• Contrast
    • Default mode
    • Night mode
    • High Contrast Black White mode
    • High Contrast Black Yellow mode
    • High Contrast Yellow Black mode
    • Layout
    • Fixed layout
    • Wide layout
    • Font
    • Set Smaller Font
    • Set Default Font
    • Set Larger Font
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • O uczelni
    • Informacje o nas
      • Misja Uczelni
      • Władze Uczelni
      • Podstawa prawna
      • Certyfikaty i wyróżnienia
    • Prezentacja Uczelni
      • Wirtualny Spacer
      • Dlaczego WSiIZ?
      • Galeria
    • Kadra dydaktyczna
    • Rady Pracodawców
    • Samorząd Studentów
    • Wydarzenia
    • Projekty UE
    • RODO
    • Bezpieczeństwo COVID-19
  • Oferta Edukacyjna
    • Kształcenie Specjalistyczne
      • Specjalista technolog produktów kosmetycznych
      • Specjalista w zakresie kosmetologii stosowanej
      • Specjalista w zakresie poradnictwa żywieniowego i dietetycznego
      • Specjalista w zakresie analizy i oceny jakości żywności
    • Studia I stopnia
      • Chemia kosmetyczna
      • Chemia żywności
      • Dietetyka
      • Kosmetologia
    • Studia II stopnia
      • Kosmetologia
    • Studia Podyplomowe
      • Biotechnologia w kosmetologii
      • Kosmetologia bioestetyczna
      • Kosmetologia stosowana
      • Podologia
      • Technologia produkcji kosmetyków
      • Trychologia kosmetologiczna
      • Żywienie człowieka
      • Żywność, suplementy diety i produkty kosmetyczne
  • Dla Kandydata
    • Rejestracja Online
    • Zasady rekrutacji
    • Q&A rekrutacji
    • Rekrutacja dla Cudzoziemców
    • Kurs językowy
    • Przeniesienie z innej uczelni
    • Promocje
    • Dni otwarte
  • Dla Studenta
    • E-Dziekanat
    • Informator dla studentów
    • Rozkład zjazdów
    • Biblioteka
    • Proces dyplomowania
    • Dział Płatności
    • Dział Praktyk
      • Studenckie praktyki zawodowe
      • Chemia kosmetyczna
      • Chemia Żywności
      • Dietetyka
      • Kosmetologia I st.
      • Kosmetologia II st.
      • Kształcenie Specjalistyczne
      • Wykaz Instytucji
    • Biuro Karier
      • Misja i Funkcje
      • Porady
      • Praktyki w WSIiZ
    • Stypendia
    • Organizacje studenckie
    • Punkt Konsultacyjny
      • Porady prawne
      • Wsparcie psychologiczne
    • ERASMUS +
      • Program
      • Uczelnie Partnerskie
      • Incoming Sudents
      • Nasze Mobilności
    • Materiały do pobrania
    • BHP
  • Współpraca
    • Partnerzy
    • Biznes
    • Szkoły Patronackie
    • Warsztaty Edukacyjne
    • Oferta wynajmu sal
    • Centrum Prasowe
    • Program lojalnościowy
  • Kontakt
    • Dział Promocji i Rekrutacji
    • Biuro Spraw Studenckich
    • Pełnomocnik BON
    • Dział Nauki oraz Biblioteka
    • Dział Planowania i Organizacji Studiów
