Konkurs skierowany jest do uczniów szkół średnich z terenu całej Polski.
Celem konkursu jest rozwój wiedzy z zakresu chemii i biologii wśród uczniów szkół średnich oraz nabycie przez nich umiejętności uczenia się.
W ramach konkursu uczniowie będą zdobywali wiedzę pozwalającą dostrzegać związki funkcjonalne pomiędzy chemią a biologią. Konkurs ma za zadanie pokazać i uświadomić uczestnikom, jak ważny i złożony jest chemiczny aspekt funkcjonowania każdego ze zmysłów człowieka, które są integralnymi biologicznymi narzędziami umożliwiającymi postrzeganie rzeczywistości zbudowanej ze związków chemicznych.
Udział w konkursie jest bezpłatny.
I ETAP |
TEST WIEDZY ONLINE (wszyscy zakwalifikowani do Konkursu Uczestnicy) |
18.05.2022, 10:00 (60 min.) |
ONLINE
Click Meeting] |
II ETAP |
FINAŁOWY – CZĘŚĆ POSTEROWA (20 Uczestników z najwyższym wynikiem testu) |
01.06.2022 (termin nadesłania posterów - 20 Uczestników z najlepszym wynikiem testu) 17.06.2022, od 10:00 termin prezentacji posterów (5 najlepszych posterów) |
ONLINE [NA PLATFORMIE Click Meeting] |
PRZYJMOWANIE ZGŁOSZEŃ DO KONKURSU TRWA NAJPÓŹNIEJ DO DNIA 15.03.2022
ZGŁOSZEŃ UCZESTNIKÓW DO KONKURSU DOKONUJE KOORDYNATOR SZKOŁY PO UZYSKANIU ZGODY OD RODZICA/OPIEKUNA PRAWNEGO LUB UCZNIA PEŁNOLETNIEGO
NA KOMPLETNE ZGŁOSZENIE SKŁADAJĄ SIĘ:
Zapisy Zamknięte
Regulamin konkursu do pobrania >TUTAJ<
Załącznik nr 1a - Oświadczenie Rodzica/Opiekuna (Uczestnicy niepełnoletni) >TUTAJ<
Załącznik nr 1b - Oświadczenie Uczestnika (Uczestnicy Pełnoletni) >TUTAJ<
Załącznik nr 2 - Formularz zgłoszeniowy Koordynatora >TUTAJ<
Załącznik nr 3 - Wytyczne dotyczące wykonania posteru >TUTAJ<
Plakat konkursu do pobrania >TUTAJ<
Dokumenty naley dostarczyć osobiście lub przekazać za pośrednictwem poczty tradycyjnej do siedziby Organizatora:Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia Dział Promocji i Rekrutacji ul. Bitwy Warszawskiej 1920 r. 18, 02-366 Warszawa
Z jednej szkoły ponadpodstawowej może zostać zgłoszonych maksymalnie 30 Uczestników.
W przypadku chęci zgłoszenia większej ilości Uczestników, prosimy o kontakt pod adresem: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Każdy przypadek będzie rozpatrywany indywidualnie przez Organizatora Konkursu.
Zachęcamy wszystkich uczestników do udziału (w formule online) w cyklu Spotkań Przygotowujących. Celem spotkań jest przekazanie Uczestnikom odpowiedniej wiedzy z zakresu tematyki Konkursu i zainteresowanie ich tematyką zmysłów ludzkich w ujęciu nauk przyrodniczych. Ponadto uczestnikom spotkań zostaną przekazane materiały edukacyjne bądź rekomendowana literatura. Udział w spotkaniach jest bezpłatny, nieobowiązkowy i nie jest elementem oceny przy wyborze jego finalistów i laureatów.
Spotkania odbędą się zdalnie na platformie ClickMeeting.
