DIETETYKA
POZIOM KSZTAŁCENIA: STUDIA II STOPNIA
TYTUŁ ZAWODOWY ABSOLWENTA: MAGISTER
CZAS TRWANIA: 2 LATA
REKRUTACJA TRWA
Studia II stopnia może rozpocząć absolwent studiów I stopnia na kierunku DIETETYKA.
Dopuszcza się możliwość rozpoczęcia studiów przez absolwentów innych kierunków, dla których dyscypliną wiodącą były:
nauki medyczne, nauki o kulturze fizycznej, nauki o zdrowiu, technologia żywności i żywienia.
Absolwenci tychże kierunków zobowiązani są do odbycia odpłatnego KURSU WYRÓWNAWCZEGO,
realizowanego przed rozpoczęciem I semestru kształcenia na zasadach określonych we właściwym zarządzeniu kanclerza.
ABSOLWENT STUDIÓW II STOPNIA NA KIERUNKU DIETETYKA:
- ma pogłębioną wiedzę o zasadach prowadzenia poradnictwa żywieniowego, które w szczególnych przypadkach może odbywać się również pod kierunkiem lub we współpracy z lekarzem specjalistą;
- ma nadbudowaną wiedzę o składzie oraz wartości odżywczej i użytkowej surowców oraz gotowych produktów żywnościowych, będących źródłem składników pokarmowych niezbędnych dla zaspokojenia potrzeb organizmu;
- zna metody zmiany nawyków żywieniowych i sportowych u osób w różnym wieku i o różnych celach sylwetkowych do osiągnięcia;
- samodzielnie planuje i wdraża odpowiednie postępowanie dietetyczne, uzależniając swoje decyzje od potrzeb klienta/ pacjenta, jego indywidualnych predyspozycji oraz stanu zdrowia;
- posiada umiejętność doboru surowców i produktów spożywczych właściwych dla celów określonych w planie żywieniowym, a także analizuje i wyjaśnia w zrozumiały dla klienta/ pacjenta sposób konieczność ich zastosowania w diecie;
- weryfikuje błędy w odżywianiu i samodzielnie wdraża metody zmiany nawyków żywieniowych i sportowych;
- dzięki umiejętności myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy potrafi samodzielnie rozwijać różne formy działalności związanej ze świadczeniem usług w obszarze dietetyki;
- rozumie konieczność popularyzacji wiedzy o zdrowym odżywianiu i aktywności fizycznej oraz postępach i zmianach w dietetyce.
ABSOLWENT STUDIÓW II STOPNIA NA KIERUNKU DIETETYKA MOŻE PODJĄĆ ZATRUDNIENIE W:
- podmiotach leczniczych;
- zakładach żywienia zbiorowego otwartego (stołówkach, jadłodajniach, restauracjach, kawiarniach z własnym zapleczem gastronomicznym);
- poradniach dietetycznych;
- podmiotach działających w obszarze ochrony zdrowia, w tym podmiotach kontrolno-nadzorczych [np. stacjach sanitarno-epidemiologicznych];
- zakładach przemysłu spożywczego;
- studiach i gabinetach modelowania sylwetki.
CZESNE DLA ABSOLWENTÓW WSIIZ:
I SEMESTR | II SEMESTR | III SEMESTR | IV SEMESTR | |
---|---|---|---|---|
OPŁATA ZA SEMESTR | 3600 ZŁ | 3600 ZŁ | 3800 ZŁ | 3800 ZŁ |
MOŻLIWOŚĆ ROZŁOŻENIA CZESNEGO NA 2, 4 lub 5 RAT
CZESNE DLA ABSOLWENTÓW SPOZA WSIIZ:
I SEMESTR | II SEMESTR | III SEMESTR | IV SEMESTR | |
---|---|---|---|---|
OPŁATA ZA SEMESTR | 3800 ZŁ | 3800 ZŁ | 4000 ZŁ | 4000 ZŁ |
MOŻLIWOŚĆ ROZŁOŻENIA CZESNEGO NA 2, 4 lub 5 RAT
DO POBRANIA