DIETETYKA
POZIOM KSZTAŁCENIA: STUDIA PODYPLOMOWE
CZAS TRWANIA: 1 ROK
REKRUTACJA TRWA
ABSOLWENT STUDIÓW PODYPLOMOWYCH NA KIERUNKU DIETETYKA:
- posiada wiedzę w zakresie norm żywieniowych, klasyfikacji diet, zasad ich sporządzania
- zna metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia u dzieci, młodzieży, osób dorosłych i seniorów
- zna i rozumie znaczenie zdrowego stylu życia, promocji zdrowia i właściwego odżywiania w profilaktyce chorób społecznych i dietozależnych oraz zna mechanizm działania i wpływ aktywności ruchowej na organizm
- potrafi przeprowadzić wywiad żywieniowy i udzielać porady dietetycznej
- potrafi określić wartość odżywczą i energetyczną pożywienia i typowych potraw
- potrafi w sposób komunikatywny wyjaśnić klientowi, jego rodzinie lub grupie istotę problemu i zaproponować właściwe rozwiązania żywieniowe
- potrafi prowadzić dokumentację opisującą podejmowane decyzje z wykorzystaniem programów komputerowych
- potrafi krytycznie oceniać działania własne i cudze oraz akceptować opinie zespołu lub innych specjalistów
- jest świadomy własnych ograniczeń, potrafi zwrócić się o pomoc do innych specjalistów w trosce o dobro klienta oraz potrafi skutecznie zasugerować klientowi potrzebę konsultacji medycznej
CZESNE
I SEMESTR | II SEMESTR | |
---|---|---|
OPŁATA ZA SEMESTR | 4000 ZŁ | 4000 ZŁ |
MOŻLIWOŚĆ ROZŁOŻENIA CZESNEGO NA 2 lub 4 RATY
I semestr |
wymiar godzin |
|||||
lp. |
moduł |
rygor |
ECTS |
w. |
ćw. |
inne |
1. |
Style żywieniowe Polaków i ich społeczno-demograficzne uwarunkowania |
Z |
3 |
16 |
|
|
2. |
Edukacja żywieniowa |
E |
3 |
18 |
|
|
3. |
Anatomia i fizjologia układu pokarmowego |
Z |
2 |
12 |
12 | |
4. |
Poradnictwo dietetyczne |
E |
3 |
12 |
12 |
|
5. |
Terapia nadwagi i otyłości |
Z |
4 |
12 |
18 |
|
6. |
Żywienie kobiet w ciąży, połogu i laktacji |
Z |
6 |
12 |
|
18 |
7. |
Alergie i nietolerancje pokarmowe |
E |
5 |
12 |
|
|
8. |
Higiena żywności i żywienia |
Z |
4 |
12 |
||
9. |
BHP |
Z/BO |
0 |
4 |
II semestr |
wymiar godzin |
|||||
lp. |
moduł |
rygor |
ECTS |
w. |
ćw. |
inne |
1. |
Coaching zdrowia i żywienia |
E |
3 |
18 | ||
2. |
Przedsiębiorczość i organizacja poradnictwa żywieniowego |
Z |
3 |
12 |
12 |
|
3. |
Żywienie dzieci i młodzieży |
E |
6 |
12 |
18 | |
4. |
Żywienie sportowców i osób aktywnych fizycznie |
E |
5 |
12 |
|
18 |
5. |
Żywienie seniorów |
Z |
5 |
12 |
16 |
|
6. |
Środki farmakologiczne wspomagające odchudzanie |
Z |
4 |
12 |
||
7. |
Środki farmakologiczne wspomagające aktywność fizyczną |
Z |
4 |
12 |
ćwiczenia warsztatowe |
|
zajęcia prowadzone z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość |
DO POBRANIA