Osoba ubiegająca się o przyjęcie na studia drugiego stopnia na kierunku dietetyka musi posiadać kwalifikację pierwszego stopnia oraz kompetencje niezbędne do kontynuowania kształcenia na studiach drugiego stopnia na tym kierunku. Studia kierowane są do absolwentów kierunków przyporządkowanych do dziedziny nauk medycznych i nauk o zdrowiu/ dyscypliny: nauki medyczne, nauki o kulturze fizycznej, nauki o zdrowiu; dziedziny nauk rolniczych/ dyscypliny: technologia żywności i żywienia.
W przypadku absolwentów kierunków przyporządkowanych do innych dyscyplin niż ww., istnieje konieczność przystąpienia do realizacji kursu wyrównawczego, którego zakres jest opracowywany na podstawie złożonego suplementu do dyplomu.
Przyjęta koncepcja kształcenia, a co za tym idzie profil praktyczny studiów II stopnia na kierunku dietetyka jest podyktowany rozwojowemu problematyki żywności i żywienia w aspekcie społecznym, ekonomicznym oraz medycznym, co w istotny sposób wpłynęło na docenienie roli żywienia zarówno na poziomie nauk medycznych, jak i nauk o zdrowiu oraz co pozwoliło na podniesienie świadomości społecznej w odniesieniu do żywienia jako ważnego aspektu stanu zdrowia, ale także często czynnika wpływającego na zaburzenia zdrowotne. Na skutek niewłaściwego żywienia, czy nawyków żywieniowych zamiany epidemiologiczne jakie dokonały się w ostatnich latach w obrazie chorób czy też procesy społeczno –demograficzno wywołały nowe potrzeby w obszarze zdrowia publicznego, które mogą być realizowane przez absolwentów, którzy nabędą efekty uczenia określone na kierunku dietetyka.
ORGANIZACJA STUDIÓW
Forma zajęć, metody dydaktyczne:
Miejsca odbywania zajęć:
PERSPEKTYWY I UMIEJĘTNOŚCI ABSOLWENTA
Podstawowym celem kształcenia na kierunku dietetyka jest wykształcenie wysoko wykwalifikowanych specjalistów, którzy dzięki szerokiej wiedzy interdyscyplinarnej ze szczególnym uwzględnieniem wiedzy z zakresu nauk o zdrowiu, nauk medycznych oraz wiedzy z zakresu technologii żywności i żywienia będą konkurencyjną, a co ważne pożądaną i poszukiwaną kadrą współpracującą oraz wspierającą lekarzy w procesie leczenia chorób dietozależnych zarówna na lokalnym, krajowym, a także europejskim rynku pracy, a także samodzielną kadrą realizującą się wszystkich obszarach zainteresowania współczesnej dietetyki.
Studia II stopnia na kierunku dietetyka dostarczają studentowi aktualnej wiedzy z zakresu właściwego postępowania dietetycznego i kładą nacisk na umiejętności praktyczne umożliwiające absolwentowi pracę w zespołach interdyscyplinarnych odpowiadających za profilaktyką i leczenie dietetyczne dostosowane do potrzeb żywieniowych, a dalej pozwalają na udział w planowaniu i wdrożeniu leczenia żywieniowego niezbędnego przy wielu schorzeniach.
Kształcenie na kierunku dietetyka dostarcza gruntownej wiedzy o mechanizmach i złożonych zależnościach dotyczących żywienia człowieka, surowcach i produktach spożywczych wykorzystywanych w procesie konstruowania planów żywieniowych, a co ważne pozwala wykształcić umiejętności formułowania i innowacyjnego rozwiązywania złożonych i nietypowych problemów związanych z realizacją zadań zawodowych na stanowisku dietetyka, przygotowywania programów profilaktycznych, co ostatecznie przygotowuje absolwenta do podjęcia współpracy w środowisku medycznym oraz w obszarze ochrony zdrowia, a także rozpoczęcia własnej działalności zawodowej.
