Dietetyka kliniczna
2024-01-24 2024-04-16 14:12Dietetyka kliniczna
Czesne:
I - II semestr | (2 x 2 750 zł) | (4 x 1 375 zł) |
*Opłata czesnego wnoszona w systemie podziału na 2 i 4 raty ulega zwiększeniu o 10%
Absolwent studiów podyplomowych na kierunku dietetyka kliniczna:
- zna etapy planowania i wdrażania planów żywieniowych pod kierunkiem lekarza specjalisty;
- zna i charakteryzuje rodzaje diet leczniczych, wspomagających leczenie chorób przewlekłych;
- rozumie wzajemne relacje między chorobami przewlekłymi, a stanem odżywienia i potrafi zaplanować i zastosować żywienie właściwe do zaburzeń metabolicznych spowodowanych chorobą;
- potrafi dokonać wyboru prawidłowej diety ze względu na stan kliniczny diagnozowanej osoby;
- diagnozuje zmiany w funkcjonowaniu organizmu w sytuacji zaburzenia jego homeostazy;
- potrafi samodzielnie rozwiązać problem interakcji leków z pożywieniem, witaminami, składnikami mineralnymi, suplementami diety oraz używkami;
- potrafi wdrożyć procedury z zakresu dietoprofilaktyki i dietoterapii wybranych chorób niezakaźnych i żywieniowo zależnych.
Program Studiów
I semestr | wymiar godzin | |||||
lp. | moduł | rygor | ECTS | w. | ćw. | inne |
1. | Żywienie człowieka | Z | 3 | 16 |
| |
2. | Anatomia człowieka | E | 3 | 18 |
|
|
3. | Fizjologia człowieka | Z | 2 | 12 | 12 | |
4. | Diagnostyka laboratoryjna | E | 3 | 12 | 12 | |
5. | Ocena stanu odżywienia człowieka z elementami antropometrii | Z | 4 |
| 18 | |
6. | Pracownia dietetyki i planowanie diet w wybranych przypadkach klinicznych I | Z | 6 | 12 |
| 18 |
7. | Zaburzenie odżywiania o podłożu psychogennym | E | 5 | 12 | 12 |
|
8. | Kliniczny zarys chorób | Z | 4 | 12 | 12 | |
9. | BHP | Z/BO | 0 | 4 |
II semestr | wymiar godzin | |||||
lp. | moduł | rygor | ECTS | w. | ćw. | inne |
1. | Psychodietetyka | E | 3 | 18 | ||
2. | Interakcja leku z pożywieniem | Z | 3 | 12 | 12 |
|
3. | Pracownia dietetyki i planowanie diet w wybranych przypadkach klinicznych II | E | 6 | 12 | 18 | |
4. | Żywienie w chorobach metabolicznych i gastroenterologicznych | E | 5 | 12 |
| 18 |
5. | Żywienie w chorobach zakaźnych i zatruciach pokarmowych | Z | 4 | 12 | 12 |
|
6. | Żywienie w zatruciach ostrych i przewlekłych | Z | 4 | 12 | 12 | |
7. | Dietotoprofilaktyka i dietoterapia chorób dietozależnych | Z | 5 | 12 |
| 16 |
ćwiczenia warsztatowe | |
zajęcia prowadzone z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość |
Zarejestruj się
Aby rozpocząć proces rekrutacji należy dokonać rejestracji w systemie e – dziekanat
REJESTRACJA ONLINE – kliknij i wypełnij formularz rekrutacyjny
- Przed rozpoczęciem tego kroku przygotuj zdjęcie legitymacyjne w wersji cyfrowej.
UWAGA: zamieszczone przez Państwa zdjęcie w systemie zostanie wykorzystane do przygotowania legitymacji studenckiej dlatego musi być dobrej jakości i spełniać następujące wymagania: wymiary 236 x 295 pikseli, rozdzielczość 300dpi, na jasnym tle, dobrze widoczna twarz w ujęciu “en face” (przodem), bez ciemnych okularów, nakrycia głowy, twarz nieosłonięta włosami.
- Podczas rejestracji kandydat otrzymuje login i hasło do swojego konta w wirtualnym dziekanacie, które będą służyły mu przez cały okres kształcenia.
- Podczas wypełniania formularza należy bezwzględnie wypełnić pola oznaczone gwiazdką „* ”
- Po zakończeniu rejestracji należy pobrać formularz rekrutacyjny, wydrukować go i podpisać. Link z formularzem znajduje się na koncie w e-dziekanacie w zakładce „Wydruki rekrutacyjne”
- W przypadku dodatkowych pytań zespół ds. rekrutacji służy pomocą oraz udostępniamy instrukcję wypełniania formularza rekrutacyjnego.
Kontakt
- rekrutacja@wsiiz.pl
- podyplomowe@wsiiz.pl
- 22 562 35 12
- 22 562 35 14
DIETETYKA KLINICZNA
Studia podyplomowe
Czas trwania
1 rok (2 semestry)
Forma studiów
- niestacjonarna (zajęcia odbywają się w piątki w godz.17:00-20:40, soboty i niedziele w godz. 08:00-20:40)
- część zajęć (wykłady/ ćwiczenia audytoryjne/ ćwiczenia warsztatowe) prowadzonych jest z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość (platforma Clickmeeting)