Dietetyka – Dietoprofilaktyka i Dietoterapia
2024-03-12 2024-04-16 14:06Dietetyka – Dietoprofilaktyka i Dietoterapia
Czesne:
I - II semestr | (2 x 1 900 zł) | (4 x 950 zł) | (5 x 836 zł) | |
III – IV semestr | (2 x 2 000 zł) | (4 x 1 000 zł) | (5 x 880 zł) |
* Opłata czesnego wnoszona w systemie podziału na 5 rat ulega zwiększeniu o 10%
Podstawowym celem kształcenia na kierunku dietetyka w ramach przedmiotowej ścieżki jest wykształcenie wysoko wykwalifikowanych specjalistów, którzy dzięki szerokiej wiedzy interdyscyplinarnej ze szczególnym uwzględnieniem wiedzy z zakresu nauk o zdrowiu, nauk medycznych oraz wiedzy z zakresu technologii żywności i żywienia będą konkurencyjną, a co ważne pożądaną i poszukiwaną kadrą współpracującą oraz wspierającą lekarzy w procesie leczenia chorób dietozależnych zarówna na lokalnym, krajowym, a także europejskim rynku pracy, oraz samodzielną kadrę realizującą się we wszystkich obszarach zainteresowania współczesnej dietetyki.
Program kształcenia koncentruje się na przekazaniu kompleksowej wiedzy o żywieniu człowieka zdrowego i chorego, przygotowaniu zawodowym obowiązującym w ochronie zdrowia, a dalej na wyposażeniu absolwenta w umiejętności praktyczne i właściwe kompetencje społeczne pozwalających na podjęcie przez niego skoordynowanych działań profilaktycznych i naprawczych.
Koncepcja kształcenia kładzie nacisk na przekazanie kompleksowej wiedzy i umiejętności, które pozwolą absolwentowi zrozumieć i stosować w pracy zawodowej działania z zakresu profilaktyki i leczenia chorób żywieniowo-zależnych oraz prowadzić edukację zdrowotną promującą prawidłowe odżywianie będące ważnym elementem zdrowia publicznego.
Program Studiów
I semestr | forma zajęć | Ilość godzin | |||||
lp. | moduł | rygor | ECTS | w. | ćw. | Lab./ Praktyki | |
1. | Style żywieniowe Polaków i ich społeczno-demograficzne uwarunkowania | Z | 1 | x |
|
| 25 |
2. | Rozwój biologiczny człowieka | E | 3 | x | x |
| 75 |
3. | Fizjologia żywienia człowieka | E | 4 | x | x |
| 100 |
4. | Immunologia w dietetyce | Z | 2 | x | x |
| 50 |
5. | Mierniki kondycji biologicznej człowieka | Z | 2 | x |
| x | 50 |
6. | Poradnictwo dietetyczne | E | 4 | x |
| x | 100 |
7. | Surowce pochodzenia roślinnego wykorzystywane w przetwórstwie spożywczym | Z | 2 | x | x |
| 50 |
8. | Surowce pochodzenia zwierzęcego wykorzystywane w przetwórstwie spożywczym | Z | 2 | x | x |
| 50 |
9. | Diety i trendy żywieniowe | E | 5 | x |
| x | 125 |
10. | Higiena żywności i żywienia | Z | 2 | x | x |
| 50 |
11. | English for Dietitians | Z | 3 |
| x |
| 75 |
12. | BHP | Z/BO | 0 | x |
|
| 4 |
RAZEM | 30 | 754 | |||||
II semestr | forma zajęć | Ilość godzin | |||||
lp. | moduł | rygor | ECTS | w. | ćw. | Lab./ Praktyki | |
1. | Coaching zdrowia i żywienia | Z | 2 | x | x | 50 | |
2. | Biostatystyka | Z | 2 | x | x | 50 | |
3. | Biochemia wysiłku fizycznego | Z | 4 | x | x | 100 | |
4. | Choroby metaboliczne | E | 3 | x | x | 75 | |
5. | Probiotyki i mikrobiom człowieka | Z | 2 | x | 50 | ||
6. | Terapia nadwagi i otyłości | E | 4 | x | x | 100 | |
7. | Żywienie sportowców | E | 4 | x | x | 100 | |
8. | Żywienie w chorobach endokrynologicznych | E | 5 | x | x | 125 | |
9. | Studencka praktyka zawodowa w stacji sanitarno-epidemiologicznej | Z | 4 | x | 100 | ||
RAZEM | 30 | 750 | |||||
III semestr | forma zajęć | Ilość godzin | |||||
