• Contrast
    • Default mode
    • Night mode
    • High Contrast Black White mode
    • High Contrast Black Yellow mode
    • High Contrast Yellow Black mode
    • Layout
    • Fixed layout
    • Wide layout
    • Font
    • Set Smaller Font
    • Set Default Font
    • Set Larger Font
  • Tiktok
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • O uczelni
    • Informacje o nas
      • Misja Uczelni
      • Władze Uczelni
      • Podstawa prawna
      • Certyfikaty i wyróżnienia
    • Prezentacja Uczelni
      • Wirtualny Spacer
      • Dlaczego WSiIZ?
      • Galeria
        • Kampus nr 1
        • Kampus nr 2
    • Kadra dydaktyczna
    • Rady Pracodawców
    • Rada Konsultacyjna
    • Samorząd Studentów
    • Osiągnięcia studentów
    • Wydarzenia
    • Projekty UE
    • Naukowa Sesja posterowa HPCI
    • Akademia Wiedzy o Zdrowiu
    • Czuję chemię!
    • Akademia Rozwoju Zainteresowań
    • Akademia Liderów Health & Beauty
    • WSIiZ TV
    • Bezpieczeństwo COVID-19
    • RODO
  • Oferta Edukacyjna
    • Kształcenie Specjalistyczne
      • Specjalista technolog produktów kosmetycznych
      • Specjalista w zakresie kosmetologii stosowanej
      • Specjalista w zakresie poradnictwa żywieniowego i dietetycznego
      • Specjalista w zakresie analizy i oceny jakości żywności
    • Studia I stopnia
      • Chemia kosmetyczna
      • Chemia ogólna
      • Chemia żywności
      • Dietetyka
      • Inżynieria ochrony zdrowia i promocja
      • Kosmetologia
    • Studia II stopnia
      • Dietetyka
      • Kosmetologia
      • Technologia kosmetyku
    • Studia Podyplomowe
      • Detergenty, środki czystości i produkty chemii gospodarczej
      • Dietetyka
      • HI TECH w kosmetologii [WSIIZ + ITP]
      • Kosmetologia bioestetyczna
      • Kosmetologia stosowana
      • Podologia [WSIiZ + Podoland]
      • SPA&Wellness [WSIiZ + NOVA GROUP]
      • Technologia produkcji kosmetyków
      • Trychologia kosmetologiczna
  • Dla Kandydata
    • Rejestracja Online
    • Zasady rekrutacji
    • Rekrutacja dla Cudzoziemców
    • Kurs językowy
    • Przeniesienie z innej uczelni
    • Promocje / Korzyści
    • Dni otwarte
  • Dla Studenta
    • E-Dziekanat
    • Organizacja roku akademickiego
    • Programy Studiów
    • BON
      • Punkt Konsultacyjny
    • Biblioteka
      • Godziny pracy
      • Księgozbiór
      • Czasopisma tradycyjne
      • Publikacje open acces
      • IBUK Libra
      • Academica
      • Wirtualna Biblioteka Nauki
      • Przydatne linki
      • Współpraca międzybiblioteczna
      • Regulamin
    • Praktyki Studenckie
      • Praktyki Studenckie
        • Studenckie praktyki zawodowe
        • Chemia kosmetyczna
        • Chemia ogólna
        • Chemia żywności
        • Dietetyka I st.
        • Dietetyka II st.
        • Inżynieria ochrony zdrowia i promocja
        • Kosmetologia I st.
        • Kosmetologia II st.
        • Technologia kosmetyku II st.
        • Kształcenie Specjalistyczne
        • Wykaz Instytucji
    • Dział Płatności
    • Dział Stypendiów
    • Organizacje studenckie
    • ERASMUS +
      • Program
      • Aktualności
      • Uczelnie Partnerskie
      • Incoming Sudents
      • Nasze Mobilności
    • Proces dyplomowania
      • Praca dyplomowa
      • Praktyczny egzamin zawodowy
      • Konkurs na najlepszą pracę dyplomową
      • Studia podyplomowe
    • Absolwenci
    • Materiały do pobrania
    • Wsparcie studentów
    • Biuro Karier
      • Misja i Funkcje
      • Porady
      • Międzynarodowe CV
      • Praktyki w WSIiZ
  • Dla Wykładowcy
    • E-Dziekanat
    • Biblioteka
    • Logowanie
  • Współpraca
    • Partnerzy
    • Szkoły Patronackie
    • Warsztaty Edukacyjne
    • Oferta wynajmu sal
    • Centrum Prasowe
    • Program lojalnościowy
    • Praca w WSIiZ
    • Współpraca międzybiblioteczna
  • Kontakt
    • Biuro Karier
    • Biuro Marketingu
    • Biuro Rekrutacji
    • Biuro Rozwoju Uczelni i Współpracy z Otoczeniem Społeczno-Gospodarczym
    • Biuro Spraw Studenckich
    • Dział Nauki oraz Biblioteka
