Dietetyka
2024-02-29 2024-04-16 14:12Dietetyka
DIETETYKA
Studia podyplomowe
Czas trwania
Forma studiów
- niestacjonarna (zajęcia odbywają się w piątki w godz.17:00-20:40, soboty i niedziele w godz. 08:00-20:40)
- część zajęć (wykłady/ ćwiczenia audytoryjne/ ćwiczenia warsztatowe) prowadzonych jest z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość (platforma Clickmeeting)
Czesne:
I - II semestr | (2 x 2 750 zł) | (4 x 1 375 zł) |
*Opłata czesnego wnoszona w systemie podziału na 2 i 4 raty ulega zwiększeniu o 10%
Absolwent studiów podyplomowych na kierunku dietetyka:
- posiada wiedzę w zakresie norm żywieniowych, klasyfikacji diet, zasad ich sporządzania;
- zna metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia u dzieci, młodzieży, osób dorosłych i seniorów;
- zna i rozumie znaczenie zdrowego stylu życia, promocji zdrowia i właściwego odżywiania w profilaktyce chorób społecznych i dietozależnych oraz zna mechanizm działania i wpływ aktywności ruchowej na organizm;
- potrafi przeprowadzić wywiad żywieniowy i udzielać porady dietetycznej;
- potrafi określić wartość odżywczą i energetyczną pożywienia i typowych potraw;
- potrafi w sposób komunikatywny wyjaśnić klientowi, jego rodzinie lub grupie istotę problemu i zaproponować właściwe rozwiązania żywieniowe;
- potrafi prowadzić dokumentację opisującą podejmowane decyzje z wykorzystaniem programów komputerowych.
Program Studiów
I semestr | wymiar godzin | |||||
lp. | moduł | rygor | ECTS | w. | ćw. | inne |
1. | Style żywieniowe Polaków i ich społeczno-demograficzne uwarunkowania | Z | 3 | 16 | ||
2. | Edukacja żywieniowa | E | 3 | 18 | ||
3. | Anatomia i fizjologia układu pokarmowego | Z | 2 | 12 | 12 | |
4. | Poradnictwo dietetyczne | E | 3 | 12 | 12 | |
5. | Terapia nadwagi i otyłości | Z | 4 | 12 | 18 | |
6. | Żywienie kobiet w ciąży, połogu i laktacji | Z | 6 | 12 | 18 | |
7. | Alergie i nietolerancje pokarmowe | E | 5 | 12 | ||
8. | Higiena żywności i żywienia | Z | 4 | 12 | ||
9. | BHP | Z/BO | 0 | 4 |
II semestr | wymiar godzin | |||||
lp. | moduł | rygor | ECTS | w. | ćw. | inne |
1. | Coaching zdrowia i żywienia | E | 3 | 18 | ||
2. | Przedsiębiorczość i organizacja poradnictwa żywieniowego | Z | 3 | 12 | 12 | |
3. | Żywienie dzieci i młodzieży | E | 6 | 12 | 18 | |
4. | Żywienie sportowców i osób aktywnych fizycznie | E | 5 | 12 | 18 | |
5. | Żywienie seniorów | Z | 5 | 12 | 16 | |
6. | Środki farmakologiczne wspomagające odchudzanie | Z | 4 | 12 | ||
7. | Środki farmakologiczne wspomagające aktywność fizyczną | Z | 4 | 12 |
ćwiczenia warsztatowe | |
zajęcia prowadzone z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość |
Zarejestruj się
Aby rozpocząć proces rekrutacji należy dokonać rejestracji w systemie e – dziekanat
REJESTRACJA ONLINE – kliknij i wypełnij formularz rekrutacyjny
- Przed rozpoczęciem tego kroku przygotuj zdjęcie legitymacyjne w wersji cyfrowej.
UWAGA: zamieszczone przez Państwa zdjęcie w systemie zostanie wykorzystane do przygotowania legitymacji studenckiej dlatego musi być dobrej jakości i spełniać następujące wymagania: wymiary 236 x 295 pikseli, rozdzielczość 300dpi, na jasnym tle, dobrze widoczna twarz w ujęciu “en face” (przodem), bez ciemnych okularów, nakrycia głowy, twarz nieosłonięta włosami.
- Podczas rejestracji kandydat otrzymuje login i hasło do swojego konta w wirtualnym dziekanacie, które będą służyły mu przez cały okres kształcenia.
- Podczas wypełniania formularza należy bezwzględnie wypełnić pola oznaczone gwiazdką „* ”
- Po zakończeniu rejestracji należy pobrać formularz rekrutacyjny, wydrukować go i podpisać. Link z formularzem znajduje się na koncie w e-dziekanacie w zakładce „Wydruki rekrutacyjne”
- W przypadku dodatkowych pytań zespół ds. rekrutacji służy pomocą oraz udostępniamy instrukcję wypełniania formularza rekrutacyjnego.
Kontakt
- rekrutacja@wsiiz.pl
- podyplomowe@wsiiz.pl
- 22 562 35 12
- 22 562 35 14