Inżynieria ochrony zdrowia i promocja
2024-01-23 2024-04-19 12:51Inżynieria ochrony zdrowia i promocja
Czesne:
I – VII semestr | (2 x 1 800 zł) | (4 x 900 zł) | (5 x 792 zł) |
*Opłata czesnego wnoszona w systemie podziału na 5 rat ulega zwiększeniu o 10%
Podczas studiów na tym kierunku zdobędziesz wiedzę i umiejętności w zakresie:
- zasada zarządzania organizacjami systemu zdrowia publicznego;
- oceny ryzyka wystąpienia zagrożenia dla zdrowia i życia konsumentów korzystających z produktów o określonych właściwościach użytkowych;
- planowania i zainicjowania działań w zakresie promocji zdrowia, edukacji zdrowotnej i ochrony zdrowia;
- wymagań dot. znakowania produktów spożywczych;
- zasad zarządzania procesami i jakością na wszystkich etapach produkcji, dystrybucji i prowadzonych badań w przedsiębiorstwach produkcyjnych;
- analizy ilościowej i jakościowej surowców/ substancji, półproduktów, gotowych produktów spożywczych lub kosmetycznych;
- tworzenia koncepcji oraz produkcji produktów kosmetycznych;
- posługiwania się aparaturą laboratoryjną, a także maszynami i narzędziami wykorzystywanymi w procesie produkcji, a także badania i oceny jakości surowców i gotowych produktów kosmetycznych;
- pracy z przepisami i normami polskimi oraz międzynarodowymi, odnoszącymi się do produkcji i dystrybucji produktów kosmetycznych, w celu dbania o ich jakość i bezpieczeństwo.
Absolwent studiów na kierunku inżynieria ochrony zdrowia i promocja może podjąć zatrudnienie w:
- podmiotach leczniczych;
- podmiotach administracji samorządowej i państwowej wykonujących zadania z zakresu zdrowia publicznego;
- stacjach sanitarno-epidemiologicznych;
- laboratoriach kontroli jakości i badania bezpieczeństwa produktów kosmetycznych/ żywności;,laboratoriach analitycznych;
- podmiotach produkujących żywność, kosmetyki, w tym również produkty FMCG.
Program Studiów
I semestr | forma zajęć | Ilość godzin | |||||
lp. | moduł | rygor | ECTS | w. | ćw. | Lab./ Praktyki | |
1. | Wprowadzenie do zdrowia publicznego | Z | 2 | x |
|
| 50 |
2. | Biologia człowieka | E | 3 | x | x |
| 75 |
3. | Mikrobiologia ogólna | Z | 3 | x | x |
| 75 |
4. | Biochemia | E | 3 | x | x |
| 75 |
5. | Immunologia i alergologia | E | 4 | x | x |
| 100 |
6. | Higiena | Z | 3 | x | x |
| 75 |
7. | Matematyka stosowana | E | 6 | x | x |
| 150 |
8. | Chemia ogólna i nieorganiczna | Z | 4 | x | x | x | 100 |
9. | Podstawy prawa z elementami prawa administracyjnego | Z | 2 | x |
|
| 50 |
10. | Wychowanie fizyczne | Z | 0 |
| x |
| 30 |
11. | BHP i ergonomia | Z | 0 | x |
|
| 4 |
RAZEM | 30 | 784 | |||||
II semestr | forma zajęć | Ilość godzin | |||||
lp. | moduł | rygor | ECTS | w. | ćw. | Lab./ Praktyki | |
1. | Promocja zdrowia i edukacja zdrowotna | E | 3 | x | x |
| 75 |
2. | Podstawy nadzoru sanitarno-epidemiologicznego | Z | 2 |
| x |
| 50 |
3. | Demografia | Z | 1 |
| x |
| 25 |
4. | Pdw: Prawo żywnościowe/ Prawo kosmetyczne | E | 2 | x |
|
| 50 |
5. | PdW: Mikrobiologia żywności/ Mikrobiologia kosmetyków | E | 4 | x | x |
| 100 |
6. | Chemia ogólna i nieorganiczna | E | 4 | x | x | x | 100 |
7. | Chemia organiczna | Z | 3 | x | x | x | 75 |
