CEL KSZTAŁCENIA
Polska jest jednym z czołowych producentów kosmetyków, suplementów diety i żywności. Od lat zajmujemy wysoką pozycję w skali europejskich producentów oraz wyznaczamy nowe trendy w obu istotnych dla całej Naszej gospodarki sektorach. Wzmożony popyt konsumpcyjny pozwala przypuszczać, że rozwój zarówno przemysłu kosmetycznego, jak i spożywczego nie będzie słabł w najbliższych kilkunastu latach. Dążenie dzisiejszego konsumenta do idealnego wyglądu zewnętrznego, wymusza konieczność pojawienia się na rynku pracy multi profesjonalistów. Ich zadaniem jest tworzenie produktów, które przyczynią się do poprawy wyglądu zewnętrznego konsumenta, ale zapewnią mu również dostęp do zdrowych i sprawdzonych produktów. Tym sposobem konsument ma przekonanie, że stosowane produkty zapewnią mu idealną sylwetkę oraz promienną i zdrowo wyglądającą skórę, czy też włosy.
Wykształcenie nowej klasy specjalistów to właśnie główny cel, dla którego Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie zdecydowała się na uruchomienie studiów podyplomowych na kierunku Żywność, suplementy diety i produkty kosmetyczne. Obecnie brak jest tego typu specjalistów na rynku, którzy będą wyróżniać się interdyscyplinarną wiedzą, a co za tym idzie stanowić będą odpowiedź na potrzeby dzisiejszych pracodawców. Słuchacze oprócz szerokiego spectrum wiedzy teoretycznej, nabędą kluczowe dla ich pracy umiejętności praktyczne w czasie zajęć laboratoryjnych. Praca w rzeczywistych warunków, pod okiem instruktorów – praktyków przyczyni się do ugruntowania już posiadanej wiedzy, czy też jej poszerzenia. Studia kierowane są do pracowników zarówno przemysłu kosmetycznego, jak i spożywczego, którzy pragną nabyć nowe kwalifikacje. Niemniej wykładane treści mogą również zainteresować osoby pragnące być świadomym konsumentem, posiadającym wiedzę naukową, a nie informacje stanowiące deklaracje marketingowe producentów.
PARTNER MERYTORYCZNY KIERUNKU
|
JARS S.A. jest polską firmą rodzinną, która od momentu powstania w 2002 roku, świadczy szeroki zakres wyspecjalizowanych usług. Zajmujemy wiodącą pozycję i dysponujemy unikalnym na rynku know-how w zakresie badań laboratoryjnych. Posiadamy sieć 7 nowoczesnych laboratoriów. Obsługujemy największe firmy z Polski oraz rynków Unii Europejskiej. Doradzamy w obszarach bezpieczeństwa żywności, kosmetyków i ochrony środowiska. Badamy produkty największych firm z całej Europy. Każdego dnia nasze laboratoria badają ponad 1 500 próbek. Atutem JARS S.A. jest indywidualne podejście do każdego Klienta. Wszelkie działania firmy opierają się na zgranym zespole, tworzonym przez ekspertów w swoich dziedzinach. Specjaliści JARS S.A. każdego dnia realizują zlecenia klientów oraz uczestniczą w wielu projektach badawczych, w tym na najlepszych uczelniach w Polsce. Wdrażamy nowe projekty, uczestniczymy w opracowywaniu branżowych aktów prawnych. Nasi eksperci prowadzą zajęcia na uczelniach wyższych. Kompetencje i wiarygodność badań JARS S.A. potwierdzone są licznymi certyfikatami i zatwierdzeniami. Naszym Klientom zapewniamy najwyższe standardy profesjonalizmu, jakości i bezpieczeństwa prowadzonych działań.. |
ORGANIZACJA STUDIÓW
Zajęcia odbywają się w piątki [17:00-20:15], soboty i niedziele [08:00-20:15]
Forma kształcenia
Forma zajęć, metody dydaktyczne:
Miejsca odbywania zajęć:
INFORMACJE DODATKOWE:
W semestrze I: 3 zjazdy w tradycyjnej formie oraz 6 zjazdów z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość,
W semestrze II: 4 zjazdy w tradycyjnej formie oraz 6 zjazdów z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość*.
*Liczba może ulec zmianie na wniosek Rektora, jeżeli zajdą wyższe okoliczności.
NABYTE EFEKTY KSZTAŁCENIA
Absolwent studiów podyplomowych na kierunku Żywność, suplementy diety i produkty kosmetyczne:
|
SEMESTR I |
|||
Lp. |
Moduł |
RYGOR |
ECTS |
1. |
Prawo żywnościowe |
Z |
3 |
2. |
Bezpieczeństwo żywności - systemy zarządzania jakością w przemyśle kosmetycznym |
Z |
4 |
3. |
Chemia żywności |
E |
6 |
4. |
Analiza sensoryczna jakości produktów żywnościowych |
E |
4 |
5. |
Biologiczna i chemiczna analiza żywności |
E |
5 |
6. |
Technologia chemiczna (w zakładach przemysłu spożywczego) |
Z |
4 |
7. |
Modelowanie i projektowanie procesów technologicznych w zakładach przemysłu spożywczego |
Z |
4 |
8. |
BHP |
Z/BO |
0 |
SEMESTR I |
|||
Lp. |
Moduł |
RYGOR |
ECTS |
1. |
Ustawodawstwo kosmetyczne w Polsce i na świecie |
Z |
3 |
2. |
Aparatura kontrolno-pomiarowa w badaniach przemysłowych |
Z |
2 |
3. |
Analiza fizyczna, chemiczna i biologiczna surowców kosmetycznych |
E |
3 |
4. |
Jakość i bezpieczeństwo produktu kosmetycznego |
E |
3 |
5. |
Modelowanie i projektowanie procesów technologicznych w przemyśle kosmetycznym |
Z |
3 |
6. |
Chemia substancji i środków zapachowych |
Z |
4 |
7. |
Chemia kosmetyków kolorowych |
Z |
4 |
8. |
Chemia kosmetyków pielęgnacyjnych i ochronnych |
Z |
4 |
9. |
Chemia preparatów myjących |
Z |
4 |
WYMAGANE DOKUMENTY
DO POBRANIA
INSTRUKCJA REJESTRACJI W SYSTEMIE E-DZIEKANAT | ![]() |