    • Dział Planowania i Organizacji Studiów
    • Dział Płatności i Stypendiów
    • Pełnomocnik BON
    • Rektorat
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • O uczelni
    • Informacje o nas
      • Misja Uczelni
      • Władze Uczelni
      • Podstawa prawna
      • Certyfikaty i wyróżnienia
    • Prezentacja Uczelni
      • Wirtualny Spacer
      • Dlaczego WSiIZ?
      • Galeria
        • Kampus nr 1
        • Kampus nr 2
    • Kadra dydaktyczna
    • Rady Pracodawców
    • Rada Konsultacyjna
    • Samorząd Studentów
    • Osiągnięcia studentów
    • Wydarzenia
    • Projekty UE
    • Naukowa Sesja posterowa HPCI
    • Akademia Wiedzy o Zdrowiu
    • Czuję chemię!
    • Akademia Rozwoju Zainteresowań
    • Akademia Liderów Health & Beauty
    • WSIiZ TV
    • Bezpieczeństwo COVID-19
    • RODO
  • Oferta Edukacyjna
    • Kształcenie Specjalistyczne
      • Specjalista technolog produktów kosmetycznych
      • Specjalista w zakresie kosmetologii stosowanej
      • Specjalista w zakresie poradnictwa żywieniowego i dietetycznego
      • Specjalista w zakresie analizy i oceny jakości żywności
    • Studia I stopnia
      • Chemia kosmetyczna
      • Chemia ogólna
      • Chemia żywności
      • Dietetyka
      • Inżynieria ochrony zdrowia i promocja
      • Kosmetologia
    • Studia II stopnia
      • Dietetyka
      • Kosmetologia
      • Technologia kosmetyku
    • Studia Podyplomowe
      • Detergenty, środki czystości i produkty chemii gospodarczej
      • Dietetyka
      • HI TECH w kosmetologii [WSIIZ + ITP]
      • Kosmetologia bioestetyczna
      • Kosmetologia stosowana
      • Podologia [WSIiZ + Podoland]
      • SPA&Wellness [WSIiZ + NOVA GROUP]
      • Technologia produkcji kosmetyków
      • Trychologia kosmetologiczna
  • Dla Kandydata
    • Rejestracja Online
    • Zasady rekrutacji
    • Rekrutacja dla Cudzoziemców
    • Kurs językowy
    • Przeniesienie z innej uczelni
    • Promocje / Korzyści
    • Dni otwarte
  • Dla Studenta
    • E-Dziekanat
    • Organizacja roku akademickiego
    • Programy Studiów
    • BON
      • Punkt Konsultacyjny
    • Biblioteka
      • Godziny pracy
      • Księgozbiór
      • Czasopisma tradycyjne
      • Publikacje open acces
      • IBUK Libra
      • Academica
      • Wirtualna Biblioteka Nauki
      • Przydatne linki
      • Współpraca międzybiblioteczna
      • Regulamin
    • Praktyki Studenckie
      • Praktyki Studenckie
        • Studenckie praktyki zawodowe
        • Chemia kosmetyczna
        • Chemia ogólna
        • Chemia żywności
        • Dietetyka I st.
        • Dietetyka II st.
        • Inżynieria ochrony zdrowia i promocja
        • Kosmetologia I st.
        • Kosmetologia II st.
        • Technologia kosmetyku II st.
        • Kształcenie Specjalistyczne
        • Wykaz Instytucji
    • Dział Płatności
    • Dział Stypendiów
    • Organizacje studenckie
    • ERASMUS +
      • Program
      • Aktualności
      • Uczelnie Partnerskie
      • Incoming Sudents
      • Nasze Mobilności
    • Proces dyplomowania
      • Praca dyplomowa
      • Praktyczny egzamin zawodowy
      • Konkurs na najlepszą pracę dyplomową
      • Studia podyplomowe
    • Absolwenci
    • Materiały do pobrania
    • Wsparcie studentów
    • Biuro Karier
      • Misja i Funkcje
      • Porady
      • Międzynarodowe CV
      • Praktyki w WSIiZ
  • Dla Wykładowcy
    • E-Dziekanat
    • Biblioteka
    • Logowanie
  • Współpraca
    • Partnerzy
    • Szkoły Patronackie
    • Warsztaty Edukacyjne
    • Oferta wynajmu sal
    • Centrum Prasowe
    • Program lojalnościowy
    • Praca w WSIiZ
    • Współpraca międzybiblioteczna
  • Kontakt
    • Biuro Karier
    • Biuro Marketingu
    • Biuro Rekrutacji
    • Biuro Rozwoju Uczelni i Współpracy z Otoczeniem Społeczno-Gospodarczym
    • Biuro Spraw Studenckich
    • Dział Nauki oraz Biblioteka
    • Dział Planowania i Organizacji Studiów
    • Dział Płatności i Stypendiów
    • Pełnomocnik BON
    • Rektorat
  • Jesteś tutaj:  
  • Start
  • Czuję chemię!

