Chemia żywności
2024-01-23 2024-04-19 12:51Chemia żywności
Czesne:
I – II semestr | (2 x 1 900 zł) | (4 x 950 zł) | (5 x 836 zł) | |
III – VII semestr | (2 x 2 000 zł) | (4 x 1 000 zł) | (5 x 880 zł) |
*Opłata czesnego wnoszona w systemie podziału na 5 rat ulega zwiększeniu o 10%
Podczas studiów na tym kierunku zdobędziesz wiedzę i umiejętności w zakresie:
- analizy ilościowej z zastosowaniem metod wagowych, miareczkowych i instrumentalnych na podstawie procedur analitycznych;
- znajomości metod i technik oraz ich praktyczne zastosowanie w analizie instrumentalnej i sensorycznej produktów spożywczych;
- umiejętności posługuje się aparaturą wykorzystywaną w procesach technologicznych i laboratoryjnych w przemyśle spożywczym;
- znajomości i charakterystyki pojęć z zakresu współczesnej toksykologii oraz metod analizy toksykologicznej żywności.
Absolwent studiów na kierunku chemia żywności może podjąć zatrudnienie w:
- laboratoriach zajmujących się analizą chemiczną;
- jednostkach kontrolujących jakość produktów spożywczych;
- jednostkach badawczych;
- przedsiębiorstwach z sektora produkcji i technologii żywności;
- koncernach rolno-spożywczych zajmujących się produkcją i dystrybucją żywności;
- firmach branżowych na stanowiskach konsultantów i menadżerów oraz towaroznawców i technologów.
Program Studiów
I semestr | forma zajęć | Ilość godzin | |||||
lp. | moduł | rygor | ECTS | w. | ćw. | Lab./ Praktyki | |
1. | Prawo żywnościowe | E | 3 | x |
|
| 75 |
2. | Matematyka stosowana | Z | 5 | x | x |
| 125 |
3. | Chemia ogólna i nieorganiczna | Z | 5 | x | x | x | 125 |
4. | Metrologia chemiczna | E | 4 | x | x |
| 100 |
5. | Biochemia i biologia molekuralna | E | 4 | x | x |
| 100 |
6. | Statystyczne opracowywanie danych pomiarowych | Z | 2 | x | x |
| 50 |
7. | PdW: Podstawy inżynierii chemicznej/ Inżynieria przetwórstwa spożywczego | Z | 3 | x | x |
| 75 |
8. | Mikrobiologia ogólna | E | 4 | x | x |
| 100 |
9. | Wychowanie fizyczne | Z | 0 |
| x |
| 30 |
10. | BHP i ergonomia | Z | 0 | x |
|
| 4 |
RAZEM | 30 | 784 | |||||
II semestr | forma zajęć | Ilość godzin | |||||
lp. | moduł | rygor | ECTS | w. | ćw. | Lab./ Praktyki | |
1. | Matematyka stosowana | E | 5 | x | x |
| 125 |
2. | Fizyka | E | 4 | x | x |
| 100 |
3. | Chemia ogólna i nieorganiczna | E | 5 | x | x | x | 125 |
4. | Chemia organiczna | Z | 5 | x | x | x | 125 |
5. | Immunologia i alergologia | E | 2 | x | x |
| 50 |
6. | Ekonomia (w przemyśle spożywczym) | Z | 1 | x |
|
| 25 |
7. | Podstawy żywienia człowieka | Z | 3 | x |
| x | 80 |
8. | Wychowanie fizyczne | Z | 0 |
| x |
| 30 |
9. | Studencka Praktyka Zawodowa | Z | 5 |
|
| x | 150 |
RAZEM | 30 | 810 | |||||
III semestr | forma zajęć | Ilość godzin | |||||
lp. | moduł | rygor | ECTS | w. | ćw. | Lab./ Praktyki | |
1. | Prawo własności przemysłowej | Z | 2 | x |
|
| 50 |
2. | Chemia analityczna | E | 5 | x | x | x | 125 |
3. | Chemia organiczna | E | 5 | x | x | x | 125 |
4. | Mikrobiologia żywności | E | 3 | x | x |
| 75 |
5. | Analiza żywności | Z | 4 | x | x | x | 100 |
6. | Aparatura i technologia w inżynierii żywności | Z | 3 | x | x |
| 75 |
7. | PdW: Bromatologia/ Badanie wartości odżywczych | Z | 5 | x | x |
| 125 |
8. | Chemiczna analiza instrumentalna żywności | Z | 2 | x | x | x | 50 |
9. | Język obcy dla celów akademickich i zawodowych | Z | 1 |
| x |
| 25 |
RAZEM | 30 | 750 | |||||
IV semestr | forma zajęć | Ilość godzin | |||||
lp. | moduł | rygor | ECTS | w. | ćw. | Lab./ Praktyki | |
1. | Chemia fizyczna | E | 4 | x | x | x | 100 |
2. | PdW: Naturalne i syntetyczne dodatki do żywności/ Dozwolone substancje dodatkowe w żywności | E | 4 | x | x | x | 105 |
3. | PdW: Metody chromatograficzne w analizie żywności/ Metody spektroskopowe w analizie żywności | Z | 4 | x | x | x | 100 |
4. | Chemia żywności | Z | 3 | x | x | x | 75 |
5. | Analiza żywności | E | 5 | x | x | x | 125 |
6. | PdW: Toksykologia żywności/ Zanieczyszczenia produktów żwynościowych | E | 3 | x | x | x | 75 |
7. | Technologia informacyjna | Z | 1 |
|
| x | 5 |
8. | Język obcy dla celów akademickich i zawodowych | Z | 1 |
| x |
| 25 |
