Dietetyka

Czesne:

 

opłata jednorazowa

(za semestr)

opłata w 2 ratach (za semestr)

opłata w 4 ratach

(za semestr)

opłata w 5 ratach

(za semestr)

STUDENT POSIADAJĄCY OBYWATELSTWO POLSKIE
I – IV semestr4 000 zł

4 200 zł

(2 x 2 100 zł)

4 400 zł

(4 x 1 100 zł)

4 400 zł

(5 x 880 zł)

V – VI semestr4 200 zł

4 410 zł

(2 x 2 205 zł)

4 620 zł

(4 x 1 155 zł)

4 620 zł

(5 x 924 zł)

STUDENT NIEPOSIADAJĄCY POLSKIEGO OBYWATELSTWA
I – IV semestr4 600 zł

4 830 zł

(2 x 2 415 zł)

5 060 zł

(4 x 1 265 zł)

5 060 zł

(5 x 1 012 zł)

V – VI semestr4 830 zł

5 075 zł

(2 x 2 537,50 zł)

5 315 zł

(4 x 1 328,75 zł)

5 315 zł

(5 x 1 063 zł)

Podczas studiów na tym kierunku zdobędziesz wiedze i umiejętności w zakresie :

  • prawidłowego przebiegu diagnostyki dietetycznej;
  • doboru prawidłowej diety ze względu na stan zdrowia diagnozowanej osoby;
  • wykorzystywania wskaźniki antropometryczne i ogólnolekarskie przy ocenie stanu odżywiania klienta;
  • doboru rodzaju aktywności fizycznej do zastosowanego planu żywieniowego;
  • ryzyka interakcji leków z innymi lekami, pożywieniem, witaminami, składnikami mineralnymi, suplementami diety oraz używkami;
  • wdrożyć procedury z zakresu dietoprofilaktyki i dietoterapii wybranych chorób żywieniowo zależnych.

Absolwent studiów na kierunku dietetyka może podjąć zatrudnienie w:

  • publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej;
  • zakładach żywienia zbiorowego i zakładach dostarczających pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (catering);
  • organizacjach konsumenckich;
  • placówkach sportowych i innych (w zależności od rodzaju dodatkowych kwalifikacji).
Program Studiów
I semestrwymiar godzinrazem
h
lp.modułrygorECTSw.ćw.warsztat laboratoria praktyki
1.Zdrowie publiczneZ2x  50
2.Socjologia żywieniaZ2xx 50
3.Warsztaty kompetencji interpersonalnychZ2  x50
4.Anatomia człowiekaE5xx 125
5.Fizjologia człowiekaE4xx 100
6.GenetykaE3xx 75
7.Biochemia ogólna i żywnościE4x x100
8.Żywienie człowiekaE5xx 125
9.Nutritional educationZ3x  75
10.Wychowanie fizyczneZBO0  x30
11.BHP i ergonomiaZBO0x  4
 RAZEM 30   754
        
II semestrwymiar godzinrazem
h
lp.modułrygorECTSw.ćw.warsztat laboratoria praktyki
1.Język obcy do celów zawodowych i akademickichZ1 x 25
2.ImmunologiaZ2x  50
3.Produkcja żywności i towaroznawstwoZ2xx 50
4.Technologia informacyjnaZ1  x25
5.Kliniczny zarys chorób E3xx 75
6.Prawa i ekonomiki w ochronie zdrowiaZ1x  25
7.PdW: Dietetyka kliniczna: Pracownia dietetyki i planowania diet w wybranych przypadkach klinicznych/ Dietetyka stosowana: Pracownia dietetyki i planowania diet/ Dietetyka sportowa: Pracownia dietetyki i planowania diet osób aktywnych fizycznie Z6x x150
8.PdW: Dietetyka kliniczna: Podstawy diagnostyki klinicznej/ Dietetyka stosowana: Choroby zakaźne, zatrucia pokarmowe, żywienie w chorobach zakaźnych/ Dietetyka sportowa: Anatomia funkcjonalna z elementami antropometriiZ4x x100
9.PdW: Dietetyka kliniczna: Metody oceny stanu odżywiania w warunkach domowych i szpitalnych/ Dietetyka stosowana: Stan odżywienia człowieka z elementami antropometrii/ Dietetyka sportowa: Ocena sposobu żywienia i stanu odżywiania oraz aktywności fizycznejE5x x125
10.Wychowanie fizyczneZBO0  x30
11.Studencka Praktyka Zawodowa: Praktyka w zakresie edukacji żywieniowej [podmiot dostosowany do ścieżki kształcenia]Z5  x125
 RAZEM 30   750
        
III semestrwymiar godzinrazem
h
lp.modułrygorECTSw.ćw.warsztat laboratoria praktyki
1.Język obcy do celów zawodowych i akademickichZ1 x 25
2.Technologia żywności i potraw Z2x x50
3.PdW: Dietetyka kliniczna: Pracownia dietetyki i planowania diet w wybranych przypadkach klinicznych/ Dietetyka stosowana: Pracownia dietetyki i planowania diet/ Dietetyka sportowa: Pracownia dietetyki i planowania diet osób aktywnych fizycznie E6x x150
4.PdW: Dietetyka kliniczna: Patofizjologia kliniczna/ Dietetyka stosowana: Fizjologiczne i biochemiczne aspekty żywienia/ Dietetyka sportowa: Biochemia i fizjologia wysiłku fizycznegoE5x x125
5.PdW: Dietetyka kliniczna: Diagnostyka laboratoryjna/ Dietetyka stosowana: Diagnostyka dietetyczna/ Dietetyka sportowa: Diagnostyka sportowaE6x x150
6.Studencka Praktyka Zawodowa: Wstępna praktyka w poradni dietetycznejZ10  x250
 RAZEM 65   750
        
