Gastronomia i Dietetyka

Gastronomia i Dietetyka

Czesne:

 

opłata jednorazowa

(za semestr)

opłata w 2 ratach

(za semestr)

opłata w 4 ratach

(za semestr)

I – II semestr

8 000 zł

8 800 zł

(2 x 4 400 zł)

8 800 zł

(4 x 2 200 zł)

Absolwent studiów podyplomowych na kierunku gastronomii i dietetyki:

  • Zna i rozumie zagadnienia z zakresu podstaw żywienia człowieka oraz dietetyki.
  • Zna i rozumie zagadnienia towaroznawcze dotyczące surowców i produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
  • Zna i opisuje tradycyjne i nowoczesne technologie przygotowywania i serwowania potraw, a także ich wpływ na jakość wyrobów oraz metody oceny jakości.
  • Potrafi ocenić sposób żywienia człowieka oraz projektować jadłospisy oraz diety specjalne
  • Potrafi wykorzystać nowoczesne i tradycyjne technologie i techniki wytwarzania potraw dobierając niezbędne metody, urządzenia i surowce
  • Potrafi określić zmiany surowców i produktów żywnościowych pod wpływem procesów technologicznych oraz warunków przechowywania
  • Potrafi realizować działania z zachowaniem zasad BHP i ergonomii
  • Ma umiejętność krytycznej oceny posiadanej wiedzy oraz zasięgania opinii ekspertów w celu zapewnienia odpowiedniej jakości życia i poszanowania środowiska
  • Ma świadomość odpowiedzialności za standardy jakościowe i zdrowotne przygotowywanych potraw oraz jadłospisów
Program Studiów
I semestr wymiar godzin godziny ECTS praca ECTS
lp. moduł rygor ECTS w. ćw. inne kontakt. własna
1. Ustawodawstwo żywnościowo – żywieniowe Z 2 12 12 0,48 63 2,52
2. Podstawy żywienia człowieka E 4 12 18 30 1,2 95 3,8
3. Edukacja żywieniowa E 6 12 18 30 1,2 95 3,8
4. Poradnictwo dietetyczne E 6 12 18 30 1,2 95 3,8
5. Technologia potraw pochodzenia roślinnego E 6 12 12 24 0,96 76 3,04
6. Technologia potraw pochodzenia zwierzęcego Z 2 12 12 24 0,96 76 3,04
7. Towaroznawstwo i przechowalnictwo surowców i potraw Z 2 12 12 24 0,96 76 3,04
8. BHP Z/BO 0 4 4 0 0 0
II semestr wymiar godzin godziny ECTS praca ECTS
lp. moduł rygor ECTS w. ćw. inne kontakt. własna
1. Pracownia dietetyki i planowania diet E 5 12 18 30 1,2 95 3,8
2. Pracownia dietetyki i planowania diet leczniczych E 5 12 18 30 1,2 95 3,8
3. Tradycyjna i regionalna kuchnia polska Z 4 24 24 0,96 76 3,04
4. Kuchnie świata Z 4 24 24 0,96 76 3,04
5. Nowoczesne sztuki kulinarne Z 4 24 24 0,96 76 3,04
6. Analiza i ocena jakości żywności Z 4 12 24 36 1,44 64 2,56
7. Marketing żywności i usług gastronomicznych Z 4 12 12 24 0,96 76 3,04
 laboratoria

 zajęcia prowadzone z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość

Zarejestruj się

Aby rozpocząć proces rekrutacji należy dokonać rejestracji w systemie e – dziekanat

REJESTRACJA ONLINE  – kliknij i wypełnij formularz rekrutacyjny

  • Przed rozpoczęciem tego kroku przygotuj zdjęcie legitymacyjne w wersji cyfrowej.

UWAGA: zamieszczone przez Państwa zdjęcie w systemie zostanie wykorzystane do przygotowania legitymacji studenckiej dlatego musi być dobrej jakości i spełniać następujące wymagania: wymiary  236 x 295 pikseli, rozdzielczość 300dpi, na jasnym tle, dobrze widoczna twarz w ujęciu “en face” (przodem), bez ciemnych okularów, nakrycia głowy, twarz nieosłonięta włosami.

  • Podczas rejestracji kandydat otrzymuje login i hasło do swojego konta w wirtualnym dziekanacie, które będą służyły mu przez cały okres kształcenia.
  • Podczas wypełniania formularza należy bezwzględnie wypełnić pola oznaczone gwiazdką „* ”
  • Po zakończeniu rejestracji należy pobrać formularz rekrutacyjny, wydrukować go i podpisać. Link z formularzem znajduje się na koncie w e-dziekanacie w zakładce „Wydruki rekrutacyjne”

Kontakt

GASTRONOMIA I DIETETYKA

Studia podyplomowe

Czas trwania

1 rok (2 semestry)

Forma studiów

  • niestacjonarna (zajęcia odbywają się w piątki w godz.17:00-20:40, soboty i niedziele w godz. 08:00-20:40)
  • część zajęć (wykłady/ ćwiczenia audytoryjne/ ćwiczenia warsztatowe) prowadzonych jest z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość (platforma Clickmeeting)

Dofinansowanie: