Porady
      • Międzynarodowe CV
      • Praktyki w WSIiZ
  • Dla Wykładowcy
    • E-Dziekanat
    • Biblioteka
    • Logowanie
  • Współpraca
    • Partnerzy
    • Szkoły Patronackie
    • Warsztaty Edukacyjne
    • Oferta wynajmu sal
    • Centrum Prasowe
    • Program lojalnościowy
    • Praca w WSIiZ
    • Współpraca międzybiblioteczna
  • Kontakt
    • Biuro Karier
    • Biuro Marketingu
    • Biuro Rekrutacji
    • Biuro Rozwoju Uczelni i Współpracy z Otoczeniem Społeczno-Gospodarczym
    • Biuro Spraw Studenckich
    • Dział Nauki oraz Biblioteka
    • Dział Planowania i Organizacji Studiów
    • Dział Płatności i Stypendiów
    • Pełnomocnik BON
    • Rektorat
  • Jesteś tutaj:  
  • Start
  • Oferta Edukacyjna
  • Kształcenie Specjalistyczne
  • Specjalista w zakresie poradnictwa żywieniowego i dietetycznego

COVER WSIIZ b


SPECJALISTA W ZAKRESIE PORADNICTWA ŻYWIENIOWEGO I DIETETYCZNEGO

loading...
O kierunku
Moduły
Wymagane Dokumenty
Opłaty

ORGANIZACJA KSZTAŁCENIA

Czas trwania: 1,5 roku [3 semestry]

Forma kształcenia:

  • stacjonarna [Zajęcia odbywają się od poniedziałku do piątku [08:00-20:15]
  • niestacjonarna [Zajęcia odbywają się w piątki [17:00-20:15], soboty i niedziele [08:00-20:15]

Poziom kształcenia: 5 poziom PRK

Tytuł zawodowy absolwenta: Dyplomowany specjalista w zakresie poradnictwa żywieniowego i dietetycznego 

UMIEJĘTNOŚCI ABSOLWENTA

Absolwent kierunku Specjalista w zakresie poradnictwa żywieniowego i dietetycznego:

  • ma elementarną wiedzę w zakresie nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej, niezbędną do wykonywania zawodu specjalisty w zakresie poradnictwa żywieniowego i dietetycznego
  • ma ugruntowaną wiedzę w zakresie budowy i funkcjonowania układu pokarmowego i układu wydalniczego człowieka
  • ma elementarną wiedzę w zakresie objawów, leczenia i zapobiegania chorobom układu pokarmowego
  • rozumie i opisuje znaczenie zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej dla prawidłowej kondycji i stanu organizmu
  • ma podstawową wiedzę w zakresie poradnictwa dietetycznego
  • posiada elementarną wiedzę w zakresie norm żywieniowych i klasyfikacji diet
  • posiada elementarną wiedzę w zakresie metodyki konstruowania zbilansowanych posiłków, jadłospisów i programów żywieniowych
  • ma elementarną wiedzę w zakresie wykorzystania specjalistycznego oprogramowania wspomagającego proces układania jadłospisów i programów żywieniowych
  • zna podstawowe metody i techniki oceny stany odżywiania
  • zna podstawowe zasady żywienia u osób w różnym wieku i stylu życia
  • zna i definiuje wskazania i przeciwskazania do wdrożenia konkretnego postępowania żywieniowego
  • zna mechanizmy komunikacji z klientem pozwalające na realizację swojego podstawowego zadania, a więc promocji zdrowego odżywiania oraz profilaktyki jego zaburzeń
  • potrafi zastosować elementarną wiedzę z zakresu nauk medycznych, nauk o zdrowiu i nauk o kulturze fizycznej przy wdrażaniu indywidualnego planu żywieniowego
  • potrafi przeprowadzić wywiad żywieniowy i udzielić porady żywieniowej
  • potrafi dokonać oceny stanu odżywiania
  • potrafi zinterpretować podstawowe wyniki badań klinicznych i laboratoryjnych
  • potrafi prawidłowo wykorzystać elementarny sprzęt i oprogramowanie informatyczne wspomagające proces konstruowania jadłospisów i programów żywieniowych
  • potrafi korzystać z tabel wartości odżywczych wybranych produktów spożywczych
  • potrafi zaplanować odpowiednie postępowanie żywieniowe dla osób będących na redukcji
  • potrafi zaplanować odpowiednie postępowanie żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie
  • potrafi zaplanować odpowiednie postępowanie żywieniowe dla dzieci i młodzieży
  • potrafi zaplanować odpowiednie postępowanie żywieniowe dla kobiet będących w ciąży i karmiących piersią
  • potrafi zaplanować odpowiednie postępowanie żywieniowe dla seniorów
  • potrafi rozpoznać podstawowe objawy chorób układu pokarmowego
  • potrafi identyfikować zaniedbania i błędy mające wpływ na jakość oferowanych usług
  • potrafi rozwijać różne formy własnej działalności gospodarczej
  • potrafi komunikować się z klientem i partnerem biznesowym z wykorzystaniem specjalistycznej terminologii również w języku obcym
  • potrafi uczyć się samodzielnie
  • potrafi współpracować w grupie, zajmując w niej również rolę lidera
  • jest świadomy własnych ograniczeń, nie decyduje się na podejmowanie aktywności zawodowych, do których brakuje mu odpowiedniego poziomu wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych
  • potrafi współpracować z wykwalifikowanym dietetykiem oraz postępować zgodnie z jego zaleceniami
  • potrafi określić priorytety kolejnych zadań oraz rozwiązywać proste problemy pojawiające się w codziennej pracy
  • potrafi organizować swoją pracę w zgodzie z wymogami formalno - prawnymi oraz standardami sanitarno - higienicznymi
  • dba o dobro i zdrowie klienta, respektując przy tym wszystkie jego prawa wynikające z przepisów pracy oraz uwarunkowań społecznych, kulturowych i religijnych

