Dietetyka
2024-01-12 2024-04-19 12:50Dietetyka
Czesne:
I – VI semestr | (2 x 1 800 zł) | (4 x 900 zł) | (5 x 792 zł) |
*Opłata czesnego wnoszona w systemie podziału na 5 rat ulega zwiększeniu o 10%
Podczas studiów na tym kierunku zdobędziesz wiedze i umiejętności w zakresie :
- prawidłowego przebiegu diagnostyki dietetycznej;
- doboru prawidłowej diety ze względu na stan zdrowia diagnozowanej osoby;
- wykorzystywania wskaźniki antropometryczne i ogólnolekarskie przy ocenie stanu odżywiania klienta;
- doboru rodzaju aktywności fizycznej do zastosowanego planu żywieniowego;
- ryzyka interakcji leków z innymi lekami, pożywieniem, witaminami, składnikami mineralnymi, suplementami diety oraz używkami;
- wdrożyć procedury z zakresu dietoprofilaktyki i dietoterapii wybranych chorób żywieniowo zależnych.
Absolwent studiów na kierunku dietetyka może podjąć zatrudnienie w:
- publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej;
- zakładach żywienia zbiorowego i zakładach dostarczających pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (catering);
- organizacjach konsumenckich;
- placówkach sportowych i innych (w zależności od rodzaju dodatkowych kwalifikacji).
Program Studiów
I semestr | forma zajęć | Ilość godzin | |||||
lp. | moduł | rygor | ECTS | w | ćw. | Lab./ Praktyki | |
1. | Zdrowie publiczne | Z | 2 | x | 50 | ||
2. | Socjologia żywienia | Z | 2 | x | x | 50 | |
3. | Warsztaty kompetencji interpersonalnych | Z | 2 | x | 50 | ||
4. | Anatomia człowieka | E | 5 | x | x | 125 | |
5. | Fizjologia człowieka | E | 4 | x | x | 100 | |
6. | Genetyka | E | 3 | x | x | 75 | |
7. | Biochemia ogólna i żywności | E | 4 | x | x | 100 | |
8. | Żywienie człowieka | E | 5 | x | x | 125 | |
9. | Nutritional education | Z | 3 | x | 75 | ||
10 | Wychowanie fizyczne | Z/BO | 0 |
|
| x | 30 |
11. | BHP i ergonomia | Z/BO | 0 | x |
|
| 4 |
RAZEM | 30 | 784 | |||||
II semestr | forma zajęć | Ilość godzin | |||||
lp. | moduł | rygor | ECTS | w | ćw. | Lab./ Praktyki | |
1. | Język obcy do celów zawodowych i akademickich | Z | 1 | x | 25 | ||
2. | Immunologia | Z | 2 | x | 50 | ||
3. | Produkcja żywności i towaroznawstwo | Z | 2 | x | x | 50 | |
4. | Technologia informacyjna | Z | 1 | x | 25 | ||
5. | Kliniczny zarys chorób | E | 3 | x | x | 75 | |
6. | Prawa i ekonomiki w ochronie zdrowia | Z | 1 | x | 25 | ||
7. | PdW: Pracownia dietetyki i planowania diet w wybranych przypadkach klinicznych (DK)/ Pracownia dietetyki i planowania diet (DS) | Z | 6 | x | x | 150 | |
8. | PdW: Podstawy diagnostyki klinicznej (DK)/ Choroby zakaźne, zatrucia pokarmowe, żywienie w chorobach zakaźnych (DS.) | Z | 4 | x | x | 100 | |
9. | PdW: Metody oceny stanu odżywiania w warunkach domowych i szpitalnych (DK)/Stan odżywienia człowieka z elementami antropometrii (DS) | E | 5 | x |
| x | 125 |
10. | Studencka Praktyka Zawodowa: Wstępna praktyka w szpitalu w zakresie edukacji żywieniowej [d. kliniczna]/ Praktyka z technologii potraw [d. stosowana] | Z | 3 |
|
| x | 75 |
11. | Studencka Praktyka Zawodowa: Praktyka z technologii potraw [d. kliniczna]/ Wstępna praktyka w szpitalu w zakresie edukacji żywieniowej [d. stosowana] | Z | 2 |
|
| x | 50 |
RAZEM | 30 | 750 | |||||
III semestr | forma zajęć | Ilość godzin | |||||
lp. | moduł | rygor | ECTS | w | ćw. | Lab./ Praktyki | |
1. | Język obcy do celów zawodowych i akademickich | Z | 1 |
| x |
| 25 |
2. | Technologia żywności i potraw | Z | 2 | x |
| x | 50 |
3. | PdW: Pracownia dietetyki i planowania diet w wybranych przypadkach klinicznych (DK)/ Pracownia dietetyki i planowania diet (DS) | E | 6 | x |
| x | 150 |
4. | PdW: Patofizjologia kliniczna (DK)/ Fizjologia wysiłku fizycznego (DS) | E | 5 | x |
| x | 125 |
5. | PdW: Diagnostyka laboratoryjna (DK)/Diagnostyka dietetyczna (DS) | E | 6 | x |
| x | 150 |
6. | Studencka Praktyka Zawodowa: Praktyka w poradni dietetycznej | Z | 6 |
|
| x | 150 |
7. | Studencka Praktyka Zawodowa: Praktyka w dziale żywienia w szpitalu [d. kliniczna]/ Praktyka w firmach cateringowych [d. stosowana] | Z | 4 |
|
| x | 100 |
RAZEM | 30 | 750 | |||||
IV semestr | forma zajęć | Ilość godzin | |||||
lp. | moduł | rygor | ECTS | w | ćw. | Lab./ Praktyki | |
