PSYCHODIETETYKA
POZIOM KSZTAŁCENIA: STUDIA PODYPLOMOWE
CZAS TRWANIA: 1 ROK
REKRUTACJA TRWA
ABSOLWENT STUDIÓW PODYPLOMOWYCH NA KIERUNKU PSYCHODIETETYKA:
- zna i rozumie psychologiczne mechanizmy kierujące zachowaniami człowieka, w tym zachowaniami związanymi z odżywianiem
- rozumie aspekty terapeutyczne w relacji dietetyka z klientem
- prezentuje wiedzę dotyczącą wpływu stylu życia w prewencji wybranych chorób
- potrafi rozpoznać motywację pacjentów do działań prozdrowotnych, w tym do zmiany wzorców odżywiania się
- potrafi rozpoznać przyczyny nieprawidłowej masy ciała klienta, udzielić wsparcia oraz edukować w zakresie prawidłowego żywienia i promocji zdrowego stylu życia
- potrafi opracować plan żywieniowy odpowiadający potrzebom klienta, przy uwzględnieniu nie tylko potrzeb fizycznych, ale i uwarunkowań psychologicznych
- potrafi wykorzystać w praktyce techniki wspierające, monitorujące i motywujące klienta
- lepiej rozpoznaje swoje emocje w relacjach z klientami oraz we współpracy z innymi specjalistami
- ma świadomość i potrafi upowszechniać wiedzę na temat ważności właściwej oceny psychologicznej własnej sylwetki i przestrzegania zasad racjonalnego żywienia
CZESNE
I SEMESTR | II SEMESTR | |
---|---|---|
OPŁATA ZA SEMESTR | 4000 ZŁ | 4000 ZŁ |
MOŻLIWOŚĆ ROZŁOŻENIA CZESNEGO NA 2 lub 4 RATY
I semestr |
wymiar godzin |
|||||
lp. |
moduł |
rygor |
ECTS |
w. |
ćw. |
inne |
1. |
Style żywieniowe Polaków i ich społeczno-demograficzne uwarunkowania |
Z |
2 |
12 |
|
|
2. |
Edukacja żywieniowa |
Z |
5 |
|
18 |
|
3. |
Fizjologia żywienia |
E |
5 |
12 |
12 | |
4. |
Fizjologia wysiłku fizycznego |
E |
5 |
12 |
12 |
|
5. |
Otyłość jako problem medyczny i estetyczny |
Z |
4 |
10 |
10 |
|
6. |
Zaburzenia odżywiania o podłoży psychogennym |
Z |
3 |
10 |
10 |
|
7. |
Podstawy psychologii |
E |
3 |
16 |
|
|
8. |
Psychologia jedzenia i odchudzania się |
Z |
3 |
12 |
|
|
9. |
BHP |
Z/BO |
0 |
4 |
II semestr |
wymiar godzin |
|||||
lp. |
moduł |
rygor |
ECTS |
w. |
ćw. |
inne |
1. |
Coaching zdrowia i żywienia |
Z |
5 |
16 | ||
2. |
Poradnictwo żywieniowe dla dzieci dzieci |
E |
6 |
12 |
|
18 |
3. |
Poradnictwo żywieniowe dla dorosłych i seniorów |
E |
6 |
12 |
18 | |
4. |
Wpływ środków farmakologiczych na utratę i przyrost masy ciała |
Z |
4 |
|
12 |
|
5. |
Psychologia emocji i motywacji |
Z |
5 |
|
10 |
|
6. |
Etyka w pracy psychodietetyka |
Z |
4 |
10 |
cwiczenia warsztatowe |
|
zajęcia prowadzone z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość |
DO POBRANIA