Gastronomia i Dietetyka
2025-05-22 2025-05-28 12:06Gastronomia i Dietetyka


Czesne:
| opłata jednorazowa (za semestr) | opłata w 2 ratach (za semestr) | opłata w 4 ratach (za semestr) | |
I – II semestr | 8 000 zł | 8 800 zł (2 x 4 400 zł) | 8 800 zł (4 x 2 200 zł) |
Absolwent studiów podyplomowych na kierunku gastronomii i dietetyki:
- Zna i rozumie zagadnienia z zakresu podstaw żywienia człowieka oraz dietetyki.
- Zna i rozumie zagadnienia towaroznawcze dotyczące surowców i produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
- Zna i opisuje tradycyjne i nowoczesne technologie przygotowywania i serwowania potraw, a także ich wpływ na jakość wyrobów oraz metody oceny jakości.
- Potrafi ocenić sposób żywienia człowieka oraz projektować jadłospisy oraz diety specjalne
- Potrafi wykorzystać nowoczesne i tradycyjne technologie i techniki wytwarzania potraw dobierając niezbędne metody, urządzenia i surowce
- Potrafi określić zmiany surowców i produktów żywnościowych pod wpływem procesów technologicznych oraz warunków przechowywania
- Potrafi realizować działania z zachowaniem zasad BHP i ergonomii
- Ma umiejętność krytycznej oceny posiadanej wiedzy oraz zasięgania opinii ekspertów w celu zapewnienia odpowiedniej jakości życia i poszanowania środowiska
- Ma świadomość odpowiedzialności za standardy jakościowe i zdrowotne przygotowywanych potraw oraz jadłospisów
Program Studiów
I semestr | wymiar godzin | godziny | ECTS | praca | ECTS | ||||||
lp. | moduł | rygor | ECTS | w. | ćw. | inne | kontakt. | własna | |||
1. | Ustawodawstwo żywnościowo – żywieniowe | Z | 2 | 12 | 12 | 0,48 | 63 | 2,52 | |||
2. | Podstawy żywienia człowieka | E | 4 | 12 | 18 | 30 | 1,2 | 95 | 3,8 | ||
3. | Edukacja żywieniowa | E | 6 | 12 | 18 | 30 | 1,2 | 95 | 3,8 | ||
4. | Poradnictwo dietetyczne | E | 6 | 12 | 18 | 30 | 1,2 | 95 | 3,8 | ||
5. | Technologia potraw pochodzenia roślinnego | E | 6 | 12 | 12 | 24 | 0,96 | 76 | 3,04 | ||
6. | Technologia potraw pochodzenia zwierzęcego | Z | 2 | 12 | 12 | 24 | 0,96 | 76 | 3,04 | ||
7. | Towaroznawstwo i przechowalnictwo surowców i potraw | Z | 2 | 12 | 12 | 24 | 0,96 | 76 | 3,04 | ||
8. | BHP | Z/BO | 0 | 4 | 4 | 0 | 0 | 0 |
II semestr | wymiar godzin | godziny | ECTS | praca | ECTS | ||||||
lp. | moduł | rygor | ECTS | w. | ćw. | inne | kontakt. | własna | |||
1. | Pracownia dietetyki i planowania diet | E | 5 | 12 | 18 | 30 | 1,2 | 95 | 3,8 | ||
2. | Pracownia dietetyki i planowania diet leczniczych | E | 5 | 12 | 18 | 30 | 1,2 | 95 | 3,8 | ||
3. | Tradycyjna i regionalna kuchnia polska | Z | 4 | 24 | 24 | 0,96 | 76 | 3,04 | |||
4. | Kuchnie świata | Z | 4 | 24 | 24 | 0,96 | 76 | 3,04 | |||
5. | Nowoczesne sztuki kulinarne | Z | 4 | 24 | 24 | 0,96 | 76 | 3,04 | |||
6. | Analiza i ocena jakości żywności | Z | 4 | 12 | 24 | 36 | 1,44 | 64 | 2,56 | ||
7. | Marketing żywności i usług gastronomicznych | Z | 4 | 12 | 12 | 24 | 0,96 | 76 | 3,04 |
laboratoria | |
zajęcia prowadzone z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość |
Zarejestruj się
Aby rozpocząć proces rekrutacji należy dokonać rejestracji w systemie e – dziekanat
REJESTRACJA ONLINE – kliknij i wypełnij formularz rekrutacyjny
- Przed rozpoczęciem tego kroku przygotuj zdjęcie legitymacyjne w wersji cyfrowej.
UWAGA: zamieszczone przez Państwa zdjęcie w systemie zostanie wykorzystane do przygotowania legitymacji studenckiej dlatego musi być dobrej jakości i spełniać następujące wymagania: wymiary 236 x 295 pikseli, rozdzielczość 300dpi, na jasnym tle, dobrze widoczna twarz w ujęciu “en face” (przodem), bez ciemnych okularów, nakrycia głowy, twarz nieosłonięta włosami.
- Podczas rejestracji kandydat otrzymuje login i hasło do swojego konta w wirtualnym dziekanacie, które będą służyły mu przez cały okres kształcenia.
- Podczas wypełniania formularza należy bezwzględnie wypełnić pola oznaczone gwiazdką „* ”
- Po zakończeniu rejestracji należy pobrać formularz rekrutacyjny, wydrukować go i podpisać. Link z formularzem znajduje się na koncie w e-dziekanacie w zakładce „Wydruki rekrutacyjne”
- W przypadku dodatkowych pytań zespół ds. rekrutacji służy pomocą oraz udostępniamy instrukcję wypełniania formularza rekrutacyjnego.
Kontakt
- rekrutacja@wsiiz.pl
- podyplomowe@wsiiz.pl
- 22 562 35 12
- 22 562 35 14
GASTRONOMIA I DIETETYKA
Studia podyplomowe
Czas trwania
1 rok (2 semestry)
Forma studiów
- niestacjonarna (zajęcia odbywają się w piątki w godz.17:00-20:40, soboty i niedziele w godz. 08:00-20:40)
- część zajęć (wykłady/ ćwiczenia audytoryjne/ ćwiczenia warsztatowe) prowadzonych jest z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość (platforma Clickmeeting)