 

 

 

SEMESTR I

 Lp.

Moduł

RYGOR

ECTS

 1.

 Podstawy anatomii człowieka

Z

4

 2.

 Podstawy fizjologii człowieka

Z

3

 3.

 Podstawy fizjologii wysiłku

Z

3

 4.

 Podstawy genetyki

Z

2

 5.

 Wywiad żywieniowy

Z

6

 6.

 Metody oceny stanu odżywiania

Z

6

 7.

 Badania kliniczne i laboratoryjne w diagnostyce stanu odżywiania

Z

6

 8.

 BHP

Z/BO

0

 

SEMESTR II

 Lp.

Moduł

RYGOR

ECTS

 1.

 Podstawy gastroenterologii

Z

3

 2.

 Podstawy chorób metabolicznych

Z

3

 3.

 Konstruowanie prawidłowo zbilansowanych jadłospisów i posiłków

Z

5

 4.

 Konstruowanie indywidualnych programów żywieniowych

Z

5

 5.

 Zatrucia pokarmowe - przyczyny, objawy, zapobieganie

Z

4

 6.

 Alergie pokarmowe - przyczyny, objawy, zapobieganie

Z

4

 7.

 Praktyka zawodowa

Z/BO

6

 

SEMESTR III

 Lp.

Moduł

RYGOR

ECTS

 1.

 Podstawy diabetologii

Z

2

 2.

 Dieta redukcyjna dla osób z nadwagą i otyłych

Z

6

 3.

 Dieta dla osób aktywnych fizycznie

Z

5

 4.

 Dieta dla dzieci i młodzieży

Z

4

 5.

 Dieta dla kobiet w ciąży i karmiących piersią

Z

3

 6.

 Dieta dla seniorów

Z

3

 7.

 Psychodietetyka

Z

1

 8.