1. | Język obcy do celów zawodowych i akademickich | E | 2 |
| x |
| 50 |
2. | Dietetyka pediatryczna | E | 4 | x | x |
| 100 |
3. | Mikrobiologia ogólna i żywności | E | 4 | x |
| x | 100 |
4. | Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa | Z | 4 | x | x |
| 100 |
5. | Epidemiologia żywieniowa z nadzorem sanitarno-higienicznym | Z | 3 | x | x |
| 75 |
6. | Kwalifikowana pierwsza pomoc | Z | 2 | x | x |
| 50 |
7. | PdW: Leczenie dietetyczne chorób niezakaźnych i żywieniowo zależnych (DK)/ Zaburzenie odżywiania o podłożu psychogennym (DS) | Z | 5 | x |
| x | 125 |
8. | Studencka Praktyka Zawodowa: Praktyka w zakresie żywienia niemowląt i dzieci starszych | Z | 6 |
|
| x | 150 |
| RAZEM |
| 30 |
|
|
| 750 |
V semestr | forma zajęć | Ilość godzin | |||||
lp. | moduł | rygor | ECTS | w | ćw. | Lab./ Praktyki | |
1. | Toksykologia i bezpieczeństwo żywności | E | 3 | x | x |
| 75 |
2. | Chemia żywności | Z | 3 | x |
| x | 75 |
3. | Podstawy żywienia osób aktywnych fizycznie | E | 4 | x | x |
| 100 |
4. | PdW: Żywienie w chorobach metabolicznych i gastroenterologii (DK)/Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób dietozależnych (DS) | E | 5 | x |
| x | 125 |
5. | PdW: Produkcja potaw i posiłków wegetariańskich w profilaktyce i leczeniu chorób ( DK) / Surowce naturalne w profilaktyce i terapii wybranych schorzeń (DS) | Z | 4 | x |
| x | 100 |
6. | Seminarium dyplomowe I | Z | 3 |
|
| x | 75 |
7. | Studencka Praktyka Zawodowa: Praktyka w zakresie żywienia osób dorosłych | Z | 4 |
|
| x | 100 |
8. | Studencka Praktyka Zawodowa: Praktyka w zakresie żywienia osób starszych | Z | 4 |
|
| x | 100 |
RAZEM | 30 | 750 | |||||
VI semestr | forma zajęć | Ilość godzin | |||||
lp. | moduł | rygor | ECTS | w | ćw. | Lab./ Praktyki | |
1. | Psychodietetyka | Z | 2 |
| x |
| 50 |
2. | Nutrigenomika | Z | 2 | x | x |
| 50 |
3. | PdW: Zasady żywienia kobiet w przebiegu ciąży, połogu i laktacji (DK)/ Żywieniowe czynniki ryzyka zagrażające zdrowiu kobiet w wieku prokreacyjnym (DS) | E | 5 | x |
| x | 125 |
4. | PdW: Podstawy prawne prowadzenia leczenia żywieniowego w warunkach klinicznych (DK)/ Organizacja żywienia w zakładach żywienia zbiorowego (DS) | E | 4 | x | x |
| 100 |
5. | Seminarium dyplomowe II | Z | 10 |
|
| x | 250 |
6. | Studencka Praktyka Zawodowa: Praktyka w poradni chorób układu pokarmowego i chorób metabolicznych | Z | 4 |
|
| x | 100 |
7. | Studencka Praktyka Zawodowa: Praktyka z technologii potraw | Z | 3 |
|
| x | 75 |
RAZEM | 30 | 800 | |||||
Zarejestruj się
Aby rozpocząć proces rekrutacji należy dokonać rejestracji w systemie e – dziekanat
REJESTRACJA ONLINE – kliknij i wypełnij formularz rekrutacyjny
- Przed rozpoczęciem tego kroku przygotuj zdjęcie legitymacyjne w wersji cyfrowej.
UWAGA: zamieszczone przez Państwa zdjęcie w systemie zostanie wykorzystane do przygotowania legitymacji studenckiej dlatego musi być dobrej jakości i spełniać następujące wymagania: wymiary 236 x 295 pikseli, rozdzielczość 300dpi, na jasnym tle, dobrze widoczna twarz w ujęciu “en face” (przodem), bez ciemnych okularów, nakrycia głowy, twarz nieosłonięta włosami.
- Podczas rejestracji kandydat otrzymuje login i hasło do swojego konta w wirtualnym dziekanacie, które będą służyły mu przez cały okres kształcenia.
- Podczas wypełniania formularza należy bezwzględnie wypełnić pola oznaczone gwiazdką „* ”
- Po zakończeniu rejestracji należy pobrać formularz rekrutacyjny, wydrukować go i podpisać. Link z formularzem znajduje się na koncie w e-dziekanacie w zakładce „Wydruki rekrutacyjne”
- W przypadku dodatkowych pytań zespół ds. rekrutacji służy pomocą oraz udostępniamy instrukcję wypełniania formularza rekrutacyjnego.
Kontakt
- rekrutacja@wsiiz.pl
- podyplomowe@wsiiz.pl
- 22 562 35 12
- 22 562 35 14
DIETETYKA
Studia licencjackie
Ścieżki kształcenia
- dietetyka kliniczna
- dietetyka stosowana
Czas trwania
Tytuł zawodowy absolwenta
licencjat
Forma studiów
- stacjonarna (zajęcia odbywają się od poniedziałku do piątku w godz. 08:00-20:40)
- niestacjonarna (zajęcia odbywają się w piątki w godz.17:00-20:15, soboty i niedziele w godz. 08:00-20:40)
- część zajęć (wykłady) prowadzonych jest z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość (platforma Clickmeeting)