• Contrast
    • Default mode
    • Night mode
    • High Contrast Black White mode
    • High Contrast Black Yellow mode
    • High Contrast Yellow Black mode
    • Layout
    • Fixed layout
    • Wide layout
    • Font
    • Set Smaller Font
    • Set Default Font
    • Set Larger Font
  • Tiktok
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • O uczelni
    • Informacje o nas
      • Misja Uczelni
      • Władze Uczelni
      • Podstawa prawna
      • Certyfikaty i wyróżnienia
    • Prezentacja Uczelni
      • Wirtualny Spacer
      • Dlaczego WSiIZ?
      • Galeria
    • Kadra dydaktyczna
    • Rady Pracodawców
    • Rada Konsultacyjna
    • Samorząd Studentów
    • Osiągnięcia studentów
    • Wydarzenia
    • Projekty UE
    • Naukowa Sesja posterowa HPCI
    • Akademia Wiedzy o Zdrowiu
    • Czuję chemię!
    • Akademia Rozwoju Zainteresowań
    • Akademia Liderów Health & Beauty
    • WSIiZ TV
    • Bezpieczeństwo COVID-19
    • RODO
  • Oferta Edukacyjna
    • Kształcenie Specjalistyczne
      • Specjalista technolog produktów kosmetycznych
      • Specjalista w zakresie kosmetologii stosowanej
      • Specjalista w zakresie poradnictwa żywieniowego i dietetycznego
      • Specjalista w zakresie analizy i oceny jakości żywności
    • Studia I stopnia
      • Chemia kosmetyczna
      • Chemia ogólna
      • Chemia żywności
      • Dietetyka
      • Inżynieria ochrony zdrowia i promocja
      • Kosmetologia
    • Studia II stopnia
      • Dietetyka
      • Kosmetologia
      • Technologia kosmetyku
    • Studia Podyplomowe
      • Detergenty, środki czystości i produkty chemii gospodarczej
      • Dietetyka
      • HI TECH w kosmetologii [WSIIZ + ITP]
      • Kosmetologia bioestetyczna
      • Kosmetologia stosowana
      • Podologia [WSIiZ + Podoland]
      • SPA&Wellness [WSIiZ + NOVA GROUP]
      • Technologia produkcji kosmetyków
      • Trychologia kosmetologiczna
  • Dla Kandydata
    • Rejestracja Online
    • Zasady rekrutacji
    • Q&A rekrutacji
    • Rekrutacja dla Cudzoziemców
    • Kurs językowy
    • Przeniesienie z innej uczelni
    • Promocje / Korzyści
    • Dni otwarte
  • Dla Studenta
    • E-Dziekanat
    • Organizacja roku akademickiego
    • Programy Studiów
    • BON
      • Punkt Konsultacyjny
    • Biblioteka
      • Godziny pracy
      • Księgozbiór
      • Czasopisma tradycyjne
      • Czasopisma on-line
      • IBUK Libra
      • Academica
      • Wirtualna Biblioteka Nauki
      • Współpraca międzybiblioteczna
      • Regulamin
    • Dział Praktyk i Doradztwa Personalnego
      • Dział Praktyk
        • Studenckie praktyki zawodowe
        • Chemia kosmetyczna
        • Chemia ogólna
        • Chemia żywności
        • Dietetyka I st.
        • Dietetyka II st.
        • Inżynieria ochrony zdrowia i promocja
        • Kosmetologia I st.
        • Kosmetologia II st.
        • Technologia kosmetyku II st.
        • Kształcenie Specjalistyczne
        • Wykaz Instytucji
      • Biuro Karier
        • Misja i Funkcje
        • Porady
        • Międzynarodowe CV
        • Praktyki w WSIiZ
    • Dział Płatności
    • Dział Stypendiów
    • Organizacje studenckie
    • ERASMUS +
      • Program
      • Aktualności
      • Uczelnie Partnerskie
      • Incoming Sudents
      • Nasze Mobilności
    • Proces dyplomowania
      • Praca dyplomowa
      • Praktyczny egzamin zawodowy
      • Konkurs na najlepszą pracę dyplomową
      • Studia podyplomowe
    • Absolwenci
    • Materiały do pobrania
    • Wsparcie studentów
  • Dla Wykładowcy
    • E-Dziekanat
    • Logowanie
  • Współpraca
    • Partnerzy
    • Szkoły Patronackie
    • Warsztaty Edukacyjne
    • Oferta wynajmu sal
    • Centrum Prasowe
    • Program lojalnościowy
    • Praca w WSIiZ
  • Kontakt
    • Dział Promocji i Rekrutacji
    • Biuro Spraw Studenckich
    • Pełnomocnik BON
    • Dział Nauki oraz Biblioteka
    • Dział Planowania i Organizacji Studiów
    • Dział Płatności i Stypendiów
    • Dział Praktyk i Doradztwa Personalnego
