DIETETYKA KLINICZNA
POZIOM KSZTAŁCENIA: STUDIA PODYPLOMOWE
CZAS TRWANIA: 1 ROK
REKRUTACJA TRWA
ABSOLWENT STUDIÓW PODYPLOMOWYCH NA KIERUNKU DIETETYKA KLINICZNA:
- zna etapy planowania i wdrażania planów żywieniowych pod kierunkiem lekarza specjalisty
- zna i charakteryzuje rodzaje diet leczniczych, wspomagających leczenie chorób przewlekłych
- rozumie wzajemne relacje między chorobami przewlekłymi, a stanem odżywienia i potrafi zaplanować i zastosować żywienie właściwe do zaburzeń metabolicznych spowodowanych chorobą
- potrafi dokonać wyboru prawidłowej diety ze względu na stan kliniczny diagnozowanej osoby
- diagnozuje zmiany w funkcjonowaniu organizmu w sytuacji zaburzenia jego homeostazy
- potrafi samodzielnie rozwiązać problem interakcji leków z pożywieniem, witaminami, składnikami mineralnymi, suplementami diety oraz używkami
- potrafi wdrożyć procedury z zakresu dietoprofilaktyki i dietoterapii wybranych chorób niezakaźnych i żywieniowo zależnych
- jest świadomy własnych ograniczeń, potrafi zwrócić się o pomoc do innych specjalistów w trosce o dobro klienta oraz potrafi skutecznie zasugerować klientowi potrzebę konsultacji medycznej
- rozumie potrzebę ciągłego doskonalenia zawodowego
CZESNE
I SEMESTR | II SEMESTR | |
---|---|---|
OPŁATA ZA SEMESTR | 4000 ZŁ | 4000 ZŁ |
MOŻLIWOŚĆ ROZŁOŻENIA CZESNEGO NA 2 lub 4 RATY
I semestr |
wymiar godzin |
|||||
lp. |
moduł |
rygor |
ECTS |
w. |
ćw. |
inne |
1. |
Żywienie człowieka |
Z |
3 |
16 |
|
|
2. |
Anatomia człowieka |
E |
3 |
18 |
|
|
3. |
Fizjologia człowieka |
Z |
2 |
12 |
12 | |
4. |
Diagnostyka laboratoryjna |
E |
3 |
12 |
12 |
|
5. |
Ocena stanu odżywienia człowieka z elementami antropometrii |
Z |
4 |
|
18 |
|
6. |
Pracownia dietetyki i planowanie diet w wybranych przypadkach klinicznych I |
Z |
6 |
12 |
|
18 |
7. |
Zaburzenie odżywiania o podłożu psychogennym |
E |
5 |
12 |
12 |
|
8. |
Kliniczny zarys chorób |
Z |
4 |
12 |
12 | |
9. |
BHP |
Z/BO |
0 |
4 |
II semestr |
wymiar godzin |
|||||
lp. |
moduł |
rygor |
ECTS |
w. |
ćw. |
inne |
1. |
Psychodietetyka |
E |
3 |
18 | ||
2. |
Interakcja leku z pożywieniem |
Z |
3 |
12 |
12 |
|
3. |
Pracownia dietetyki i planowanie diet w wybranych przypadkach klinicznych II |
E |
6 |
12 |
18 | |
4. |
Żywienie w chorobach metabolicznych i gastroenterologicznych |
E |
5 |
12 |
|
18 |
5. |
Żywienie w chorobach zakaźnych i zatruciach pokarmowych |
Z |
4 |
12 |
12 |
|
6. |
Żywienie w zatruciach ostrych i przewlekłych |
Z |
4 |
12 |
12 |
|
7. |
Dietotoprofilaktyka i dietoterapia chorób dietozależnych |
Z |
5 |
12 |
|
16 |
ćwiczenia warsztatowe |
|
zajęcia prowadzone z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość |
DO POBRANIA