9. | Studencka Praktyka Zawodowa | Z | 5 |
|
| x | 150 |
| RAZEM |
| 30 | 760 | |||
V semestr | forma zajęć | Ilość godzin | |||||
lp. | moduł | rygor | ECTS | w. | ćw. | Lab./ Praktyki | |
1. | Chemia stosowana i gospodarowanie chemikaliami w przemyśle spożywczym | Z | 2 | x | x |
| 50 |
2. | PdW: Opakowania artykułów żywnościowych/ Zastosowania tworzyw sztucznych w przemyśle spożywczym | Z | 5 | x | x |
| 125 |
3. | PdW: Chemia środowiska i ekologia/ Chemizacja rolnictwa | Z | 5 | x | x |
| 125 |
4. | Modelowanie i projektowanie procesów technologicznych w zakładach przemysłu spożywczego | E | 5 | x | x |
| 125 |
5. | Chemia żywności | E | 5 | x | x | x | 125 |
6. | Technologia chemiczna (w zakładach przemysłu spożywczego) | E | 4 | x | x | x | 100 |
7. | Materiałoznawstwo chemiczne | Z | 3 | x | x |
| 75 |
8. | Język obcy dla celów akademickich i zawodowych | E | 1 |
| x |
| 25 |
RAZEM | 30 | 750 | |||||
VI semestr | forma zajęć | Ilość godzin | |||||
lp. | moduł | rygor | ECTS | w. | ćw. | Lab./ Praktyki | |
1. | PdW: Analiza sensoryczna jakości produktów żywnościowych/ Ocena organoleptyczna jakości żywności | E | 6 | x | x | x | 150 |
2. | PdW: Radiochemia żywności i ochrona radiologiczna/ Metody radiochemiczne w analizie żywności | Z | 5 | x | x | 125 | |
3. | Towaroznawstwo artykułów żywnościowych | Z | 5 | x | x |
| 130 |
4. | PdW: Systemy zarządzania jakością w przemyśle spożywczym/ Bezpieczeństwo żywności | Z | 4 | x | x |
| 100 |
5. | Seminarium specjalistyczne – metodologia badań własnych | Z | 5 |
| x |
| 125 |
6. | Studencka Praktyka Zawodowa | Z | 5 |
|
| x | 150 |
RAZEM | 30 | 780 | |||||
VII semestr | forma zajęć | Ilość godzin | |||||
lp. | moduł | rygor | ECTS | w. | ćw. | Lab./ Praktyki | |
1. | PdW: Zagospodarowanie odpadów przemysłu spożywczego/ Gospodarka wodno – ściekowa w przemyśle spożywczym | E | 4 | x | x |
| 100 |
2. | PdW: Elementy chemii nanomateriałów i nanotechnologii/ Podstawy biotechnologii przemysłowej | Z | 4 | x | x |
| 100 |
3. | PdW: Technologia produktów i surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego/Nowoczesne systemy produkcji potraw | E | 5 | x | x | x | 125 |
4. | PdW: Inżynieria genetyczna w produkcji i kształtowaniu jakości żywności/ Żywność genetycznie modyfikowana | E | 5 | x | x | x | 125 |
5. | PdW: Zarządzanie przedsiębiorstwem spożywczym/ Marketing i zarządzanie w obrocie produktami spożywczymi i gastronomii | Z | 2 | x | x |
| 50 |
6. | Seminarium specjalistyczne – projekt inżynierski | Z | 10 |
| x |
| 250 |
RAZEM | 30 | 750 |
Zarejestruj się
Aby rozpocząć proces rekrutacji należy dokonać rejestracji w systemie e – dziekanat
REJESTRACJA ONLINE – kliknij i wypełnij formularz rekrutacyjny
- Przed rozpoczęciem tego kroku przygotuj zdjęcie legitymacyjne w wersji cyfrowej.
UWAGA: zamieszczone przez Państwa zdjęcie w systemie zostanie wykorzystane do przygotowania legitymacji studenckiej dlatego musi być dobrej jakości i spełniać następujące wymagania: wymiary 236 x 295 pikseli, rozdzielczość 300dpi, na jasnym tle, dobrze widoczna twarz w ujęciu “en face” (przodem), bez ciemnych okularów, nakrycia głowy, twarz nieosłonięta włosami.
- Podczas rejestracji kandydat otrzymuje login i hasło do swojego konta w wirtualnym dziekanacie, które będą służyły mu przez cały okres kształcenia.
- Podczas wypełniania formularza należy bezwzględnie wypełnić pola oznaczone gwiazdką „* ”
- Po zakończeniu rejestracji należy pobrać formularz rekrutacyjny, wydrukować go i podpisać. Link z formularzem znajduje się na koncie w e-dziekanacie w zakładce „Wydruki rekrutacyjne”
- W przypadku dodatkowych pytań zespół ds. rekrutacji służy pomocą oraz udostępniamy instrukcję wypełniania formularza rekrutacyjnego.
Kontakt
- rekrutacja@wsiiz.pl
- podyplomowe@wsiiz.pl
- 22 562 35 12
- 22 562 35 14
CHEMIA ŻYWNOŚCI
Studia inżynierskie
Czas trwania
3,5 roku (7 semestrów)
Tytuł zawodowy absolwenta
inżynier
Forma studiów
- stacjonarna (zajęcia odbywają się od poniedziałku do piątku w godz. 08:00-20:40)
- niestacjonarna (zajęcia odbywają się w piątki w godz.17:00-20:15, soboty i niedziele w godz. 08:00-20:40)