DIABETOLOGIA I GASTROENTEROLOGIA DLA DIETETYKÓW
2025-05-26 2025-05-28 11:43DIABETOLOGIA I GASTROENTEROLOGIA DLA DIETETYKÓW


Czesne:
| opłata jednorazowa (za semestr) | opłata w 2 ratach (za semestr) | opłata w 4 ratach (za semestr) | |
I – II semestr | 8 000 zł | 8 800 zł (2 x 4 400 zł) | 8 800 zł (4 x 2 200 zł) |
Absolwent studiów podyplomowych na kierunku diabetologii i gastroenterologii dla dietetyków:
- Ma pogłębioną wiedzę o czynnikach warunkujących wystąpienie chorób przewodu pokarmowego oraz chorób metabolicznych
- Zna i opisuje objawy, metody diagnostyczne i sposoby leczenia najczęściej występujących chorób układu pokarmowego i chorób metabolicznych.
- Ma rozszerzoną wiedzę w zakresie konstruowania planów żywieniowych dla osób ze zdiagnozowanymi chorobami układu pokarmowego oraz chorobami metabolicznymi, również przy wykorzystaniu specjalistycznego oprogramowania informatycznego.
- Ma umiejętność wykorzystania aparatury niezbędnej do przeprowadzenia profesjonalnej diagnostyki dietetycznej oraz oprogramowania komputerowego wspomagającego proces układania planów żywieniowych.
- Potrafi analizować wyniki badań laboratoryjnych i na ich podstawie ocenić ryzyko wdrożenia konkretnego postępowania żywieniowego.
- Ma umiejętność konstruowania planów żywieniowych dla osób ze zdiagnozowanymi chorobami układu pokarmowego i chorobami metabolicznymi.
- Wykazuje się zdolnościami organizacyjnymi pracy własnej oraz zespołu.
- Dokonuje krytycznej oceny posiadanej wiedzy oraz jej znaczenia dla rozwiązywania problemów poznawczych i praktycznych, a w przypadku pojawiających się trudności potrafi się zwrócić o opinię do ekspertów.
- Ma świadomość wystąpienia ewentualnych negatywnych skutków błędnie dobranego planu żywieniowego na zdrowie i bezpieczeństwo osoby ze zdiagnozowanymi chorobami układu pokarmowego i chorobami metabolicznymi.
Program Studiów
I semestr | wymiar godzin | godziny | ECTS | praca | ECTS | ||||||
lp. | moduł | rygor | ECTS | w. | ćw. | inne | kontakt. | własna | |||
1. | Fizjologia przewodu pokarmowego | Z | 4 | 12 | 12 | 0,48 | 63 | 2,52 | |||
2. | Etiologia i patogeneza chorób przewodu pokarmowego | Z | 4 | 18 | 18 | 0,72 | 82 | 3,28 | |||
3. | Czynniki ryzyka, etiopatogeneza i podział chorób metabolicznych | E | 4 | 18 | 18 | 0,72 | 107 | 4,28 | |||
4. | Metody diagnostyczne w diabetologii i gastroenterologii | Z | 5 | 18 | 18 | 0,72 | 107 | 4,28 | |||
5. | Edukacja żywieniowa w profilaktyce chorób metabolicznych | Z | 4 | 18 | 18 | 0,72 | 82 | 3,28 | |||
6. | Strategia prewencji i leczenia chorób przewodu pokarmowego | Z | 4 | 18 | 18 | 0,72 | 82 | 3,28 | |||
7. | Praktyczne aspekty organizacji poradnictwa dietetycznego | E | 5 | 10 | 10 | 20 | 0,8 | 105 | 4,2 | ||
8. | BHP | Z/BO | 0 | 4 | 4 | 0 | 0 | 0 |
II semestr | wymiar godzin | godziny | ECTS | praca | ECTS | |||||
lp. | moduł | rygor | ECTS | w. | ćw. | inne | kontakt. | własna | ||
1. | Wywiad żywieniowy oraz profesjonalna diagnostyka dietetyczna | Z | 2 | 12 | 12 | 0,48 | 38 | 1,52 | ||
