Technologia i mikrobiologia żywności

Technologia i mikrobiologia żywności

Czesne:

 

opłata jednorazowa

(za semestr)

opłata w 2 ratach

(za semestr)

opłata w 4 ratach

(za semestr)

I – II semestr

7 000 zł

7 700 zł

(2 x 3 850 zł)

7 700 zł

(4 x 1 925 zł)

Absolwent studiów podyplomowych na kierunku zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności:

  • rozumie znaczenie zastosowania w praktyce zawodowej posiadanej wiedzy teoretycznej, w tym przede wszystkim wykorzystywanej w procesie wnioskowania opartego na eksperymencie i obserwacji
  • ma pogłębioną wiedzę o poszczególnych grupach składników żywności i dodatkach do żywności, a także o interakcjach zachodzących pomiędzy nimi pod wpływem podstawowych procesów technologicznych na wszystkich etapach produkcji, przechowywania i przetwarzania żywności
  • zna zasady planowania eksperymentu i prawidłowej weryfikacji wiarygodności uzyskanych wyników, również przy wykorzystaniu specjalistycznego oprogramowania komputerowego
  • potrafi w praktyce zastosować odpowiednią procedurę przygotowania próbki produktów żywnościowych do badań, a także dobrać właściwą metodę analizy oraz niezbędny sprzęt, mając na celu rozwiązanie określonego problemu związanego z produkcją i kontrolą jakości i bezpieczeństwa żywności
  • samodzielnie analizuje oznaczenia produktów żywnościowych, odnosząc się przy tym do przepisów i norm obowiązujących producentów i dystrybutorów na rynkach spożywczych w kraju i na terytorium UE
  • potrafi przewidzieć wpływ cech fizykochemicznych oraz potencjał wystąpienia interakcji podczas produkcji, dystrybucji i przechowywania produktów żywnościowych na ich jakość, trwałość i bezpieczeństwo
  • potrafi ocenić ryzyko wystąpienia zagrożenia dla zdrowia i życia konsumentów korzystających z produktów żywnościowych o określonych właściwościach użytkowych
  • potrafi wykorzystać nabytą w czasie procesu kształcenia wiedzę dla wzmocnienia i ugruntowania swojej pozycji na rynku pracy
  • potrafi inicjować działania na rzecz środowiska społecznego i interesu publicznego, aktywnie przy tym promując zachowania prozdrowotne i proekologiczne
Program Studiów

I semestr

wymiar godzin

lp.

moduł

rygor

ECTS

w.

ćw.

inne

1.

Nowe trendy w technologii żywności

Z

1

16

 

 

2.

Zarządzanie procesem produkcyjnym w przemyśle rolno-spożywczym

Z

2

18

 

 

3.

Analiza i ocena jakości żywności

E

5

12

 

18

4.

Surowce pochodzenia roślinnego i zwierzęcego

E

5

12

 

18

5.

Technologia żywności pochodzenia roślinnego

E

4

12

 

18

6.

Technologia żywności pochodzenia zwierzęcego

E

4

12

 

18

7.

Opakowania i przechowywanie żywności

Z

4

10

10

 

8.

Żywność funkcjonalna

Z

2

12

 

 

9.

Żywność wygodna

Z

2

12

 

 

10.

Utrwalanie żywności

Z

1

12

 

12

11.

BHP

Z/BO

0

4

 

 

 

II semestr

wymiar godzin

lp.

moduł

rygor

ECTS

w.

ćw.

inne

1.

Metody identyfikacji mikroorganizmów

Z

4

12

 

18

2.

Mikroorganizmy występujące w żywności

Z

3

12

12

 

3.

Higiena żywności

E

2

12

12

 

4.

Techniki mikrobiologiczne badania produktów spożywczych

E

4

12

 

18

5.

Techniki biologii molekularnej w mikrobiologii żywności

E

4

12

 

18

6.

Mikroorganizmy w biotechnologii żywności

Z

3

12

 

18

7.

Mikrobiologia środowiska produkcyjnego

Z

3

12

12

 

8.

Zatrucia i zakażenia pokarmowe

Z

4

12

12

 

9.

Organizacja i zasady pracy w laboratorium mikrobiologicznym

Z

3

10

10

 

 

  laboratoria
 

 zajęcia prowadzone z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość

Zarejestruj się

Aby rozpocząć proces rekrutacji należy dokonać rejestracji w systemie e – dziekanat

 

REJESTRACJA ONLINE  – kliknij i wypełnij formularz rekrutacyjny

 

  • Przed rozpoczęciem tego kroku przygotuj zdjęcie legitymacyjne w wersji cyfrowej.

UWAGA: zamieszczone przez Państwa zdjęcie w systemie zostanie wykorzystane do przygotowania legitymacji studenckiej dlatego musi być dobrej jakości i spełniać następujące wymagania: wymiary  236 x 295 pikseli, rozdzielczość 300dpi, na jasnym tle, dobrze widoczna twarz w ujęciu “en face” (przodem), bez ciemnych okularów, nakrycia głowy, twarz nieosłonięta włosami.

  • Podczas rejestracji kandydat otrzymuje login i hasło do swojego konta w wirtualnym dziekanacie, które będą służyły mu przez cały okres kształcenia.
  • Podczas wypełniania formularza należy bezwzględnie wypełnić pola oznaczone gwiazdką „* ”
  • Po zakończeniu rejestracji należy pobrać formularz rekrutacyjny, wydrukować go i podpisać. Link z formularzem znajduje się na koncie w e-dziekanacie w zakładce „Wydruki rekrutacyjne”

Kontakt

TECHNOLOGIA I MIKROBIOLOGIA ŻYWNOŚCI

Studia podyplomowe

Czas trwania

1 rok (2 semestry)

Forma studiów

  • niestacjonarna (zajęcia odbywają się w piątki w godz.17:00-20:40, soboty i niedziele w godz. 08:00-20:40)
  • część zajęć (wykłady/ ćwiczenia audytoryjne/ ćwiczenia warsztatowe) prowadzonych jest z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość (platforma Clickmeeting)