Technologia i mikrobiologia żywności
2025-03-24 2025-03-24 12:10Technologia i mikrobiologia żywności

Czesne:
| opłata jednorazowa (za semestr) | opłata w 2 ratach (za semestr) | opłata w 4 ratach (za semestr) | |
I – II semestr | 7 000 zł | 7 700 zł (2 x 3 850 zł) | 7 700 zł (4 x 1 925 zł) |
Absolwent studiów podyplomowych na kierunku zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności:
- rozumie znaczenie zastosowania w praktyce zawodowej posiadanej wiedzy teoretycznej, w tym przede wszystkim wykorzystywanej w procesie wnioskowania opartego na eksperymencie i obserwacji
- ma pogłębioną wiedzę o poszczególnych grupach składników żywności i dodatkach do żywności, a także o interakcjach zachodzących pomiędzy nimi pod wpływem podstawowych procesów technologicznych na wszystkich etapach produkcji, przechowywania i przetwarzania żywności
- zna zasady planowania eksperymentu i prawidłowej weryfikacji wiarygodności uzyskanych wyników, również przy wykorzystaniu specjalistycznego oprogramowania komputerowego
- potrafi w praktyce zastosować odpowiednią procedurę przygotowania próbki produktów żywnościowych do badań, a także dobrać właściwą metodę analizy oraz niezbędny sprzęt, mając na celu rozwiązanie określonego problemu związanego z produkcją i kontrolą jakości i bezpieczeństwa żywności
- samodzielnie analizuje oznaczenia produktów żywnościowych, odnosząc się przy tym do przepisów i norm obowiązujących producentów i dystrybutorów na rynkach spożywczych w kraju i na terytorium UE
- potrafi przewidzieć wpływ cech fizykochemicznych oraz potencjał wystąpienia interakcji podczas produkcji, dystrybucji i przechowywania produktów żywnościowych na ich jakość, trwałość i bezpieczeństwo
- potrafi ocenić ryzyko wystąpienia zagrożenia dla zdrowia i życia konsumentów korzystających z produktów żywnościowych o określonych właściwościach użytkowych
- potrafi wykorzystać nabytą w czasie procesu kształcenia wiedzę dla wzmocnienia i ugruntowania swojej pozycji na rynku pracy
- potrafi inicjować działania na rzecz środowiska społecznego i interesu publicznego, aktywnie przy tym promując zachowania prozdrowotne i proekologiczne
Program Studiów
I semestr | wymiar godzin | |||||
lp. | moduł | rygor | ECTS | w. | ćw. | inne |
1. | Nowe trendy w technologii żywności | Z | 1 | 16 |
|
|
2. | Zarządzanie procesem produkcyjnym w przemyśle rolno-spożywczym | Z | 2 | 18 |
|
|
3. | Analiza i ocena jakości żywności | E | 5 | 12 |
| 18 |
4. | Surowce pochodzenia roślinnego i zwierzęcego | E | 5 | 12 |
| 18 |
5. | Technologia żywności pochodzenia roślinnego | E | 4 | 12 |
| 18 |
6. | Technologia żywności pochodzenia zwierzęcego | E | 4 | 12 |
| 18 |
7. | Opakowania i przechowywanie żywności | Z | 4 | 10 | 10 |
|
8. | Żywność funkcjonalna | Z | 2 | 12 |
|
|
9. | Żywność wygodna | Z | 2 | 12 |
|
|
10. | Utrwalanie żywności | Z | 1 | 12 |
| 12 |
11. | BHP | Z/BO | 0 | 4 |
|
|
II semestr | wymiar godzin | |||||
lp. | moduł | rygor | ECTS | w. | ćw. | inne |
1. | Metody identyfikacji mikroorganizmów | Z | 4 | 12 |
| 18 |
2. | Mikroorganizmy występujące w żywności | Z | 3 | 12 | 12 |
|
3. | Higiena żywności | E | 2 | 12 | 12 |
|
4. | Techniki mikrobiologiczne badania produktów spożywczych | E | 4 | 12 |
| 18 |
5. | Techniki biologii molekularnej w mikrobiologii żywności | E | 4 | 12 |
| 18 |
6. | Mikroorganizmy w biotechnologii żywności | Z | 3 | 12 |
| 18 |
7. | Mikrobiologia środowiska produkcyjnego | Z | 3 | 12 | 12 |
|
8. | Zatrucia i zakażenia pokarmowe | Z | 4 | 12 | 12 |
|
9. | Organizacja i zasady pracy w laboratorium mikrobiologicznym | Z | 3 | 10 | 10 |
|
laboratoria | |
zajęcia prowadzone z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość |
Zarejestruj się
Aby rozpocząć proces rekrutacji należy dokonać rejestracji w systemie e – dziekanat
REJESTRACJA ONLINE – kliknij i wypełnij formularz rekrutacyjny
- Przed rozpoczęciem tego kroku przygotuj zdjęcie legitymacyjne w wersji cyfrowej.
UWAGA: zamieszczone przez Państwa zdjęcie w systemie zostanie wykorzystane do przygotowania legitymacji studenckiej dlatego musi być dobrej jakości i spełniać następujące wymagania: wymiary 236 x 295 pikseli, rozdzielczość 300dpi, na jasnym tle, dobrze widoczna twarz w ujęciu “en face” (przodem), bez ciemnych okularów, nakrycia głowy, twarz nieosłonięta włosami.
- Podczas rejestracji kandydat otrzymuje login i hasło do swojego konta w wirtualnym dziekanacie, które będą służyły mu przez cały okres kształcenia.
- Podczas wypełniania formularza należy bezwzględnie wypełnić pola oznaczone gwiazdką „* ”
- Po zakończeniu rejestracji należy pobrać formularz rekrutacyjny, wydrukować go i podpisać. Link z formularzem znajduje się na koncie w e-dziekanacie w zakładce „Wydruki rekrutacyjne”
- W przypadku dodatkowych pytań zespół ds. rekrutacji służy pomocą oraz udostępniamy instrukcję wypełniania formularza rekrutacyjnego.
Kontakt
- rekrutacja@wsiiz.pl
- podyplomowe@wsiiz.pl
- 22 562 35 12
- 22 562 35 14

TECHNOLOGIA I MIKROBIOLOGIA ŻYWNOŚCI
Studia podyplomowe
Czas trwania
1 rok (2 semestry)
Forma studiów
- niestacjonarna (zajęcia odbywają się w piątki w godz.17:00-20:40, soboty i niedziele w godz. 08:00-20:40)
- część zajęć (wykłady/ ćwiczenia audytoryjne/ ćwiczenia warsztatowe) prowadzonych jest z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość (platforma Clickmeeting)