Zarządzanie jakością i bezpieczeństwo żywności
2025-03-21 2025-03-21 12:39Zarządzanie jakością i bezpieczeństwo żywności

Czesne:
| opłata jednorazowa (za semestr) | opłata w 2 ratach (za semestr) | opłata w 4 ratach (za semestr) | |
I – II semestr | 7 000 zł | 7 700 zł (2 x 3 850 zł) | 7 700 zł (4 x 1 925 zł) |
Absolwent studiów podyplomowych na kierunku zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności:
- ma zaawansowaną wiedzę w zakresie obowiązujących przepisów prawa polskiego i prawa międzynarodowego regulujących kwestie produkcji i kontroli produktów żywnościowych
- ma zaawansowaną wiedzę z zakresu technologii produkcji różnych grup produktów żywnościowych oraz oceny wartości odżywczej i właściwości fizyko-chemicznymi różnych grup produktów spożywczych
- ma zaawansowaną wiedzę z zakresu problematyki występowania zagrożeń mikrobiologicznych, fizycznych i chemicznych w łańcuchu żywnościowym i żywności, w tym źródeł ich występowania i powstawania, jak i metod zapewniania bezpieczeństwa żywności i zarządzania jej bezpieczeństwem
- potrafi samodzielnie opracować dokumentację niezbędną w procesie zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, w tym spełniającą wymogi formalno-prawne aktów prawa krajowego i unijnego
- potrafi w praktyce wykorzystać poznane metody i techniki audytowania systemów zarządzania jakością w zakładach przetwórstwa spożywczego
- posiada niezbędne umiejętności pracy w laboratorium badawczym, w tym przeprowadzania walidacji i weryfikacji poznanych metod, jak również pobierania próbek do analiz oraz raportowania wyników
- potrafi dokonać krytycznej analizy danych dotyczących osiągnięć w dziedzinie produkcji produktów spożywczych, prezentowanych w mass mediach oraz samodzielnie dostrzec zależności i poprawnie wyciągnąć wniosku, które przedstawia w formie ustnej lub pisemnej
- dokonuje krytycznej oceny posiadanej wiedzy oraz jej znaczenia dla rozwiązywania problemów poznawczych i praktycznych, a w przypadku pojawiających się trudności potrafi się zwrócić o opinię do ekspertów
- potrafi wykorzystać nabytą w czasie procesu kształcenia wiedzę dla wzmocnienia i ugruntowania swojej pozycji na rynku pracy
Program Studiów
I semestr | wymiar godzin | |||||
lp. | moduł | rygor | ECTS | w. | ćw. | |
1. | Prawo żywnościowe | 2 | 18 | |||
2. | Technologia produkcji żywności z elementami towaroznawstwa | 4 | 20 | 20 | ||
3. | Determinanty jakości żywności | 4 | 16 | 16 | ||
4. | Zagrożenia mikrobiologiczne żywności | 5 | 12 | 18 | ||
5. | Zagrożenia fizyczne żywności | 5 | 12 | 18 | ||
6. | Zagrożenia chemiczne i toksykologia żywności | 5 | 12 | 18 | ||
7. | Skład chemiczny i analiza instrumentalna żywności | 5 | 12 | 18 | ||
8. | BHP | Z/BO | 0 | 4 |
II semestr | wymiar godzin | |||||
lp. | moduł | rygor | ECTS | w. | ćw. | |
1. | Opakowania w zapewnieniu jakości żywności | 4 | 20 | 20 | ||
2. | Systemy zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności | 4 | 20 | 20 | ||
3. | Zarządzanie jakością żywności wg. ISO 9001 | 3 | 18 | |||
4. | Certyfikacja bezpieczeństwa żywności wg. ISO 22000 | 3 | 18 | |||
5. | Wymagania standardów IFS, BRC z elementami Food Defense | 3 | 18 | |||
6. | Systemy zarządzania w laboratoriach badawczych wg. ISO 17025 | 3 | 18 | |||
7. | Audyt systemów zarządzania wg. ISO 19011 | 3 | 20 | 20 | ||
8. | Zarządzanie kryzysowe i analiza ryzyka | 3 | 20 | 20 | ||
9. | Zarządzanie środowiskiem w łańcuchu żywnościowym | 4 | 20 | 20 |
laboratoria | |
zajęcia prowadzone z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość |
Zarejestruj się
Aby rozpocząć proces rekrutacji należy dokonać rejestracji w systemie e – dziekanat
REJESTRACJA ONLINE – kliknij i wypełnij formularz rekrutacyjny
- Przed rozpoczęciem tego kroku przygotuj zdjęcie legitymacyjne w wersji cyfrowej.
UWAGA: zamieszczone przez Państwa zdjęcie w systemie zostanie wykorzystane do przygotowania legitymacji studenckiej dlatego musi być dobrej jakości i spełniać następujące wymagania: wymiary 236 x 295 pikseli, rozdzielczość 300dpi, na jasnym tle, dobrze widoczna twarz w ujęciu “en face” (przodem), bez ciemnych okularów, nakrycia głowy, twarz nieosłonięta włosami.
- Podczas rejestracji kandydat otrzymuje login i hasło do swojego konta w wirtualnym dziekanacie, które będą służyły mu przez cały okres kształcenia.
- Podczas wypełniania formularza należy bezwzględnie wypełnić pola oznaczone gwiazdką „* ”
- Po zakończeniu rejestracji należy pobrać formularz rekrutacyjny, wydrukować go i podpisać. Link z formularzem znajduje się na koncie w e-dziekanacie w zakładce „Wydruki rekrutacyjne”
- W przypadku dodatkowych pytań zespół ds. rekrutacji służy pomocą oraz udostępniamy instrukcję wypełniania formularza rekrutacyjnego.
Kontakt
- rekrutacja@wsiiz.pl
- podyplomowe@wsiiz.pl
- 22 562 35 12
- 22 562 35 14

ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
Studia podyplomowe
Czas trwania
1 rok (2 semestry)
Forma studiów
- niestacjonarna (zajęcia odbywają się w piątki w godz.17:00-20:40, soboty i niedziele w godz. 08:00-20:40)
- część zajęć (wykłady/ ćwiczenia audytoryjne/ ćwiczenia warsztatowe) prowadzonych jest z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość (platforma Clickmeeting)