DIETETYKA I SUPLEMENTACJA W SPORCIE
POZIOM KSZTAŁCENIA: STUDIA PODYPLOMOWE
CZAS TRWANIA: 1 ROK
REKRUTACJA TRWA
ABSOLWENT STUDIÓW PODYPLOMOWYCH NA KIERUNKU DIETETYKA I SUPLEMENTACJA W SPORCIE:
- ma zaawansowaną wiedzę o zasadach dietetyki sportowej
- zna i charakteryzuje rodzaje diet oraz rozumie konieczność ich różnicowania w zależności od założonych celów żywieniowych oraz sportowych
- rozumie potrzebę aktywnego stylu życia w korelacji z różnym wiekiem klienta i/ lub stanem jego zdrowia, a ponadto zna mechanizmy funkcjonowania układów fizjologicznych człowieka w kontekście wysiłku fizycznego o różnym stopniu natężenia
- potrafi dokonać wyboru prawidłowej diety ze względu na postawione do osiągnięcia przez klienta cele żywieniowe i sportowe
- potrafi wykorzystać wskaźniki antropometryczne i ogólnolekarskie przy ocenie stanu odżywiania klienta
- potrafi dobrać rodzaj aktywności fizycznej do zastosowanego planu żywieniowego i wskazać korzyści z dostosowania do nowych wytycznych
- potrafi dokonać oceny postępów wdrożenia zaleconego postępowania dietetycznego oraz wprowadzić w razie konieczności modyfikację w sposobie żywienia
- współpracuje ze specjalistami odpowiedzialnymi za wdrożenie i nadzór nad aktywnością fizyczną klienta
- kompetentnie realizuje zadania wynikające z wcześniej zdiagnozowanych potrzeb klienta
CZESNE
I SEMESTR | II SEMESTR | |
---|---|---|
OPŁATA ZA SEMESTR | 4000 ZŁ | 4000 ZŁ |
MOŻLIWOŚĆ ROZŁOŻENIA CZESNEGO NA 2 lub 4 RATY
I semestr |
wymiar godzin |
|||||
lp. |
moduł |
rygor |
ECTS |
w. |
ćw. |
inne |
1. |
Strategie żywieniowe dla różnych systemów energetycznych |
Z |
3 |
16 |
|
|
2. |
Biochemia żywności |
E |
3 |
12 |
|
|
3. |
Anatomia i fizjologia układu pokarmowego |
Z |
2 |
12 |
12 | |
4. |
Alergie pokarmowe |
E |
3 |
12 |
12 |
|
5. |
Żywienie osób aktywnych fizycznie |
Z |
4 |
12 |
18 |
|
6. |
Fizjologia wysiłku fizycznego |
Z |
6 |
12 |
|
18 |
7. |
Diety alternatywne w sporcie |
E |
5 |
12 |
|
|
8. |
Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz aktywności fizycznej |
Z |
4 |
|
12 | |
9. |
BHP |
Z/BO |
0 |
4 |
II semestr |
wymiar godzin |
|||||
lp. |
moduł |
rygor |
ECTS |
w. |
ćw. |
inne |
1. |
Coaching zdrowia i żywienia |
E |
3 |
18 | ||
2. |
Biochemia wysiłku fizycznego |
Z |
3 |
12 |
12 |
|
3. |
Żywienie sportowców |
E |
6 |
12 |
18 | |
4. |
Technologia żywności i potraw w sporcie |
E |
5 |
12 |
|
18 |
5. |
Odnowa biologiczna w sporcie |
Z |
5 |
12 |
16 |
|
6. |
Żywność funkcjonalna w sporcie |
Z |
4 |
12 |
||
7. |
Suplementacja w sporcie |
Z |
4 |
12 |
ćwiczenia warsztatowe |
|
zajęcia prowadzone z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość |
DO POBRANIA