Absolwent studiów II stopnia na kieruku dietetyka może podjąć zatrudnienie w następujących jednostkach:
Absolwent studiów jest przygotowany do realizacji następujących działań oraz wykorzystania w praktyce zawodowej poniższych kompetencji:
I SEMESTR |
|||
lp. |
moduł |
rygor |
ECTS |
1. |
Style żywieniowe Polaków i ich społeczno-demograficzne uwarunkowania |
Z |
1 |
2. |
Rozwój biologiczny człowieka |
E |
3 |
3. |
Fizjologia żywienia człowieka |
E |
4 |
4. |
Choroby metaboliczne |
E |
3 |
5. |
Mierniki kondycji biologicznej człowieka |
Z |
2 |
6. |
Poradnictwo dietetyczne |
E |
4 |
7. |
PdW: Diety i trendy żywieniowe/ Diety alternatywne |
E |
4 |
8. |
PdW: Środki farmakologiczne wspomagające odchudzanie/ Środki farmakologiczne wspomagające aktywność fizyczną |
Z |
3 |
9. |
PdW: Chemia składników odżywczych/ Żywność ekologiczna |
Z |
3 |
10. |
English for Dietitians |
Z |
3 |
11. |
BHP |
Z/BO |
0 |
II SEMESTR |
|||
lp. |
moduł |
rygor |
ECTS |
1. |
Coaching zdrowia i żywienia |
Z |
2 |
2. |
Biostatystyka |
Z |
2 |
3. |
Biochemia wysiłku fizycznego |
Z |
4 |
4. |
Immunologia w dietetyce |
Z |
3 |
5. |
Probiotyki i mikrobiom człowieka |
Z |
2 |
6. |
Terapia nadwagi i otyłości |
E |
4 |
7. |
Żywienie sportowców i osób aktywnych fizycznie |
E |
4 |
8. |
PdW: Żywienie w chorobach endokrynologicznych/ Leczenie żywieniowe w chorobach skóry |
E |
4 |
9. |
Studencka praktyka zawodowa w zakładzie żywienia zbiorowego |
Z |
5 |
III SEMESTR |
|||
lp. |
moduł |
rygor |
ECTS |
1. |
Podstawy prawa własności intelektualnej |
Z |
1 |
2. |
Higiena żywności i żywienia |
Z |
3 |
3. |
Alergie i nietolerancje pokarmowe |
E |
3 |
4. |
Żywienie dzieci i młodzieży |
E |
3 |
5. |
Żywienie seniorów |
E |
2 |
6. |
PdW: Leczenie żywieniowe w chorobach układu sercowo-naczyniowego/ Leczenie żywieniowe w cukrzycy |
E |
4 |
7. |
PdW: Naturalne i syntetyczne dodatko do żywności/ Dozwolone substancje dodatkowe do żywności |
Z |
3 |
8. |
Seminarium specjalistyczne: metodologia badań własnych |
Z |
3 |
9. |
Studencka praktyka zawodowa w poradni dietetycznej |
Z |
8 |
IV SEMESTR |
|||
lp. |
moduł |
rygor |
ECTS |
1. |
Przedsiębiorczość i organizacja poradnictwa żywieniowego |
Z |
3 |
2. |
Wpływ sposobu odżywiania na wyniki badań laboratoryjnych |
Z |
1 |
3. |
Wpływ aktywności fizycznej na zdrowie fizyczne i psychiczne człowieka |
Z |
1 |
4. |
PdW: Leczenie żywieniowe w onkologii i chirurgii/ Żywienie osób niepełnosprawnych |
E |
4 |
5. |
PdW: Zaburzenie łaknienia/ Postępowanie dietetyczne w chorobach autoimmunologicznych |
E |
5 |
6. |
PdW: Kuchnie świata/ Tradycyjne i nowoczesne techniki kulinarne |
Z |
3 |
7. |
PdW: Inżynieria genetyczna w produkcji i kształtowaniu jakości żywności/ Żywność genetycznie modyfikowana |
Z |
3 |
8. |
Seminarium specjalistyczne: praca dyplomowa |
Z |
8 |
9. | Studencka praktyka zawodowa w stacji sanitarno-epidemiologicznej | Z | 2 |
WYMAGANE DOKUMENTY
DO POBRANIA
INSTRUKCJA REJESTRACJI W SYSTEMIE E-DZIEKANAT | ![]() |
SKIEROWANIE I ZAŚWIADCZENIE LEKARSKIE | ![]() |
ABSOLWENCI WSIIZ |
POZOSTALI ABSOLWENCI |
|
CZESNE/SEMESTR: I-II | 3 000 zł | 3 200 zł |
CZESNE/SEMESTR: III - IV | 3 200 zł | 3 400 zł |
OPŁATA REKRUTACYJNA [OBYWATELE UE] |
- |
85 zł |
OPŁATA REKRUTACYJNA [OBYWATELE SPOZA UE] |
- |
150 zł |
OPŁATA ZA ELS |
- |
22 zł |
DO POBRANIA
Kampus nr 1 Ul. Bitwy Warszawskiej 1920 nr 18 |
![]() |
Kampus nr 2 Al. Jerozolimskie 195 A |
Ta strona korzysta z „ciasteczek”, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Klikając „Zgadzam się”, wyrażasz zgodę na użycie WSZYSTKICH plików cookie. Możesz jednak spersonalizować ustawienia plików cookies klikając „Ustawienia plików cookies”.