Polacy coraz częściej interesują się żywieniem, a także układaniem swojego jadłospisu w taki sposób, aby był on jak najbardziej wartościowy i racjonalny dla organizmu. Od kilku lat notuje się także systematyczny wzrost zainteresowania zdrowym stylem życia i aktywnością ruchową. Rekordy popularności biją profile na portalach społecznościowych prowadzone przez trenerów personalnych, czy też zawodników sportów sylwetkowych. Cieszy też, że nie jest to jedynie chwilowa tendencja, ale pewien pozytywny trend, który podlega ciągłemu rozwojowi i modyfikacjom.
Niestety, istnieje także druga strona tego medalu. W 2016 r. Polska znalazła się w niechlubnej pierwszej piątce najbardziej otyłych krajów w całej Europie (wyprzedziliśmy tym samym Rosję, Węgry czy Francję). Możemy tu już mówić o problemie epidemiologicznym, gdyż na otyłość choruje blisko 700 tysięcy osób. Eksperci, odwołując się do badań, podkreślają, że na otyłość I, II i III stopnia cierpi łącznie 27% społeczeństwa. Dodają, że jeśli zestawić te dane ze zdiagnozowaną nadwagą – liczba ta sięga blisko 70% Polaków. Lekarze i specjaliści zajmujący się tym zagadnieniem zaznaczają, że „otyłość to cichy zabójca”, a leczenie jej powikłań jest o wiele bardziej kosztowne niż leczenie samej choroby. Już małe dzieci borykają się z nadwagą, czy to z powodu skłonności genetycznych, czy błędów żywieniowych popełnianych przez rodziców. Co więcej, wzrost nadwagi i otyłości przekłada się na stale rosnący odsetek osób dorosłych chorych na cukrzycę, nowotwory (nie tylko przewodu pokarmowego), zespół metaboliczny czy choroby układu krążenia. Nieodpowiednia dieta nierzadko zmniejsza także naszą efektywność w pracy, zdolność skupienia się i osłabia możliwości nabycia nowych kompetencji.
CEL KSZTAŁCENIA
Misją kształcenia na studiach I stopnia na kierunku dietetyka jest nauczanie prowadzone w ścisłej korelacji z interesariuszami, ukierunkowane na osiągnięcie przez absolwenta wysokiego poziomu wiedzy praktycznej oraz zdobycie umiejętności praktycznych z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego. Odpowiadając tym samym na dynamikę zmian zachodzących w gospodarce wolnorynkowej w Polsce i Europie. Ponadto kształcenie na kierunku dietetyka pozwoli na osiągniecie przez absolwenta zakładanych efektów kształcenia w sposób umożliwiający dysponowanie właściwą wiedzą, umiejętnościami i kompetencjami społecznymi istotnymi w pracy dietetyka zatrudnionego w odpowiednich podmiotach.
Głównym celem realizacji kształcenia na kierunku dietetyka jest wykształcenie specjalistów przygotowanych do pracy w obszarach zainteresowania współczesnej dietetyki zgodnie z zapotrzebowaniem rynku pracy i wymogami pracodawców.
ZAJĘCIA Z PRACODAWCAMI
|
PROJEKT ZDROWIE (Polskie Centra Dietetyczne Sp. z o.o.) Żywienie ma wpływ na każdy aspekt funkcjonowania naszego organizmu, jesteśmy tym co jemy i od tego w ogromnej mierze zależy długość i jakość naszego życia. Rozumiejąc tę zależność stworzyliśmy miejsca, gdzie każdy otrzyma indywidualną pomoc, wsparcie i niezbędną wiedzę żywieniową. Tak właśnie powstał Projekt Zdrowie! Polska sieć gabinetów dietetycznych! Jesteśmy ludźmi z pasją i wieloletnim doświadczeniem w branży dietetycznej. Naszą misją jest rzetelna pomoc na najwyższym poziomie, dlatego nasza oferta jest zawsze indywidualnie dopasowana do każdej osoby, która szuka pomocy z zakresu szerokorozumianej dietetyki. Pracujemy na autorskim systemie dietetycznym, stworzonym przez wykwalifikowaną kadrę dietetyczną. Nasze diety, plany żywieniowe i zalecenia