IV semestrwymiar godzinrazem
h
lp.modułrygorECTSw.ćw.warsztat laboratoria praktyki
1.Język obcy do celów zawodowych i akademickichE2 x 50
2.Dietetyka pediatrycznaE4xx 100
3.Mikrobiologia ogólna i żywności E4x x100
4.Farmakologia i farmakoterapia żywieniowaZ4xx 100
5.Epidemiologia żywieniowa z nadzorem sanitarno-higienicznymZ3xx 75
6.Kwalifikowana pierwsza pomocZ2xx 50
7.PdW: Dietetyka kliniczna: Leczenie dietetyczne chorób niezakaźnych i żywieniowo zależnych/ Dietetyka stosowana: Zaburzenie odżywiania o podłożu psychogennym/ Dietetyka sportowa: Niezakaźne choroby żywieniowo zależne u osób aktywnych fizycznieZ5x x125
8.Studencka Praktyka Zawodowa: Praktyka w zakresie żywienia niemowląt i dzieci starszychZ6  x150
 RAZEM 30   750
        
V semestrwymiar godzinrazem
h
lp.modułrygorECTSw.ćw.warsztat laboratoria praktyki
1.Toksykologia i bezpieczeństwo żywnościE3xx 75
2.Chemia żywności Z3x x75
3.Organizacja poradnictwa żywieniowegoE4xx 100
4.PdW: Dietetyka kliniczna: Żywienie w chorobach metabolicznych i gastroenterologii/Dietetyka stosowana: Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób dietozależnych/ Dietetyka sportowa: Zaburzenia metaboliczne i choroby przewodu pokarmowego u osób aktywnych fizycznieE5x x125
5.PdW: Dietetyka kliniczna: Produkcja potaw i posiłków wegetariańskich w profilaktyce i leczeniu chorób/Dietetyka stosowana: Surowce naturalne w profilaktyce i terapii wybranych schorzeń/ Dietetyka sportowa: Suplementy diety i żywność funkcjonalnaZ4x x100
6.Seminarium dyplomowe IZ3  x75
7.Studencka Praktyka Zawodowa: Praktyka w zakresie żywienia osób dorosłych i starszychZ8  x200
 RAZEM 60   750
        
VI semestrwymiar godzinrazem
h
lp.modułrygorECTSw.ćw.warsztat laboratoria praktyki
1.PsychodietetykaZ2 x 50
2.NutrigenomikaZ2xx 50
3.PdW: Dietetyka kliniczna: Zasady żywienia kobiet w przebiegu ciąży, połogu i laktacji/ Dietetyka stosowana: Żywieniowe czynniki ryzyka zagrażające zdrowiu kobiet w wieku prokreacyjnym/ Dietetyka sportowa: Programowanie i planowanie treninguE5x x125
4.PdW: Dietetyka kliniczna: Podstawy prawne prowadzenia leczenia żywieniowego w warunkach klinicznych/ Dietetyka stosowana: Organizacja żywienia w zakładach żywienia zbiorowego/ Dietetyka sportowa: Dozwolone i niedozwolone wspomaganie w sporcieE4xx 100
5.Seminarium dyplomowe IIZ10  x250
6.Studencka Praktyka Zawodowa: Praktyka z technologii potraw – z.ż. Otwartego/ z.ż. ZamkniętegoZ7  x175
 RAZEM 98   750
Zarejestruj się

Aby rozpocząć proces rekrutacji należy dokonać rejestracji w systemie e – dziekanat

 

REJESTRACJA ONLINE  – kliknij i wypełnij formularz rekrutacyjny

 

  • Przed rozpoczęciem tego kroku przygotuj zdjęcie legitymacyjne w wersji cyfrowej.

UWAGA: zamieszczone przez Państwa zdjęcie w systemie zostanie wykorzystane do przygotowania legitymacji studenckiej dlatego musi być dobrej jakości i spełniać następujące wymagania: wymiary  236 x 295 pikseli, rozdzielczość 300dpi, na jasnym tle, dobrze widoczna twarz w ujęciu “en face” (przodem), bez ciemnych okularów, nakrycia głowy, twarz nieosłonięta włosami.

  • Podczas rejestracji kandydat otrzymuje login i hasło do swojego konta w wirtualnym dziekanacie, które będą służyły mu przez cały okres kształcenia.
  • Podczas wypełniania formularza należy bezwzględnie wypełnić pola oznaczone gwiazdką „* ”
  • Po zakończeniu rejestracji należy pobrać formularz rekrutacyjny, wydrukować go i podpisać. Link z formularzem znajduje się na koncie w e-dziekanacie w zakładce „Wydruki rekrutacyjne”

Kontakt

DIETETYKA

Studia licencjackie

Ścieżki kształcenia

  • dietetyka kliniczna
  • dietetyka sportowa NOWOŚĆ!
  • dietetyka stosowana

Czas trwania

3 lata (6 semestrów)

Tytuł zawodowy absolwenta

licencjat

Forma studiów

  • stacjonarna (zajęcia odbywają się od poniedziałku do piątku w godz. 08:00-20:40)
  • niestacjonarna (zajęcia odbywają się w piątki w godz.17:00-20:15, soboty i niedziele w godz. 08:00-20:40)
  • część zajęć (wykłady) prowadzonych jest z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość (platforma Clickmeeting)