W ramach konkursu odbędzie się 5 spotkań przygotowawczych:
a. Chemizm widzenia (zmysł wzroku) – 22.03.2022 r. (godz.: 10:00) ZAPISZ SIĘ
b. Co i dlaczego nam smakuje? (zmysł smaku) – 29.03.2022 r. (godz.: 10:00) ZAPISZ SIĘ
c. Chemia i psychofizjologia dotyku czyli o tym jak powstają przyjemne i nieprzyjemne doznania
(zmysł dotyku) – 08.04.2022 r. (godz.: 10:00) ZAPISZ SIĘ
d. Chemia w świecie zapachów (zmysł węchu) – 12.04.2022 r. (godz.: 10:00) ZAPISZ SIĘ
e. Po co nam kostki słuchowe? (zmysł słuchu) – 22.04.2022 r. (godz.: 10:00) ZAPISZ SIĘ
Dla zwycięzców organizatorzy zapewniają atrakcyjne nagrody:
I miejsce − nagroda „złoty indeks WSIiZ” na studia + nagroda pieniężna o wartości 1500 zł dla szkoły
II miejsce − nagroda „złoty indeks WSIiZ” na studia + nagroda pieniężna 1000 zł dla szkoły
III miejsce − nagroda „złoty indeks WSIiZ” na studia + nagroda pieniężna 500 zł dla szkoły
Organizatorem konkursu jest Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
(ul. Bitwy Warszawskiej 1920 r. nr 18, 02-366)
Osobą do kontaktu jest Sebastian Janulewicz (Dział Rekrutacji i Promocji) – Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
|
|
|
|
|
|
|
|
Organizator wraz z Partnerami Konkursu przygotowali dla Uczestników szereg spotkań przygotowujących. Celem spotkań jest przekazanie uczestnikom odpowiedniej wiedzy z zakresu tematyki Konkursu. Ponadto uczestnikom spotkań zostaną przekazane materiały edukacyjne. Udział w spotkaniach jest bezpłatny, dobrowolny i nieobowiązkowy. Nie wpływa formalnie na udział w Konkursie.
Spotkania odbędą się zdalnie na platformie ClickMeeting.
22.03.2022 | 10:00 | Chemizm widzenia (zmysł wzroku) | OBEJRZYJ |
29.03.2022 | 10:00 | Co i dlaczego nam smakuje? (zmysł smaku) | OBEJRZYJ |
08.04.2022 | 10:00 | Chemia i psychofizjologia dotyku czyli o tym jak powstają przyjemne i nieprzyjemne doznania (zmysł dotyku) | OBEJRZYJ |
12.04.2022 | 10:00 | Chemia w świecie zapachów (zmysł węchu) | OBEJRZYJ |
22.04.2022 | 10:00 | Po co nam kostki słuchowe? (zmysł słuchu) | OBEJRZYJ |
Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany tematu lub terminu Spotkania, jeśli zmiana ta będzie podyktowana okolicznościami na które, Organizator nie miał wpływu.
CHEMIZM WIDZENIA - (ZMYSŁ WIDZENIA)
CO I DLACZEGO NAM SMAKUJE? – (ZMYSŁ SMAKU)
CHEMIA W ŚWIECIE ZAPACHÓW (ZMYSŁ WĘCHU)
CHEMIA I PSYCHOFIZJOLOGIA DOTYKU, CZYLI O TYM JAK POWSTAJĄ PRZYJEMNE I NIEPRZYJEMNE DOZNANIA (ZMYSŁ DOTYKU)
PO CO NAM KOSTKI SŁUCHOWE (ZMYSŁ SŁUCHU)
Kampus nr 1 Ul. Bitwy Warszawskiej 1920 nr 18 |
![]() |
Kampus nr 2 Al. Jerozolimskie 195 A |
Ta strona korzysta z „ciasteczek”, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Klikając „Zgadzam się”, wyrażasz zgodę na użycie WSZYSTKICH plików cookie. Możesz jednak spersonalizować ustawienia plików cookies klikając „Ustawienia plików cookies”.