8. | Psychologia zdrowia i jakości życia | Z | 1 |
| x |
| 25 |
9. | Wychowanie fizyczne | Z | 0 |
| x |
| 30 |
10. | Studencka Praktyka Zawodowa | Z | 10 |
|
| x | 300 |
RAZEM | 30 | 830 | |||||
III semestr | forma zajęć | Ilość godzin | |||||
lp. | moduł | rygor | ECTS | w. | ćw. | Lab./ Praktyki | |
1. | PdW: Technologia chemiczna (w zakładach przemysłu spożywczego)/ Technologia chemiczna (w zakładach przemysłu kosmetycznego) | E | 4 | x | x | x | 100 |
2. | PdW: Chemia żywności/ Chemia i receptura kosmetyków | Z | 5 | x | x | x | 125 |
3. | PdW: Toksykologia żywności/ Toksykologia kosmetyku | E | 4 | x | x |
| 100 |
4. | PdW: Dozwolone substancje dodatkowe do żywności/ Surowce kosmetyczne | E | 4 | x | x | x | 100 |
5. | Biostatystyka | Z | 3 | x | x |
| 75 |
6. | Chemia organiczna | E | 5 | x | x | x | 125 |
7. | Chemia analityczna | E | 4 | x | x | x | 100 |
8. | Język obcy dla celów akademickich i zawodowych | Z | 1 |
| x |
| 25 |
RAZEM | 30 | 750 | |||||
IV semestr | forma zajęć | Ilość godzin | |||||
lp. | moduł | rygor | ECTS | w. | ćw. | Lab./ Praktyki | |
1. | PdW:Chemia żywności/ Chemia i receptura kosmetyków | E | 5 | x | x | x | 125 |
2. | PdW: Analiza żywności/ Analiza chemiczna kosmetyku. Metody oceny kosmetyków | Z | 4 | x | x | x | 100 |
3. | PdW: Aparatura i technologia w inżynierii żywności/ Aparatura i technologia w przemyśle kosmetycznym | Z | 4 | x | x |
| 100 |
4. | Kwalifikowana pierwsza pomoc | Z | 2 | x | x |
| 50 |
5. | Kompetencje oczekiwane przez przedstawicieli środowiska społeczno-gospodarczego: Wystąpienia publiczne i komunikacja | Z | 1 |
| x |
| 25 |
6. | Kompetencje oczekiwane przez przedstawicieli środowiska społeczno-gospodarczego: Digital i social media | Z | 1 |
| x |
| 25 |
7. | Język obcy dla celów akademickich i zawodowych | Z | 1 |
| x |
| 25 |
8. | Studencka Praktyka Zawodowa | Z | 12 |
|
| x | 360 |
| RAZEM |
| 30 | 810 | |||
V semestr | forma zajęć | Ilość godzin | |||||
lp. | moduł | rygor | ECTS | w. | ćw. | Lab./ Praktyki | |
1. | Organizacja systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie | E | 4 | x | x |
| 100 |
2. | Bezpieczeństwo zdrowotne i prawa konsumenta | Z | 4 | x | x |
| 100 |
3. | Bezpieczeństwo i ochrona danych medycznych | Z | 4 | x | x |
| 100 |
4. | PdW: Analiza żywności/ Analiza chemiczna kosmetyku. Metody oceny kosmetyków | E | 6 | x | x | x | 150 |
5. | PdW: Opakowania artykułów żywnościowych/ Wymagania i kryteria opakowań kosmetycznych | Z | 6 | x | x |
| 150 |
6. | Kompetencje oczekiwane przez przedstawicieli środowiska społeczno-gospodarczego: Public relations w ochronie zdrowia | Z | 2 |
| x |
| 50 |
7. | Kompetencje oczekiwane przez przedstawicieli środowiska społeczno-gospodarczego: Content marketing w ochronie zdrowia | Z | 2 |
| x |
| 50 |
8. | Język obcy dla celów akademickich i zawodowych | E | 2 |
| x |
| 50 |
RAZEM | 30 | 750 | |||||
VI semestr | forma zajęć | Ilość godzin | |||||
lp. | moduł | rygor | ECTS | w. | ćw. | Lab./ Praktyki | |
1. | Telemedycyna i e-zdrowie | E | 4 | x | x |
| 95 |
2. | Odpowiedzialność prawna w ochronie zdrowia | E | 2 | x |