opracowywane są przez osoby kierunkowo wykształcone, z ogromnym doświadczeniem zawodowym, dla których dietetyka jest prawdziwą pasją. Nasi klienci mają szeroki wybór, który pozwala na dopasowanie naszej metody do swoich potrzeb i możliwości. Prowadzimy terapie żywieniowe, które oparte są na zaleceniach żywieniowych i współpracy z dietetykiem oraz takie, które uwzględniają dodatkowo suplementację. Nasza kadra dietetyków ma możliwość ciągłego rozwoju poprzez wewnętrzne i zewnętrzne szkolenia oraz konferencje. Dzięki temu jesteśmy w stanie zapewnić naszym klientom najwyższy standard oferowanych usług oraz aktualną wiedzę dietetyczną w codziennej pracy w gabinetach. |
|
mgr Michał Fabiszewski mgr Michał Fabiszewski Podróżnik, MasterChef, Influancer, FitChef, doradca kulinarny i wykładowca akademicki. Gotuje, inspiruje, nie śpiewa. Doświadczenie zdobywał pod okiem Wojciecha Modesta Amaro w AtelierAmaro, oraz licznych podróży po całym świecie. Obecnie szef kreatywny dla Sodexo Polska. Ambasador kulinarny polskiej wsi, oraz kilku polskich marek. Szuka w kuchni prawdy i prostoty. Nie akceptuje tępych noży! Prowadzone moduły: Technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo |
WG. POLSKIEGO TOWARZYSTWA DIETETYCZNEGO ZADANIA ZAWODOWE DIETETYKA TO:
ORGANIZACJA STUDIÓW
Forma zajęć, metody dydaktyczne:
Miejsca odbywania zajęć:
PERSPEKTYWY I UMIEJĘTNOSCI ABSOLWENTA
Sylwetka absolwenta dietetyki:
Dodatkowo, absolwent dietetyki dzięki obranej ścieżce kształcenia:
DIETETYKA KLINICZNA
|
DIETETYKA STOSOWANA
|
SEMESTR I |
|||
Lp. |
Moduł |
RYGOR |
ECTS |
1. |
Socjologia żywienia |
Z |
3 |
2. |
Zdrowie publiczne |
Z |
2 |
3. |
Anatomia człowieka |
E |
5 |
4. |
Fizjologia człowieka |
Z |
5 |
5. |
Biochemia ogólna i żywności |
E |
4 |
6. |
Psychologia ogóna |
Z |
2 |
7. |
Żywienie człowieka |
E |
6 |
8. |
Edukacja żywieniowa |
Z |
3 |
9. |
Wychowanie fizyczne [30h] – tylko studia stacjonarne |
Z |
0 |
10. |
BHP i ergonomia |
Z |
0 |
RAZEM |
30 |
SEMESTR II |
|||
Lp. |
Moduł |
RYGOR |
ECTS |
1. |
Język obcy do celów zawodowych i akademickich |
Z |
1 |
2. |
Technologia informacyjna |
Z |
2 |
3. |
Etyka w naukach medycznych |
Z |
2 |
4. |
Fizjologia człowieka |
E |
5 |
5. |
Genetyka |
E |
4 |
6. |
Mikrobiologia ogólna i żywności |
E |
5 |
7. |
Kwalifikowana pierwsza pomoc |
Z |
2 |
8. |
Produkcja żywności dietetycznej i funkcjonalnej |
Z |
2 |
9. |
PdW: Dietetyka kliniczna: Podstawy diagnostyki klinicznej/ Dietetyka stosowana: Choroby zakaźne, zatrucia pokarmowe, żywienie w chorobach zakaźnych |
Z |
3 |
10. |
Wychowanie fizyczne [30h] – tylko studia stacjonarne |
Z |
0 |
11. |
Studencka Praktyka Zawodowa: Wstępna praktyka w szpitalu w zakresie edukacji żywieniowej |
Z |
3 |
12. |
Studencka Praktyka Zawodowa: Praktyka z technologii potraw |
Z |
1 |
RAZEM |
30 |
SEMESTR II |
|||
Lp. |
Moduł |
RYGOR |
ECTS |
1. |
Język obcy do celów zawodowych i akademickich |
Z |
1 |
2. |
Epidemiologia żywieniowa z nadzorem sanitarno - higienicznym |
Z |
2 |
3. |
Parazytologia |
E |
4 |
4. |
Kliniczny zarys chorób |
E |
3 |
5. |
PdW: Dietetyka kliniczna: Pracownia dietetyki i planowania diet w wybranych przypadkach klinicznych/ Dietetyka stosowana: Pracownia dietetyki i planowania diet |
Z |
6 |
6. |
PdW: Dietetyka kliniczna: Patofizjologia kliniczna/ Dietetyka stosowana: Fizjologia wysiłku fizycznego |
E |
5 |
7. |
PdW: Dietetyka kliniczna: Diagnostyka laboratoryjna/ Dietetyka stosowana: Diagnostyka dietetyczna |
E |
5 |
8. |