COVER COVID 19


OGÓLNOPOLSKI KONKURS BIOLOGICZNO-CHEMICZNY DLA UCZNIÓW SZKÓŁ ŚREDNICH

"CZUJĘ CHEMIĘ!"

loading...
INFORMACJE
SPOTKANIA ONLINE
MATERIAŁY EDUKACYJNE
Słowa kluczowe

O KONKURSIE

Konkurs skierowany jest do uczniów szkół średnich z terenu całej Polski.

Celem konkursu jest rozwój wiedzy z zakresu chemii i biologii  wśród uczniów szkół średnich oraz nabycie przez nich umiejętności uczenia się.

W ramach konkursu uczniowie będą zdobywali wiedzę pozwalającą dostrzegać związki funkcjonalne pomiędzy chemią a biologią. Konkurs ma za zadanie pokazać i uświadomić uczestnikom, jak ważny i złożony jest chemiczny aspekt funkcjonowania każdego ze zmysłów człowieka, które są integralnymi biologicznymi narzędziami umożliwiającymi postrzeganie rzeczywistości zbudowanej ze związków chemicznych.

Udział w konkursie jest bezpłatny.

 

ETAPY KONKURSOWE

I

ETAP

 

TEST WIEDZY ONLINE

(wszyscy zakwalifikowani do Konkursu Uczestnicy)

18.05.2022, 10:00

(60 min.)

ONLINE


[NA PLATFORMIE

Click Meeting]

II ETAP

FINAŁOWY – CZĘŚĆ POSTEROWA

(20 Uczestników z najwyższym wynikiem testu)

01.06.2022

(termin nadesłania posterów - 20 Uczestników z najlepszym wynikiem testu)

17.06.2022, od 10:00

termin prezentacji posterów

(5 najlepszych posterów)

ONLINE

[NA PLATFORMIE

Click Meeting]

 

ZGŁOSZENIA I REGULAMIN

 