    • Dział Płatności i Stypendiów
    • Dział Praktyk i Doradztwa Personalnego
    • Dział Zamówień
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • O uczelni
    • Informacje o nas
      • Misja Uczelni
      • Władze Uczelni
      • Podstawa prawna
      • Certyfikaty i wyróżnienia
    • Prezentacja Uczelni
      • Wirtualny Spacer
      • Dlaczego WSiIZ?
      • Galeria
    • Kadra dydaktyczna
    • Rady Pracodawców
    • Samorząd Studentów
    • Wydarzenia
    • Projekty UE
    • RODO
    • Bezpieczeństwo COVID-19
  • Oferta Edukacyjna
    • Kształcenie Specjalistyczne
      • Specjalista technolog produktów kosmetycznych
      • Specjalista w zakresie kosmetologii stosowanej
      • Specjalista w zakresie poradnictwa żywieniowego i dietetycznego
      • Specjalista w zakresie analizy i oceny jakości żywności
    • Studia I stopnia
      • Chemia kosmetyczna
      • Chemia żywności
      • Dietetyka
      • Kosmetologia
    • Studia II stopnia
      • Kosmetologia
    • Studia Podyplomowe
      • Biotechnologia w kosmetologii
      • Kosmetologia bioestetyczna
      • Kosmetologia stosowana
      • Podologia
      • Technologia produkcji kosmetyków
      • Trychologia kosmetologiczna
      • Żywienie człowieka
      • Żywność, suplementy diety i produkty kosmetyczne
  • Dla Kandydata
    • Rejestracja Online
    • Zasady rekrutacji
    • Q&A rekrutacji
    • Rekrutacja dla Cudzoziemców
    • Kurs językowy
    • Przeniesienie z innej uczelni
    • Promocje
    • Dni otwarte
  • Dla Studenta
    • E-Dziekanat
    • Informator dla studentów
    • Rozkład zjazdów
    • Biblioteka
    • Proces dyplomowania
    • Dział Płatności
    • Dział Praktyk
      • Studenckie praktyki zawodowe
      • Chemia kosmetyczna
      • Chemia Żywności
      • Dietetyka
      • Kosmetologia I st.
      • Kosmetologia II st.
      • Kształcenie Specjalistyczne
      • Wykaz Instytucji
    • Biuro Karier
      • Misja i Funkcje
      • Porady
      • Praktyki w WSIiZ
    • Stypendia
    • Organizacje studenckie
    • Punkt Konsultacyjny
      • Porady prawne
      • Wsparcie psychologiczne
    • ERASMUS +
      • Program
      • Uczelnie Partnerskie
      • Incoming Sudents
      • Nasze Mobilności
    • Materiały do pobrania
    • BHP
  • Współpraca
    • Partnerzy
    • Biznes
    • Szkoły Patronackie
    • Warsztaty Edukacyjne
    • Oferta wynajmu sal
    • Centrum Prasowe
    • Program lojalnościowy
  • Kontakt
    • Dział Promocji i Rekrutacji
    • Biuro Spraw Studenckich
    • Pełnomocnik BON
    • Dział Nauki oraz Biblioteka
    • Dział Planowania i Organizacji Studiów
    • Dział Płatności i Stypendiów
    • Dział Praktyk i Doradztwa Personalnego
    • Dział Zamówień
  • Jesteś tutaj:  
  • Start
  • SPECJALISTA W ZAKRESIE PORADNICTWA ŻYWIENIOWEGO I DIETETYCZNEGO