|
| 55 |
3. | Ekonomika zdrowia | E | 3 | x | x |
| 75 |
4. | PdW: Chemia stosowana i gospodarowanie chemikaliami w przemyśle spożywczym/ Chemia stosowana i gospodarowanie chemikaliami w przemyśle kosmetycznym | Z | 3 | x | x |
| 75 |
5. | PdW: Towaroznawstwo artykułów żywnościowych/ Towaroznawstwo w przemyśle kosmetycznym | Z | 4 | x | x |
| 100 |
6. | Seminarium specjalistyczne – metodologia badań własnych | Z | 4 |
| x |
| 100 |
7. | Studencka Praktyka Zawodowa | Z | 10 |
|
| x | 300 |
RAZEM | 30 | 800 | |||||
VII semestr | forma zajęć | Ilość godzin | |||||
lp. | moduł | rygor | ECTS | w. | ćw. | Lab./ Praktyki | |
1. | PdW: Gospodarka wodno-ściekowa w przemyśle spożywczym/ Ocena oddziaływania na środowisko przemysłu kosmetycznego | Z | 4 | x | x |
| 100 |
2. | PdW: Systemy zarządzania jakością w przemyśle spożywczym/ Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwo produktu kosmetycznego | E | 5 | x | x |
| 125 |
3. | Analiza potrzeb, tworzenie i realizacja programów zdrowotnych | Z | 5 | x | x | x | 125 |
4. | Kompetencje oczekiwane przez przedstawicieli środowiska społeczno-gospodarczego: Zarządzanie ryzykiem w usługach medycznych | Z | 3 |
| x |
| 75 |
5. | Kompetencje oczekiwane przez przedstawicieli środowiska społeczno-gospodarczego: Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy | Z | 3 |
| x |
| 75 |
6. | Seminarium specjalistyczne – projekt inżynierski | Z | 10 |
| x |
| 250 |
RAZEM | 30 | 750 |
Zarejestruj się
Aby rozpocząć proces rekrutacji należy dokonać rejestracji w systemie e – dziekanat
REJESTRACJA ONLINE – kliknij i wypełnij formularz rekrutacyjny
- Przed rozpoczęciem tego kroku przygotuj zdjęcie legitymacyjne w wersji cyfrowej.
UWAGA: zamieszczone przez Państwa zdjęcie w systemie zostanie wykorzystane do przygotowania legitymacji studenckiej dlatego musi być dobrej jakości i spełniać następujące wymagania: wymiary 236 x 295 pikseli, rozdzielczość 300dpi, na jasnym tle, dobrze widoczna twarz w ujęciu “en face” (przodem), bez ciemnych okularów, nakrycia głowy, twarz nieosłonięta włosami.
- Podczas rejestracji kandydat otrzymuje login i hasło do swojego konta w wirtualnym dziekanacie, które będą służyły mu przez cały okres kształcenia.
- Podczas wypełniania formularza należy bezwzględnie wypełnić pola oznaczone gwiazdką „* ”
- Po zakończeniu rejestracji należy pobrać formularz rekrutacyjny, wydrukować go i podpisać. Link z formularzem znajduje się na koncie w e-dziekanacie w zakładce „Wydruki rekrutacyjne”
- W przypadku dodatkowych pytań zespół ds. rekrutacji służy pomocą oraz udostępniamy instrukcję wypełniania formularza rekrutacyjnego.
Kontakt
- rekrutacja@wsiiz.pl
- podyplomowe@wsiiz.pl
- 22 562 35 12
- 22 562 35 14
INŻYNIERIA OCHRONY ZDROWIA I PROMOCJA
Studia inżynierskie
Ścieżki kształcenia:
- bezpieczeństwo produktu kosmetycznego
- bezpieczeństwo żywności
Czas trwania
3,5 roku (7 semestrów)
Tytuł zawodowy absolwenta
inżynier
Forma studiów
- stacjonarna (zajęcia odbywają się od poniedziałku do piątku w godz. 08:00-20:40)
- niestacjonarna (zajęcia odbywają się w piątki w godz.17:00-20:15, soboty i niedziele w godz. 08:00-20:40)