    • Biuro Karier
    • Biuro Rozwoju Uczelni i Współpracy z Otoczeniem Społeczno-Gospodarczym
    • Rektorat
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • O uczelni
    • Informacje o nas
      • Misja Uczelni
      • Władze Uczelni
      • Podstawa prawna
      • Certyfikaty i wyróżnienia
    • Prezentacja Uczelni
      • Wirtualny Spacer
      • Dlaczego WSiIZ?
      • Galeria
    • Kadra dydaktyczna
    • Rady Pracodawców
    • Rada Konsultacyjna
    • Samorząd Studentów
    • Osiągnięcia studentów
    • Wydarzenia
    • Projekty UE
    • Naukowa Sesja posterowa HPCI
    • Akademia Wiedzy o Zdrowiu
    • Czuję chemię!
    • Akademia Rozwoju Zainteresowań
    • Akademia Liderów Health & Beauty
    • WSIiZ TV
    • Bezpieczeństwo COVID-19
    • RODO
  • Oferta Edukacyjna
    • Kształcenie Specjalistyczne
      • Specjalista technolog produktów kosmetycznych
      • Specjalista w zakresie kosmetologii stosowanej
      • Specjalista w zakresie poradnictwa żywieniowego i dietetycznego
      • Specjalista w zakresie analizy i oceny jakości żywności
    • Studia I stopnia
      • Chemia kosmetyczna
      • Chemia ogólna
      • Chemia żywności
      • Dietetyka
      • Inżynieria ochrony zdrowia i promocja
      • Kosmetologia
    • Studia II stopnia
      • Dietetyka
      • Kosmetologia
      • Technologia kosmetyku
    • Studia Podyplomowe
      • Detergenty, środki czystości i produkty chemii gospodarczej
      • Dietetyka
      • HI TECH w kosmetologii [WSIIZ + ITP]
      • Kosmetologia bioestetyczna
      • Kosmetologia stosowana
      • Podologia [WSIiZ + Podoland]
      • SPA&Wellness [WSIiZ + NOVA GROUP]
      • Technologia produkcji kosmetyków
      • Trychologia kosmetologiczna
  • Dla Kandydata
    • Rejestracja Online
    • Zasady rekrutacji
    • Q&A rekrutacji
    • Rekrutacja dla Cudzoziemców
    • Kurs językowy
    • Przeniesienie z innej uczelni
    • Promocje / Korzyści
    • Dni otwarte
  • Dla Studenta
    • E-Dziekanat
    • Organizacja roku akademickiego
    • Programy Studiów
    • BON
      • Punkt Konsultacyjny
    • Biblioteka
      • Godziny pracy
      • Księgozbiór
      • Czasopisma tradycyjne
      • Czasopisma on-line
      • IBUK Libra
      • Academica
      • Wirtualna Biblioteka Nauki
      • Współpraca międzybiblioteczna
      • Regulamin
    • Dział Praktyk i Doradztwa Personalnego
      • Dział Praktyk
        • Studenckie praktyki zawodowe
        • Chemia kosmetyczna
        • Chemia ogólna
        • Chemia żywności
        • Dietetyka I st.
        • Dietetyka II st.
        • Inżynieria ochrony zdrowia i promocja
        • Kosmetologia I st.
        • Kosmetologia II st.
        • Technologia kosmetyku II st.
        • Kształcenie Specjalistyczne
        • Wykaz Instytucji
      • Biuro Karier
        • Misja i Funkcje
        • Porady
        • Międzynarodowe CV
        • Praktyki w WSIiZ
    • Dział Płatności
    • Dział Stypendiów
    • Organizacje studenckie
    • ERASMUS +
      • Program
      • Aktualności
      • Uczelnie Partnerskie
      • Incoming Sudents
      • Nasze Mobilności
    • Proces dyplomowania
      • Praca dyplomowa
      • Praktyczny egzamin zawodowy
      • Konkurs na najlepszą pracę dyplomową
      • Studia podyplomowe
    • Absolwenci
    • Materiały do pobrania
    • Wsparcie studentów
  • Dla Wykładowcy
    • E-Dziekanat
    • Logowanie
  • Współpraca
    • Partnerzy
    • Szkoły Patronackie
    • Warsztaty Edukacyjne
    • Oferta wynajmu sal
    • Centrum Prasowe
    • Program lojalnościowy
    • Praca w WSIiZ
  • Kontakt
    • Dział Promocji i Rekrutacji
    • Biuro Spraw Studenckich
    • Pełnomocnik BON
    • Dział Nauki oraz Biblioteka
    • Dział Planowania i Organizacji Studiów
    • Dział Płatności i Stypendiów
    • Dział Praktyk i Doradztwa Personalnego
    • Biuro Karier
    • Biuro Rozwoju Uczelni i Współpracy z Otoczeniem Społeczno-Gospodarczym
    • Rektorat
  • Jesteś tutaj:  
  • Start
  • Oferta Edukacyjna
  • Studia II stopnia
  • Dietetyka