COVER WSIIZ b


SPECJALISTA W ZAKRESIE PORADNICTWA ŻYWIENIOWEGO I DIETETYCZNEGO

loading...
O kierunku
Moduły
Wymagane Dokumenty
Opłaty

ORGANIZACJA KSZTAŁCENIA

Czas trwania: 1,5 roku [3 semestry]

Forma kształcenia:

  • stacjonarna [Zajęcia odbywają się od poniedziałku do piątku [08:00-20:15]
  • niestacjonarna [Zajęcia odbywają się w piątki [17:00-20:15], soboty i niedziele [08:00-20:15]

Poziom kształcenia: 5 poziom PRK

Tytuł zawodowy absolwenta: Dyplomowany specjalista w zakresie poradnictwa żywieniowego i dietetycznego 

UMIEJĘTNOŚCI ABSOLWENTA

Absolwent kierunku Specjalista w zakresie poradnictwa żywieniowego i dietetycznego:

  • ma elementarną wiedzę w zakresie nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej, niezbędną do wykonywania zawodu specjalisty w zakresie poradnictwa żywieniowego i dietetycznego
  • ma ugruntowaną wiedzę w zakresie budowy i funkcjonowania układu pokarmowego i układu wydalniczego człowieka
  • ma elementarną wiedzę w zakresie objawów, leczenia i zapobiegania chorobom układu pokarmowego
  • rozumie i opisuje znaczenie zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej dla prawidłowej kondycji i stanu organizmu
  • ma podstawową wiedzę w zakresie poradnictwa dietetycznego
  • posiada elementarną wiedzę w zakresie norm żywieniowych i klasyfikacji diet
  • posiada elementarną wiedzę w zakresie metodyki konstruowania zbilansowanych posiłków, jadłospisów i programów żywieniowych
  • ma elementarną wiedzę w zakresie wykorzystania specjalistycznego oprogramowania wspomagającego proces układania jadłospisów i programów żywieniowych
  • zna podstawowe metody i techniki oceny stany odżywiania
  • zna podstawowe zasady żywienia u osób w różnym wieku i stylu życia
  • zna i definiuje wskazania i przeciwskazania do wdrożenia konkretnego postępowania żywieniowego
  • zna mechanizmy komunikacji z klientem pozwalające na realizację swojego podstawowego zadania, a więc promocji zdrowego odżywiania oraz profilaktyki jego zaburzeń
  • potrafi zastosować elementarną wiedzę z zakresu nauk medycznych, nauk o zdrowiu i nauk o kulturze fizycznej przy wdrażaniu indywidualnego planu żywieniowego
  • potrafi przeprowadzić wywiad żywieniowy i udzielić porady żywieniowej
  • potrafi dokonać oceny stanu odżywiania
  • potrafi zinterpretować podstawowe wyniki badań klinicznych i laboratoryjnych
  • potrafi prawidłowo wykorzystać elementarny sprzęt i oprogramowanie informatyczne wspomagające proces konstruowania jadłospisów i programów żywieniowych
  • potrafi korzystać z tabel wartości odżywczych wybranych produktów spożywczych
  • potrafi zaplanować odpowiednie postępowanie żywieniowe dla osób będących na redukcji
  • potrafi zaplanować odpowiednie postępowanie żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie
  • potrafi zaplanować odpowiednie postępowanie żywieniowe dla dzieci i młodzieży
  • potrafi zaplanować odpowiednie postępowanie żywieniowe dla kobiet będących w ciąży i karmiących piersią
  • potrafi zaplanować odpowiednie postępowanie żywieniowe dla seniorów
  • potrafi rozpoznać podstawowe objawy chorób układu pokarmowego
  • potrafi identyfikować zaniedbania i błędy mające wpływ na jakość oferowanych usług
  • potrafi rozwijać różne formy własnej działalności gospodarczej
  • potrafi komunikować się z klientem i partnerem biznesowym z wykorzystaniem specjalistycznej terminologii również w języku obcym
  • potrafi uczyć się samodzielnie
  • potrafi współpracować w grupie, zajmując w niej również rolę lidera
  • jest świadomy własnych ograniczeń, nie decyduje się na podejmowanie aktywności zawodowych, do których brakuje mu odpowiedniego poziomu wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych
  • potrafi współpracować z wykwalifikowanym dietetykiem oraz postępować zgodnie z jego zaleceniami
  • potrafi określić priorytety kolejnych zadań oraz rozwiązywać proste problemy pojawiające się w codziennej pracy
  • potrafi organizować swoją pracę w zgodzie z wymogami formalno - prawnymi oraz standardami sanitarno - higienicznymi
  • dba o dobro i zdrowie klienta, respektując przy tym wszystkie jego prawa wynikające z przepisów pracy oraz uwarunkowań społecznych, kulturowych i religijnych

 

 

 

SEMESTR I

 Lp.

Moduł

RYGOR

ECTS

 1.

 Podstawy anatomii człowieka

Z

4

 2.

 Podstawy fizjologii człowieka

Z

3

 3.

 Podstawy fizjologii wysiłku

Z

3

 4.

 Podstawy genetyki

Z

2

 5.

 Wywiad żywieniowy

Z

6

 6.

 Metody oceny stanu odżywiania

Z

6

 7.

 Badania kliniczne i laboratoryjne w diagnostyce stanu odżywiania

Z

6

 8.

 BHP

Z/BO

0

 

SEMESTR II

 Lp.

Moduł

RYGOR

ECTS

 1.

 Podstawy gastroenterologii

Z

3

 2.

 Podstawy chorób metabolicznych

Z

3

 3.

 Konstruowanie prawidłowo zbilansowanych jadłospisów i posiłków

Z

5

 4.

 Konstruowanie indywidualnych programów żywieniowych

Z

5

 5.

 Zatrucia pokarmowe - przyczyny, objawy, zapobieganie

Z

4

 6.

 Alergie pokarmowe - przyczyny, objawy, zapobieganie

Z

4

 7.