PRZYJMOWANIE ZGŁOSZEŃ DO KONKURSU TRWA NAJPÓŹNIEJ DO DNIA 15.03.2022

 

ZGŁOSZEŃ UCZESTNIKÓW DO KONKURSU DOKONUJE KOORDYNATOR SZKOŁY PO UZYSKANIU ZGODY OD RODZICA/OPIEKUNA PRAWNEGO LUB UCZNIA PEŁNOLETNIEGO

 

NA KOMPLETNE ZGŁOSZENIE SKŁADAJĄ SIĘ:

  1. FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY ONLINE wypełniony przez Koordynatora Szkoły
  2. ZAŁĄCZNIK 1a lub 1b złożony w oryginale do Organizatora
  3. ZAŁĄCZNIK 2 złożony w oryginale do Organizatora

 

 

 

Zapisy Zamknięte

Regulamin konkursu do pobrania >TUTAJ<

Załącznik nr 1a - Oświadczenie Rodzica/Opiekuna (Uczestnicy niepełnoletni) >TUTAJ<

Załącznik nr 1b - Oświadczenie Uczestnika (Uczestnicy Pełnoletni) >TUTAJ<

Załącznik nr 2 - Formularz zgłoszeniowy Koordynatora >TUTAJ<

Załącznik nr 3 - Wytyczne dotyczące wykonania posteru >TUTAJ<

Plakat konkursu do pobrania >TUTAJ<

Dokumenty naley dostarczyć osobiście lub przekazać za pośrednictwem poczty tradycyjnej do siedziby Organizatora:Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia Dział Promocji i Rekrutacji ul. Bitwy Warszawskiej 1920 r. 18, 02-366 Warszawa

 

 Z jednej szkoły ponadpodstawowej może zostać zgłoszonych maksymalnie 30 Uczestników.
W przypadku chęci zgłoszenia większej ilości Uczestników, prosimy o kontakt pod adresem: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Każdy przypadek będzie rozpatrywany indywidualnie przez Organizatora Konkursu.

 

SPOTKANIA PRZYGOTOWUJĄCE
[online]

Zachęcamy wszystkich uczestników do udziału (w formule online) w cyklu Spotkań Przygotowujących. Celem spotkań jest przekazanie Uczestnikom odpowiedniej wiedzy z zakresu tematyki Konkursu i zainteresowanie ich tematyką zmysłów ludzkich w ujęciu nauk przyrodniczych. Ponadto uczestnikom spotkań zostaną przekazane materiały edukacyjne bądź rekomendowana literatura. Udział w spotkaniach jest bezpłatny, nieobowiązkowy i nie jest elementem oceny przy wyborze jego finalistów i laureatów.

Spotkania odbędą się zdalnie na platformie ClickMeeting.

 

W ramach konkursu odbędzie się 5 spotkań przygotowawczych:

a. Chemizm widzenia (zmysł wzroku) – 22.03.2022 r. (godz.: 10:00)   ZAPISZ SIĘ

b. Co i dlaczego nam smakuje? (zmysł smaku) – 29.03.2022 r. (godz.: 10:00) ZAPISZ SIĘ

c. Chemia i psychofizjologia dotyku czyli o tym jak powstają przyjemne i nieprzyjemne doznania

(zmysł dotyku) – 08.04.2022 r. (godz.: 10:00) ZAPISZ SIĘ

d. Chemia w świecie zapachów (zmysł węchu) – 12.04.2022 r. (godz.: 10:00) ZAPISZ SIĘ

e. Po co nam kostki słuchowe? (zmysł słuchu) – 22.04.2022 r. (godz.: 10:00) ZAPISZ SIĘ

 

WYNIKI - I ETAP KONKURSU [ TEST WIEDZY ONLINE]

Lista Uczestników zakwalifikowanych do finału konkursu

Zobacz

 

WYNIKI - II ETAP KONKURSU (SESJA POSTEROWA)

Lista Uczestników zakwalifikowanych do prezentacji on- line

Zobacz

 

WYNIKI - III ETAP KONKURSU (PREZENTACJA ON-LINE)

Zwycięzcy konkursu „Czuję Chemię!