lp. | moduł | rygor | ECTS | w. | ćw. | Lab./ Praktyki | |
1. | Podstawy prawa własności intelektualnej | Z | 1 | x |
|
| 25 |
2. | Alergie i nietolerancje pokarmowe | E | 2 | x | x |
| 50 |
3. | Żywienie dzieci i młodzieży | E | 3 | x |
| x | 75 |
4. | Żywienie seniorów | E | 2 | x |
| x | 50 |
5. | Technologiczne uwarunkowania jakości produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego | Z | 2 | x | x |
| 50 |
6. | Technologia i bezpieczeństwo pakowania i przechowywania żywności | Z | 2 | x | x |
| 50 |
7. | Leczenie żywieniowe w chorobach układu sercowo-naczyniowego | E | 5 | x |
| x | 125 |
8. | Środki farmakologiczne wspomagające odchudzanie i aktywność fizyczną | Z | 2 | x | x |
| 50 |
9. | Seminarium specjalistyczne: metodologia badań własnych | Z | 3 |
| x |
| 75 |
10. | Studencka praktyka zawodowa w poradni dietetycznej | Z | 8 |
|
| x | 200 |
RAZEM | 30 | 750 | |||||
IV semestr | forma zajęć | Ilość godzin | |||||
lp. | moduł | rygor | ECTS | w. | ćw. | Lab./ Praktyki | |
1. | Przedsiębiorczość i organizacja poradnictwa żywieniowego | Z | 3 | x | x | 75 | |
2. | The impact of psychical activity and diet on human phusical and mental health | Z | 2 | x | x | 50 | |
3. | Leczenie żywieniowe w onkologii i chirurgii | E | 4 | x | x | 100 | |
4. | Zaburzenie łaknienia | E | 5 | x | x | 125 | |
5. | Postępowanie dietetyczne w chorobach autoimmunologicznych | E | 5 | x | x | 125 | |
6. | Seminarium specjalistyczne: praca dyplomowa | Z | 8 | x | 200 | ||
7. | Studencka praktyka zawodowa w zakładzie żywienia zbiorowego | Z | 3 | x | 75 | ||
| RAZEM |
| 30 |
|
|
| 750 |
Zarejestruj się
Aby rozpocząć proces rekrutacji należy dokonać rejestracji w systemie e – dziekanat
REJESTRACJA ONLINE – kliknij i wypełnij formularz rekrutacyjny
- Przed rozpoczęciem tego kroku przygotuj zdjęcie legitymacyjne w wersji cyfrowej.
UWAGA: zamieszczone przez Państwa zdjęcie w systemie zostanie wykorzystane do przygotowania legitymacji studenckiej dlatego musi być dobrej jakości i spełniać następujące wymagania: wymiary 236 x 295 pikseli, rozdzielczość 300dpi, na jasnym tle, dobrze widoczna twarz w ujęciu “en face” (przodem), bez ciemnych okularów, nakrycia głowy, twarz nieosłonięta włosami.
- Podczas rejestracji kandydat otrzymuje login i hasło do swojego konta w wirtualnym dziekanacie, które będą służyły mu przez cały okres kształcenia.
- Podczas wypełniania formularza należy bezwzględnie wypełnić pola oznaczone gwiazdką „* ”
- Po zakończeniu rejestracji należy pobrać formularz rekrutacyjny, wydrukować go i podpisać. Link z formularzem znajduje się na koncie w e-dziekanacie w zakładce „Wydruki rekrutacyjne”
- W przypadku dodatkowych pytań zespół ds. rekrutacji służy pomocą oraz udostępniamy instrukcję wypełniania formularza rekrutacyjnego.
Kontakt
- rekrutacja@wsiiz.pl
- podyplomowe@wsiiz.pl
- 22 562 35 12
- 22 562 35 14
DIETETYKA – DIETOPROFILAKTYKA I DIETOTERAPIA
Studia magisterskie
Czas trwania
2 lata (4 semestry)
Tytuł zawodowy absolwenta
magister
Forma studiów
- stacjonarna (zajęcia odbywają się od poniedziałku do piątku w godz.8:00-20:40),
- niestacjonarna (zajęcia odbywają się w piątki w godz.17:00-20:40, soboty i niedziele w godz. 08:00-20:40)
- część zajęć (wykłady) prowadzonych jest z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość (platforma Clickmeeting)