PdW: Dietetyka kliniczna: Leczenie dietetyczne chorób niezakaźnych i żywieniowo zależnych/ Dietetyka stosowana: Zaburzenie odżywiania o podłożu psychogennym |
Z |
4 |
RAZEM |
30 |
SEMESTR IV |
|||
Lp. |
Moduł |
RYGOR |
ECTS |
1. |
Język obcy do celów zawodowych i akademickich |
E |
1 |
2. |
Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa |
Z |
2 |
3. |
Analiza i ocena jakości żywności |
Z |
2 |
4. |
Chemia żywności |
Z |
3 |
5. |
Dietetyka pediatryczna |
Z |
2 |
6. |
PdW: Dietetyka kliniczna: Pracownia dietetyki i planowania diet w wybranych przypadkach klinicznych/ Dietetyka stosowana: Pracownia dietetyki i planowania diet |
E |
6 |
7. |
PdW: Dietetyka kliniczna: Żywienie w chorobach metabolicznych i gastroenterologii/Dietetyka stosowana: Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób dietozależnych |
E |
5 |
8. |
PdW: Dietetyka kliniczna: Metody oceny stanu odżywiania w warunkach domowych i szpitalnych/ Dietetyka stosowana: Stan odżywiania człowieka z elementami antropometrii |
E |
3 |
9. |
Studencka Praktyka Zawodowa: Praktyka w poradni dietetycznej |
Z |
4 |
10. |
Studencka Praktyka Zawodowa: Praktyka w dziale żywienia w szpitalu i w firmach cateringowych |
Z |
2 |
RAZEM |
30 |
SEMESTR V |
|||
Lp. |
Moduł |
RYGOR |
ECTS |
1. |
Dietetyka pediatryczna |
E |
2 |
2. |
Toksykologia i bezpieczeństwo żywienia |
E |
3 |
3. |
Technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo |
E |
6 |
4. |
Medyczne aspekty organizacji stanowisk pracy |
Z |
1 |
5. |
Nutrigenomika |
Z |
2 |
6. |
PdW: Dietetyka kliniczna: Interakcja leku z pożywieniem/ Dietetyka stosowana: Postępowanie dietetyczne w zatruciach ostrych i przewlekłych |
E |
5 |
7. |
PdW: Dietetyka kliniczna: Produkcja potaw i posiłków wegetariańskich w profilaktyce i leczeniu chorób/Dietetyka stosowana: Surowce naturalne w profilaktyce i terapii wybranych schorzeń |
Z |
4 |
8. |
PdW: Dietetyka kliniczna: Położnictwo i ginekologia z elementami żywienia kobiet w ciąży i połogu/ Dietetyka stosowana: Żywieniowe czynniki ryzyka zagrażające zdrowiu kobiet w wieku prokreacyjnym |
E |
4 |
9. |
Seminarium specjalistyczne: metodologia badań własnych |
Z |
3 |
RAZEM |
30 |
SEMESTR VI |
|||
Lp. |
Moduł |
RYGOR |
ECTS |
1. |
Komplementarne metody w promocji zdrowia |
Z |
1 |
2. |
Prawa i ekonomiki w ochronie zdrowia |
Z |
1 |
3. |
PdW: Dietetyka kliniczna: Podstawy prawne prowadzenia leczenia żywieniowego w warunkach klinicznych/ Dietetyka stosowana: Organizacja żywienia w zakładach żywienia zbiorowego |
E |
4 |
4. |
Seminarium specjalistyczne: praca dyplomowa |
Z |
10 |
5. |
Studencka Praktyka Zawodowa: Praktyka w poradni chorób układu pokarmowego i chorób metabolicznych |
Z |
4 |
6. |
Studencka Praktyka Zawodowa: Praktyka w zakresie żywienia niemowląt |
Z |
3 |
7. |
Studencka Praktyka Zawodowa: Praktyka w zakresie żywienia osób dorosłych |
Z |
2 |
8. |
Studencka Praktyka Zawodowa: Praktyka w zakresie żywienia osób starszych |
Z |
2 |
9. |
Studencka Praktyka Zawodowa: Praktyka z technologii potraw |
Z |
3 |
RAZEM |
30 |
WYMAGANE DOKUMENTY
DO POBRANIA
INSTRUKCJA REJESTRACJI W SYSTEMIE E-DZIEKANAT | ![]() |
SKIEROWANIE I ZAŚWIADCZENIE LEKARSKIE | ![]() |
CZESNE/SEMESTR: I-II | 2 400 zł |
CZESNE/SEMESTR: III-VI | 2 600 zł |
OPŁATA REKRUTACYJNA [OBYWATELE UE] |
85 zł |
OPŁATA REKRUTACYJNA [OBYWATELE SPOZA UE] |
150 zł |
OPŁATA ZA ELS |
22 zł |
DO POBRANIA
WZÓR UMOWY O WARUNKACH ODPŁATNOŚCI | ![]() |
ZARZĄDZENIE KANCLERZA 1/2020 | ![]() |
ZARZĄDZENIE KANCLERZA 2/2020 | ![]() |
ZARZĄDZENIE KANCLERZA 7/2020 | ![]() |
WNIOSEK O ROZŁOŻENIE CZESNEGO NA RATY | ![]() |