Zobacz

 

Maria Filipek 1 miejsce - Praca

Amelia Urbańska 2 miejsce - Praca

Paulina Borek 3 miejsce - Praca

Z dumą prezentujemy postery naukowe naszych trzech Laureatek. Dziękujemy za kreatywność i wkład pracy. Liczymy, że spotkamy się ponownie, przy okazji naszych kolejnych inicjatyw edukacyjnych

 

NAGRODY

Dla zwycięzców organizatorzy zapewniają atrakcyjne nagrody:

I miejsce −  nagroda „złoty indeks WSIiZ” na studia + nagroda pieniężna o wartości 1500 zł dla szkoły

II miejsce − nagroda „złoty indeks WSIiZ” na studia + nagroda pieniężna 1000 zł dla szkoły

III miejsce − nagroda „złoty indeks WSIiZ” na studia + nagroda pieniężna 500 zł dla szkoły

 

ZAPROSZENIE

 

 

ORGANIZATOR

Organizatorem konkursu jest Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
(ul. Bitwy Warszawskiej 1920 r. nr 18, 02-366)
Osobą do kontaktu jest Sebastian Janulewicz (Dział Rekrutacji i Promocji) – Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

PARTNERZY I PATRONI KONKURSU

PATRONAT HONOROWY:

 

Logo Kuratorium

 

PARTNERZY:

biotechnologia 

 

chemiaibiznes
 

logo
 

 


 

 

PATRONI MEDIALNI

 

 kierunki studiów

 

 warszawska mapa akademicka

 

 po maturze

 

 perspektywy

Chemiadomatury.pl logo 5 

 

 

 

Organizator wraz z Partnerami Konkursu przygotowali dla Uczestników szereg spotkań przygotowujących. Celem spotkań jest przekazanie uczestnikom odpowiedniej wiedzy z zakresu tematyki Konkursu. Ponadto uczestnikom spotkań zostaną przekazane materiały edukacyjne. Udział w spotkaniach jest bezpłatny, dobrowolny i nieobowiązkowy. Nie wpływa formalnie na udział w Konkursie.

Spotkania odbędą się zdalnie na platformie ClickMeeting.

 

HARMONOGRAM SPOTKAŃ PRZYGOTOWUJĄCYCH

 22.03.2022 10:00 Chemizm widzenia (zmysł wzroku) OBEJRZYJ
29.03.2022 10:00 Co i dlaczego nam smakuje? (zmysł smaku) OBEJRZYJ
08.04.2022 10:00 Chemia i psychofizjologia dotyku czyli o tym jak powstają przyjemne i nieprzyjemne doznania (zmysł dotyku)  OBEJRZYJ
12.04.2022 10:00 Chemia w świecie zapachów (zmysł węchu)  OBEJRZYJ 
22.04.2022 10:00 Po co nam kostki słuchowe? (zmysł słuchu)        OBEJRZYJ        

 


Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany tematu lub terminu Spotkania, jeśli zmiana ta będzie podyktowana okolicznościami na które, Organizator nie miał wpływu.

CHEMIZM WIDZENIA - (ZMYSŁ WIDZENIA)

Prezentacja

Rekomendowana literatura

 

CO I DLACZEGO NAM SMAKUJE? – (ZMYSŁ SMAKU)

Prezentacja

Rekomendowana literatura

 

CHEMIA W ŚWIECIE ZAPACHÓW (ZMYSŁ WĘCHU)

Materiały edukacyjne

Prezentacja

 

CHEMIA I PSYCHOFIZJOLOGIA DOTYKU, CZYLI O TYM JAK POWSTAJĄ PRZYJEMNE I NIEPRZYJEMNE DOZNANIA (ZMYSŁ DOTYKU)

Materiały edukacyjne

Prezentacja

 

PO CO NAM KOSTKI SŁUCHOWE (ZMYSŁ SŁUCHU)