 Praktyka zawodowa

Z/BO

6

 

SEMESTR III

 Lp.

Moduł

RYGOR

ECTS

 1.

 Podstawy diabetologii

Z

2

 2.

 Dieta redukcyjna dla osób z nadwagą i otyłych

Z

6

 3.

 Dieta dla osób aktywnych fizycznie

Z

5

 4.

 Dieta dla dzieci i młodzieży

Z

4

 5.

 Dieta dla kobiet w ciąży i karmiących piersią

Z

3

 6.

 Dieta dla seniorów

Z

3

 7.

 Psychodietetyka

Z

1

 8.

 Praktyka zawodowa

Z/BO

6

 WYMAGANE DOKUMENTY

  • wydrukowane i podpisane podanie rekrutacyjne z platformy e-dziekanat
  • zdjęcie cyfrowe do wgrania w systemie e-dziekanat sekcja Dane Osobowe - wymagania: wymiary 35 x 45 mm, rozdzielczość 300dpi, na jasnym tle, dobrze widoczna twarz w ujęciu "en face" (przodem), bez ciemnych okularów, nakrycia głowy, twarz nieosłonięta włosami
  • zaświadczenie lekarskie od lekarza medycyny pracy [akceptowalne są tylko zaświadczenia wydane przez lekarza medycyny pracy z prawem wykonywania zawodu na terenie Rzeczpospolitej Polski]
  • potwierdzenie dokonania opłaty rekrutacyjnej w kwocie 150 zł [obywatele UE], 200 zł [obywatele spoza UE] - absolwenci WSIiZ zwolnieni z wniesienia opłaty
  • świadectwo dojrzałości i/ lub dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowej i/ lub dyplom ukończenia szkoły artystycznej potwierdzający uzyskanie tytułu zawodowego[kopia]

 

Płatności opłaty rekrutacyjnej oraz za ELS dokonywane są wyłącznie przelewem na konto uczelni:
ALIOR BANK 05 2490 0005 0000 4530 6050 7331

 

Cudzoziemcy ubiegający się o przyjęcie do Wyższej Szkoły Inżynierii i Zdrowia zobowiązani są dostarczyć dodatkowo przetłumaczone na język polski wszystkie dokumenty wymagane w procesie rekrutacji. Tłumaczenie powinno być dokonane przez tłumacza przysięgłego

 

  DO POBRANIA

 

INSTRUKCJA REJESTRACJI W SYSTEMIE E-DZIEKANAT
SKIEROWANIE I ZAŚWIADCZENIE LEKARSKIE

 

UCZELNIA NIE PONOSI KOSZTÓW BADAŃ LEKARSKICH ORAZ WIZYTY U LEKARZA MEDYCYNY PRACY
CZESNE/SEMESTR [F. STACJONARNA]: I-III 1 900 zł
CSZESNE/SEMESTR [F. NIESTACJONARNA]: I-III 1 600 zł
OPŁATA WPISOWA
[OBYWATELE UE]

150 zł

OPŁATA WPISOWA
[OBYWATELE SPOZA UE]

200 zł

 

DO POBRANIA

 

WZÓR UMOWY O WARUNKACH ODPŁATNOŚCI
ZARZĄDZENIE KANCLERZA 9/2020
ZARZĄDZENIE KANCLERZA 10d/2020
WNIOSEK O ROZŁOŻENIE CZESNEGO NA RATY

Kształcenie Specjalistyczne

  • SPECJALISTA TECHNOLOG PRODUKTÓW KOSMETYCZNYCH
  • SPECJALISTA W ZAKRESIE KOSMETOLOGII STOSOWANEJ
  • SPECJALISTA W ZAKRESIE PORADNICTWA ŻYWIENIOWEGO I DIETETYCZNEGO
  • SPECJALISTA W ZAKRESIE ANALIZY I OCENY JAKOŚCI ŻYWNOŚCI
REKRUTACJA
E-DZIEKANAT
 
Zadzwoń do nas+48 22 646 20 60
Napisz do nasrekrutacja@wsiiz.pl
Przyjedź do nas ul. Bitwy Warszawskiej 1920 r. nr 18, 02-366, Warszawa

 

Polityka Prywatności

Mapa Strony


logo szary

 

BIP

Copyright © 2020. Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia.
 
Opieka - DoCom

Back to top