 Praktyka zawodowa

Z/BO

6

 WYMAGANE DOKUMENTY

  • wydrukowane i podpisane podanie rekrutacyjne z platformy e-dziekanat
  • zdjęcie cyfrowe do wgrania w systemie e-dziekanat sekcja Dane Osobowe - wymagania: wymiary 35 x 45 mm, rozdzielczość 300dpi, na jasnym tle, dobrze widoczna twarz w ujęciu "en face" (przodem), bez ciemnych okularów, nakrycia głowy, twarz nieosłonięta włosami
  • zaświadczenie lekarskie od lekarza medycyny pracy [akceptowalne są tylko zaświadczenia wydane przez lekarza medycyny pracy z prawem wykonywania zawodu na terenie Rzeczpospolitej Polski]
  • potwierdzenie dokonania opłaty rekrutacyjnej w kwocie 150 zł [obywatele UE], 200 zł [obywatele spoza UE] - absolwenci WSIiZ zwolnieni z wniesienia opłaty
  • świadectwo dojrzałości i/ lub dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowej i/ lub dyplom ukończenia szkoły artystycznej potwierdzający uzyskanie tytułu zawodowego[kopia]

 

Płatności opłaty rekrutacyjnej oraz za ELS dokonywane są wyłącznie przelewem na konto uczelni:
ALIOR BANK 05 2490 0005 0000 4530 6050 7331

 

Cudzoziemcy ubiegający się o przyjęcie do Wyższej Szkoły Inżynierii i Zdrowia zobowiązani są dostarczyć dodatkowo przetłumaczone na język polski wszystkie dokumenty wymagane w procesie rekrutacji. Tłumaczenie powinno być dokonane przez tłumacza przysięgłego

 

  DO POBRANIA

 

INSTRUKCJA REJESTRACJI W SYSTEMIE E-DZIEKANAT
SKIEROWANIE I ZAŚWIADCZENIE LEKARSKIE

 

UCZELNIA NIE PONOSI KOSZTÓW BADAŃ LEKARSKICH ORAZ WIZYTY U LEKARZA MEDYCYNY PRACY
CZESNE/SEMESTR [F. STACJONARNA]: I-III 1 900 zł
CZESNE/SEMESTR [F. NIESTACJONARNA]: I-III 1 600 zł
OPŁATA WPISOWA
[OBYWATELE UE]

150 zł

OPŁATA WPISOWA
[OBYWATELE SPOZA UE]

200 zł

 

DO POBRANIA

 

WZÓR UMOWY O WARUNKACH ODPŁATNOŚCI
ZARZĄDZENIE KANCLERZA 22/2022
ZARZĄDZENIE KANCLERZA 25/2022
WNIOSEK O ROZŁOŻENIE CZESNEGO NA RATY

Kształcenie Specjalistyczne

  • SPECJALISTA TECHNOLOG PRODUKTÓW KOSMETYCZNYCH
  • SPECJALISTA W ZAKRESIE KOSMETOLOGII STOSOWANEJ
  • SPECJALISTA W ZAKRESIE PORADNICTWA ŻYWIENIOWEGO I DIETETYCZNEGO
  • SPECJALISTA W ZAKRESIE ANALIZY I OCENY JAKOŚCI ŻYWNOŚCI
REKRUTACJA
E-DZIEKANAT
 
Zadzwoń do nas+48 22 562 35 00WhatsApp+48 515 335 376
Napisz do nasrekrutacja@wsiiz.pl
Przyjedź do nas ul. Bitwy Warszawskiej 1920 r. nr 18, 02-366, Warszawa

 

Polityka Prywatności

Mapa Strony

  • Chemia żywności inżynier
  • Dietetyka kliniczna studia
  • Dietetyk studia
  • Kosmetologia studia

 

Kampus nr 1

Ul. Bitwy Warszawskiej 1920 nr 18
02-366 Warszawa

logo_szary.png 

Kampus nr 2

Al. Jerozolimskie 195 A
02-222 Warszawa

 

BIP

Copyright © 2020. Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia.
 
Opieka - DoCom
Autor: windweb.pl

Back to top

Pliki Cookies

Ta strona korzysta z „ciasteczek”, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Klikając „Zgadzam się”, wyrażasz zgodę na użycie WSZYSTKICH plików cookie. Możesz jednak spersonalizować ustawienia plików cookies klikając „Ustawienia plików cookies”.

Ustawienia plików cookies Zgoda