Materiały edukacyjne

Prezentacja

 

 

 

 

 

SŁOWA KLUCZOWE - II etap konkursu

Uczestnicy zakwalifikowani do II etapu mają za zadanie przygotować poster naukowy z zakresu biologii i chemii na temat wybranego zmysłu i do dnia 01.06.2022 r. przesłać prace na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
W temacie maila prosimy wpisać: Poster – II etap konkursu „Czuję chemię”

SŁOWA KLUCZOWE
Zmysł dotykudotyk, skóra, nabłonek, receptor, emocje, chemoreceptory, termoreceptory, mechanoreceptory, TRPV, ból, świąd, sensoryka, kosmetyki, żywność, receptura, analiza, ocena, ewaluacja, akceptacja, gnozje, emolienty.

Zmysł węchu
zmysł chemiczny, węch, narząd węchu, próg wyczuwania, próg rozpoznania, sensoryka, substancja zapachowa, grupa osmoforowa, lotność, opuszka węchowa, nabłonek węchowy, komórka dwubiegunowa, teoria klucza i zamka, natura dualna, nagroda Nobla, anosmia, hyposmia, hyperosmia, receptory, zmysł skojarzeniowy.

Zmysł smaku
kubki smakowe, brodawki smakowe, komórki receptorowe, receptory smakowe, białka receptorowe, smak słodki, smak słony, smak gorzki, smak umami, smak kwaśny, ageuzja, próg wrażliwości na smak, percepcja smaku, powstawanie smaku( transdukcja sygnałów smakowych), zaburzenie smaków.

Zmysł wzroku
oczy, czopki, pręciki, promienie świetlne, przemiana energii świetlnej, światło fala elektromagnetyczna, światło widzialne, zjawisko Purkinjego, widzenie fotopowe, widzenie skotopowe, pompa sodowo-potasowa, rodopsyna, porfirynopsyna, jodopsyna, cyjanopsyna, właściwości widzenia.

Zmysł słuchu
kostki słuchowe, ucho zewnętrzne, ucho środkowe, ucho wewnętrzne, przewód słuchowy zewnętrzny, ślimak, błędnik, infradźwięki, ultradźwięki, niedosłuch, zmysł równowagi, zmysł słuchu, częstotliwość dźwięku, natężenie dźwięku, próg słyszalności, próg bólu, uszkodzenie słuchu, decybele.

O uczelni

  • Informacje o nas
  • Prezentacja uczelni
  • Kadra
  • Rady Pracodawców
  • Rada Konsultacyjna
  • Samorząd Studentów
  • Osiągnięcia studentów
  • Projekty UE
  • Wydarzenia
  • Naukowa Sesja posterowa HPCI
  • Akademia Liderów Health & Beauty
  • WSIiZ TV
  • Bezpieczeństwo COVID-19
  • RODO
REKRUTACJA
E-DZIEKANAT
 
Zadzwoń do nas+48 22 562 35 00WhatsApp+48 515 335 376
Napisz do nasrekrutacja@wsiiz.pl
Przyjedź do nas ul. Bitwy Warszawskiej 1920 r. nr 18, 02-366, Warszawa

 

Polityka Prywatności

Mapa Strony

  • Chemia żywności inżynier
  • Dietetyka kliniczna studia
  • Dietetyk studia
  • Kosmetologia studia

 

Kampus nr 1

Ul. Bitwy Warszawskiej 1920 nr 18
02-366 Warszawa

logo_szary.png 

Kampus nr 2

Al. Jerozolimskie 195 A
02-222 Warszawa

 

BIP

Copyright © 2020. Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia.
 
Opieka - DoCom
Autor: windweb.pl

Back to top

Pliki Cookies

Ta strona korzysta z „ciasteczek”, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Klikając „Zgadzam się”, wyrażasz zgodę na użycie WSZYSTKICH plików cookie. Możesz jednak spersonalizować ustawienia plików cookies klikając „Ustawienia plików cookies”.

Ustawienia plików cookies Zgoda