I ST DIETETYKA KLINICZNA


DIETETYKA - STUDIA MAGISTERSKIE

loading...
O kierunku
Moduły
Wymagane dokumenty
Opłaty

Osoba ubiegająca się o przyjęcie na studia drugiego stopnia na kierunku dietetyka musi posiadać kwalifikację pierwszego stopnia oraz kompetencje niezbędne do kontynuowania kształcenia na studiach drugiego stopnia na tym kierunku. Studia kierowane są do absolwentów kierunków przyporządkowanych do dziedziny nauk medycznych i nauk o zdrowiu/ dyscypliny: nauki medyczne, nauki o kulturze fizycznej, nauki o zdrowiu; dziedziny nauk rolniczych/ dyscypliny: technologia żywności i żywienia.

W przypadku absolwentów kierunków przyporządkowanych do innych dyscyplin niż ww., istnieje konieczność przystąpienia do realizacji kursu wyrównawczego, którego zakres jest opracowywany na podstawie złożonego suplementu do dyplomu.

Przyjęta koncepcja kształcenia, a co za tym idzie profil praktyczny studiów II stopnia na kierunku dietetyka jest podyktowany rozwojowemu problematyki żywności i żywienia w aspekcie społecznym, ekonomicznym oraz medycznym, co w istotny sposób wpłynęło na docenienie roli żywienia zarówno na poziomie nauk medycznych, jak i nauk o zdrowiu oraz co pozwoliło na podniesienie świadomości społecznej w odniesieniu do żywienia jako ważnego aspektu stanu zdrowia, ale także często czynnika wpływającego na zaburzenia zdrowotne. Na skutek niewłaściwego żywienia, czy nawyków żywieniowych zamiany epidemiologiczne jakie dokonały się w ostatnich latach w obrazie chorób czy też procesy społeczno –demograficzno wywołały nowe potrzeby w obszarze zdrowia publicznego, które mogą być realizowane przez absolwentów, którzy nabędą efekty uczenia określone na kierunku dietetyka.

 

ORGANIZACJA STUDIÓW

  • Czas trwania: 2 lata
  • Forma studiów: 
    • stacjonarna [Zajęcia odbywają się od poniedziałku do piątku [08:00-20:15];
    • niestacjonarna [Zajęcia odbywają się w piątki [17:00-20:15], soboty i niedziele [08:00-20:15]
  • Poziom kształcenia: studia II stopnia
  • Tytuł zawodowy absolwenta: magister

Forma zajęć, metody dydaktyczne:

  • wykład: problemowy, konserwatoryjny, z prezentacją multimedialną;
  • ćwiczenia: audytoryjne, warsztatowe, laboratoryjne, specjalistyczne: analiza tekstów z dyskusją, metoda projektów, gry symulacyjne, praca w parach lub grupach, analiza zdarzeń krytycznych, analiza przypadków, dyskusja, rozwiązywanie zadań;
  • seminarium dyplomowe: opracowanie pracy dyplomowej;
  • studencka praktyka zawodowa: 3 miesięczna.

