Zarządzanie jakością i bezpieczeństwo żywności

Zarządzanie jakością i bezpieczeństwo żywności

Czesne:

 

opłata jednorazowa

(za semestr)

opłata w 2 ratach

(za semestr)

opłata w 4 ratach

(za semestr)

I – II semestr

7 000 zł

7 700 zł

(2 x 3 850 zł)

7 700 zł

(4 x 1 925 zł)

Absolwent studiów podyplomowych na kierunku zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności:

  • ma zaawansowaną wiedzę w zakresie obowiązujących przepisów prawa polskiego i prawa międzynarodowego regulujących kwestie produkcji i kontroli produktów żywnościowych
  • ma zaawansowaną wiedzę z zakresu technologii produkcji różnych grup produktów żywnościowych oraz oceny wartości odżywczej i właściwości fizyko-chemicznymi różnych grup produktów spożywczych
  • ma zaawansowaną wiedzę z zakresu problematyki występowania zagrożeń mikrobiologicznych, fizycznych i chemicznych w łańcuchu żywnościowym i żywności, w tym źródeł ich występowania i powstawania, jak i metod zapewniania bezpieczeństwa żywności i zarządzania jej bezpieczeństwem
  • potrafi samodzielnie opracować dokumentację niezbędną w procesie zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, w tym spełniającą wymogi formalno-prawne aktów prawa krajowego i unijnego
  • potrafi w praktyce wykorzystać poznane metody i techniki audytowania systemów zarządzania jakością w zakładach przetwórstwa spożywczego
  • posiada niezbędne umiejętności pracy w laboratorium badawczym, w tym przeprowadzania walidacji i weryfikacji poznanych metod, jak również pobierania próbek do analiz oraz raportowania wyników
  • potrafi dokonać krytycznej analizy danych dotyczących osiągnięć w dziedzinie produkcji produktów spożywczych, prezentowanych w mass mediach oraz samodzielnie dostrzec zależności i poprawnie wyciągnąć wniosku, które przedstawia w formie ustnej lub pisemnej
  • dokonuje krytycznej oceny posiadanej wiedzy oraz jej znaczenia dla rozwiązywania problemów poznawczych i praktycznych, a w przypadku pojawiających się trudności potrafi się zwrócić o opinię do ekspertów
  • potrafi wykorzystać nabytą w czasie procesu kształcenia wiedzę dla wzmocnienia i ugruntowania swojej pozycji na rynku pracy
Program Studiów
I semestrwymiar godzin
lp.modułrygorECTSw.ćw. 
1.Prawo żywnościowe 218  
2.Technologia produkcji żywności z elementami towaroznawstwa 42020 
3.Determinanty jakości żywności 41616 
4.Zagrożenia mikrobiologiczne żywności 512 18
5.Zagrożenia fizyczne żywności 512 18
6.Zagrożenia chemiczne i toksykologia żywności 512 18
7.Skład chemiczny i analiza instrumentalna żywności 512 18
8.BHPZ/BO04  
II semestrwymiar godzin
lp.modułrygorECTSw.ćw. 
1.Opakowania w zapewnieniu jakości żywności 42020 
2.Systemy zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności 42020 
3.Zarządzanie jakością żywności wg. ISO 9001 3  18
4.Certyfikacja bezpieczeństwa żywności wg. ISO 22000 3  18
5.Wymagania standardów IFS, BRC z elementami Food Defense 3  18
6.Systemy zarządzania w laboratoriach badawczych wg. ISO 17025 3  18
7.Audyt systemów zarządzania wg. ISO 19011 32020 
8.Zarządzanie kryzysowe i analiza ryzyka 32020 
9.Zarządzanie środowiskiem w łańcuchu żywnościowym 42020 
  laboratoria
 

 zajęcia prowadzone z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość

Zarejestruj się

Aby rozpocząć proces rekrutacji należy dokonać rejestracji w systemie e – dziekanat

 

REJESTRACJA ONLINE  – kliknij i wypełnij formularz rekrutacyjny

 

  • Przed rozpoczęciem tego kroku przygotuj zdjęcie legitymacyjne w wersji cyfrowej.

UWAGA: zamieszczone przez Państwa zdjęcie w systemie zostanie wykorzystane do przygotowania legitymacji studenckiej dlatego musi być dobrej jakości i spełniać następujące wymagania: wymiary  236 x 295 pikseli, rozdzielczość 300dpi, na jasnym tle, dobrze widoczna twarz w ujęciu “en face” (przodem), bez ciemnych okularów, nakrycia głowy, twarz nieosłonięta włosami.

  • Podczas rejestracji kandydat otrzymuje login i hasło do swojego konta w wirtualnym dziekanacie, które będą służyły mu przez cały okres kształcenia.
  • Podczas wypełniania formularza należy bezwzględnie wypełnić pola oznaczone gwiazdką „* ”
  • Po zakończeniu rejestracji należy pobrać formularz rekrutacyjny, wydrukować go i podpisać. Link z formularzem znajduje się na koncie w e-dziekanacie w zakładce „Wydruki rekrutacyjne”

Kontakt

ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI

Studia podyplomowe

Czas trwania

1 rok (2 semestry)

Forma studiów

  • niestacjonarna (zajęcia odbywają się w piątki w godz.17:00-20:40, soboty i niedziele w godz. 08:00-20:40)
  • część zajęć (wykłady/ ćwiczenia audytoryjne/ ćwiczenia warsztatowe) prowadzonych jest z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość (platforma Clickmeeting)