2. | Terapia żywieniowa u osób z zaburzeniami motoryki górnego odcinka przewodu pokarmowego | Z | 3 | 4 | 12 | 16 | 0,64 | 59 | 2,36 | |
3. | Terapia żywieniowa u osób ze zdiagnozowaną marskością wątroby | Z | 3 | 4 | 12 | 16 | 0,64 | 59 | 2,36 | |
4. | Terapia żywieniowa u osób ze zdiagnozowaną chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy | Z | 3 | 4 | 12 | 16 | 0,64 | 59 | 2,36 | |
5. | Terapia żywieniowa u osób ze zdiagnozowanym przewlekłym/ ostrym zapaleniem trzustki | Z | 3 | 4 | 12 | 16 | 0,64 | 59 | 2,36 | |
6. | Terapia żywieniowa u osób ze zdiagnozowanym nieswoistym zapaleniem jelit | Z | 3 | 4 | 12 | 16 | 0,64 | 59 | 2,36 | |
7. | Terapia żywieniowa u osób ze zdiagnozowanym nowotworem jelita grubego/ nowotworem żołądka | Z | 3 | 4 | 12 | 16 | 0,64 | 59 | 2,36 | |
8. | Terapia żywieniowa u osób ze zdiagnozowanymi zaburzeniami lipidowymi | Z | 3 | 4 | 12 | 16 | 0,64 | 59 | 2,36 | |
9. | Terapia żywieniowa u osób ze zdiagnozowaną osteoporozą | Z | 3 | 4 | 12 | 16 | 0,64 | 59 | 2,36 | |
10. | Zalecenia dietetyczne i zachowania żywieniowe u osób z cukrzycą typu 1 | Z | 2 | 4 | 12 | 16 | 0,64 | 34 | 1,36 | |
11. | Zalecenia dietetyczne i zachowania żywieniowe u osób z cukrzycą typu 2 | Z | 2 | 4 | 12 | 16 | 0,64 | 34 | 1,36 |
laboratoria | |
zajęcia prowadzone z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość |
Zarejestruj się
Aby rozpocząć proces rekrutacji należy dokonać rejestracji w systemie e – dziekanat
REJESTRACJA ONLINE – kliknij i wypełnij formularz rekrutacyjny
- Przed rozpoczęciem tego kroku przygotuj zdjęcie legitymacyjne w wersji cyfrowej.
UWAGA: zamieszczone przez Państwa zdjęcie w systemie zostanie wykorzystane do przygotowania legitymacji studenckiej dlatego musi być dobrej jakości i spełniać następujące wymagania: wymiary 236 x 295 pikseli, rozdzielczość 300dpi, na jasnym tle, dobrze widoczna twarz w ujęciu “en face” (przodem), bez ciemnych okularów, nakrycia głowy, twarz nieosłonięta włosami.
- Podczas rejestracji kandydat otrzymuje login i hasło do swojego konta w wirtualnym dziekanacie, które będą służyły mu przez cały okres kształcenia.
- Podczas wypełniania formularza należy bezwzględnie wypełnić pola oznaczone gwiazdką „* ”
- Po zakończeniu rejestracji należy pobrać formularz rekrutacyjny, wydrukować go i podpisać. Link z formularzem znajduje się na koncie w e-dziekanacie w zakładce „Wydruki rekrutacyjne”
- W przypadku dodatkowych pytań zespół ds. rekrutacji służy pomocą oraz udostępniamy instrukcję wypełniania formularza rekrutacyjnego.
Kontakt
- rekrutacja@wsiiz.pl
- podyplomowe@wsiiz.pl
- 22 562 35 12
- 22 562 35 14
DIABETOLOGIA I GASTROENTEROLOGIA DLA DIETETYKÓW
Studia podyplomowe
Czas trwania
1 rok (2 semestry)
Forma studiów
- niestacjonarna (zajęcia odbywają się w piątki w godz.17:00-20:40, soboty i niedziele w godz. 08:00-20:40)
- część zajęć (wykłady/ ćwiczenia audytoryjne/ ćwiczenia warsztatowe) prowadzonych jest z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość (platforma Clickmeeting)