Miejsca odbywania zajęć:

  • Kampus nr 1 Siedziba główna WSIiZ w Warszawie [ul. Bitwy Warszawskiej 1920 r. nr 18]: wykłady, ćwiczenia audytoryjne i ćwiczenia specjalistyczne;
  • Kampus nr 2 [Al. Jerozolimskie 195a]: wykłady, ćwiczenia audytoryjne;

 

PERSPEKTYWY I UMIEJĘTNOŚCI ABSOLWENTA

Podstawowym celem kształcenia na kierunku dietetyka jest wykształcenie wysoko wykwalifikowanych specjalistów, którzy dzięki szerokiej wiedzy interdyscyplinarnej ze szczególnym uwzględnieniem wiedzy z zakresu nauk o zdrowiu, nauk medycznych oraz wiedzy z zakresu technologii żywności i żywienia będą konkurencyjną, a co ważne pożądaną i poszukiwaną kadrą współpracującą oraz wspierającą lekarzy w procesie leczenia chorób dietozależnych zarówna na lokalnym, krajowym, a także europejskim rynku pracy, a także samodzielną kadrą realizującą się wszystkich obszarach zainteresowania współczesnej dietetyki.

Studia II stopnia na kierunku dietetyka dostarczają studentowi aktualnej wiedzy z zakresu właściwego postępowania dietetycznego i kładą nacisk na umiejętności praktyczne umożliwiające absolwentowi pracę w zespołach interdyscyplinarnych odpowiadających za profilaktyką i leczenie dietetyczne dostosowane do potrzeb żywieniowych, a dalej pozwalają na udział w planowaniu i wdrożeniu leczenia żywieniowego niezbędnego przy wielu schorzeniach.

Kształcenie na kierunku dietetyka dostarcza gruntownej wiedzy o mechanizmach i złożonych zależnościach dotyczących żywienia człowieka, surowcach i produktach spożywczych wykorzystywanych w procesie konstruowania planów żywieniowych, a co ważne pozwala wykształcić umiejętności formułowania i innowacyjnego rozwiązywania złożonych i nietypowych problemów związanych z realizacją zadań zawodowych na stanowisku dietetyka, przygotowywania programów profilaktycznych, co ostatecznie przygotowuje absolwenta do podjęcia współpracy w środowisku medycznym oraz w obszarze ochrony zdrowia, a także rozpoczęcia własnej działalności zawodowej.

 

Absolwent studiów II stopnia na kieruku dietetyka może podjąć zatrudnienie w następujących jednostkach:

  • podmioty lecznicze;
  • zakłady żywienia zbiorowego otwartego (stołówkach, jadłodajniach, restauracjach, kawiarniach z własnym zapleczem gastronomicznym);
  • poradnie dietetyczne;
  • podmioty działające w obszarze ochrony zdrowia, w tym podmioty kontrolno-nadzorcze [np. stacje sanitarno-epidemiologiczne];
  • zakłady przemysłu spożywczego;
  • studia i gabinety modelowania sylwetki.

 

Absolwent studiów jest przygotowany do realizacji następujących działań oraz wykorzystania w praktyce zawodowej poniższych kompetencji:

  • prowadzenie poradnictwa żywieniowego dla różnych grup populacyjnych tj. ludzi zdrowych jak
    i chorych;
  • przeprowadzenie wywiadu żywieniowego oraz ocena sposobu żywienia i stanu odżywiania;
  • weryfikowanie błędów w odżywianiu i wdrażanie metod zmiany nawyków żywieniowych i aktywności fizycznej;
  • przeprowadzenie analizy i oceny efektów wdrożonego postępowania dietetycznego;
  • prowadzenie dokumentacji dotyczącej żywienia pacjentów;
  • interpretowanie wyników badań laboratoryjnych w celu zastosowania dietoterapii;
  • stosowanie żywienia klinicznego z wykorzystaniem produktów specjalnego przeznaczenia żywieniowego;
  • współpraca w interdyscyplinarnym zespole terapeutycznym;
  • uczestniczenie w leczeniu żywieniowym pod nadzorem lekarza;
  • edukowanie w obszarze zdrowego trybu życia.

I SEMESTR

lp.

moduł

rygor

ECTS

1.

Style żywieniowe Polaków i ich społeczno-demograficzne uwarunkowania

Z

1

2.

Rozwój biologiczny człowieka

E

3

3.

Fizjologia żywienia człowieka

E

4

4.

Choroby metaboliczne

E

3

5.

Mierniki kondycji biologicznej człowieka

Z

2

6.

Poradnictwo dietetyczne

E

4

7.

PdW: Diety i trendy żywieniowe/ Diety alternatywne

E

4

8.

PdW: Środki farmakologiczne wspomagające odchudzanie/ Środki farmakologiczne wspomagające aktywność fizyczną

Z

3

9.

PdW: Chemia składników odżywczych/ Żywność ekologiczna

Z

3

10.

English for Dietitians

Z

3

11.

BHP

Z/BO

0

 

II SEMESTR

lp.

moduł

rygor

ECTS

1.

Coaching zdrowia i żywienia

Z

2

2.

Biostatystyka

Z

2

3.

Biochemia wysiłku fizycznego

Z

4

4.

Immunologia w dietetyce

Z

3

5.

Probiotyki i mikrobiom człowieka

Z

2

6.

Terapia nadwagi i otyłości

E

4

7.

Żywienie sportowców i osób aktywnych fizycznie

E

4

8.

PdW: Żywienie w chorobach endokrynologicznych/ Leczenie żywieniowe w chorobach skóry

E

4

9.

Studencka praktyka zawodowa w zakładzie żywienia zbiorowego

Z

5

 

III SEMESTR

lp.

moduł

rygor

ECTS

1.

Podstawy prawa własności intelektualnej

Z

1

2.

Higiena żywności i żywienia

Z

3

3.

Alergie i nietolerancje pokarmowe

E

3

4.

Żywienie dzieci i młodzieży

E

3

5.

Żywienie seniorów

E

2

6.

PdW: Leczenie żywieniowe w chorobach układu sercowo-naczyniowego/ Leczenie żywieniowe w cukrzycy

E

4

7.

PdW: Naturalne i syntetyczne dodatko do żywności/ Dozwolone substancje dodatkowe do żywności

Z

3

8.

Seminarium specjalistyczne: metodologia badań własnych

Z

3

9.

Studencka praktyka zawodowa w poradni dietetycznej

Z

8

 

IV SEMESTR

lp.

moduł

rygor

ECTS

1.

Przedsiębiorczość i organizacja poradnictwa żywieniowego

Z

3

2.

Wpływ sposobu odżywiania na wyniki badań laboratoryjnych

Z

1

3.

Wpływ aktywności fizycznej na zdrowie fizyczne i psychiczne człowieka

Z

1

4.

PdW: Leczenie żywieniowe w onkologii i chirurgii/ Żywienie osób niepełnosprawnych

E

4

5.

PdW: Zaburzenie łaknienia/ Postępowanie dietetyczne w chorobach autoimmunologicznych

E

5

6.

PdW: Kuchnie świata/ Tradycyjne i nowoczesne techniki kulinarne

Z

3

7.

PdW: Inżynieria genetyczna w produkcji i kształtowaniu jakości żywności/ Żywność genetycznie modyfikowana

Z

3

8.

Seminarium specjalistyczne: praca dyplomowa

Z

8

9. Studencka praktyka zawodowa w stacji sanitarno-epidemiologicznej Z 2

 

 WYMAGANE DOKUMENTY

 

  • wydrukowane i podpisane podanie rekrutacyjne z platformy e-dziekanat
  • zdjęcie cyfrowe do wgrania w systemie e-dziekanat sekcja Dane Osobowe - wymagania: wymiary 35 x 45 mm, rozdzielczość 300dpi, na jasnym tle, dobrze widoczna twarz w ujęciu "en face" (przodem), bez ciemnych okularów, nakrycia głowy, twarz nieosłonięta włosami [UWAGA: zamieszczone przez Państwa zdjęcie w systemie zostanie wykorzystane do przygotowania Legitymacji Studenckiej]
  • zaświadczenie lekarskie od lekarza medycyny pracy [akceptowalne są tylko zaświadczenia wydane przez lekarza medycyny pracy z prawem wykonywania zawodu na terenie Rzeczpospolitej Polski]
  • potwierdzenie dokonania opłaty rekrutacyjnej w kwocie 85 zł [obywatele UE], 150 zł [obywatele spoza UE] - absolwenci WSIiZ zwolnieni z wniesienia opłaty
  • potwierdzenie dokonania opłaty za ELS [elektroniczną legitymację studencką] w kwocie 22 zł - absolwenci WSIiZ zwolnieni z wniesienia opłaty
  • kserokopia dyplomu ukończenia szkoły wyższej + suplement [oryginał lub odpis do wglądu],

 

Płatności opłaty rekrutacyjnej oraz za ELS dokonywane są wyłącznie przelewem na konto uczelni:
ALIOR BANK 05 2490 0005 0000 4530 6050 7331

 

Cudzoziemcy ubiegający się o przyjęcie do Wyższej Szkoły Inżynierii i Zdrowia zobowiązani są dostarczyć dodatkowo przetłumaczone na język polski wszystkie dokumenty wymagane w procesie rekrutacji. Tłumaczenie powinno być dokonane przez tłumacza przysięgłego

 

 DO POBRANIA

 

INSTRUKCJA REJESTRACJI W SYSTEMIE E-DZIEKANAT
SKIEROWANIE I ZAŚWIADCZENIE LEKARSKIE

 

UCZELNIA NIE PONOSI KOSZTÓW BADAŃ LEKARSKICH ORAZ WIZYTY U LEKARZA MEDYCYNY PRACY
   ABSOLWENCI
WSIIZ
 POZOSTALI
ABSOLWENCI
CZESNE/SEMESTR: I-II 3 000 zł 3 200 zł
CZESNE/SEMESTR: III - IV 3 200 zł 3 400 zł
OPŁATA REKRUTACYJNA [OBYWATELE UE]

-

85 zł
OPŁATA REKRUTACYJNA [OBYWATELE SPOZA UE]

-

150 zł
OPŁATA ZA ELS

-

22 zł

 

DO POBRANIA

 

UMOWA O WARUNKACH ODPŁATNOŚCI ZA STUDIA
ZARZĄDZENIE KANCLERZA 1/2022
ZARZĄDZENIE KANCLERZA 2/2022
 ZARZĄDZENIE KANCLERZA 7/2022

WNIOSEK O ROZŁOŻENIE CZESNEGO NA RATY

[ABSOLWENCI WSIIZ]

WNIOSEK O ROZŁOŻENIE CZESNEGO NA RATY

[POZOSTALI ABSOLWENCI]

Studia II Stopnia

  • DIETETYKA
  • KOSMETOLOGIA
  • TECHNOLOGIA KOSMETYKU
REKRUTACJA
E-DZIEKANAT
 
Zadzwoń do nas+48 22 562 35 00WhatsApp+48 515 335 376
Napisz do nasrekrutacja@wsiiz.pl
Przyjedź do nas ul. Bitwy Warszawskiej 1920 r. nr 18, 02-366, Warszawa

 

Polityka Prywatności

Mapa Strony

  • Chemia żywności inżynier
  • Dietetyka kliniczna studia
  • Dietetyk studia
  • Kosmetologia studia

 

Kampus nr 1

Ul. Bitwy Warszawskiej 1920 nr 18
02-366 Warszawa

logo_szary.png 

Kampus nr 2

Al. Jerozolimskie 195 A
02-222 Warszawa

 

BIP

Copyright © 2020. Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia.
 
Opieka - DoCom
Autor: windweb.pl

Back to top

Pliki Cookies

Ta strona korzysta z „ciasteczek”, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Klikając „Zgadzam się”, wyrażasz zgodę na użycie WSZYSTKICH plików cookie. Możesz jednak spersonalizować ustawienia plików cookies klikając „Ustawienia plików cookies”.

Ustawienia plików cookies Zgoda