DIABETOLOGIA I GASTROENTEROLOGIA DLA DIETETYKÓW

DIABETOLOGIA I GASTROENTEROLOGIA DLA DIETETYKÓW

Czesne:

 

opłata jednorazowa

(za semestr)

opłata w 2 ratach

(za semestr)

opłata w 4 ratach

(za semestr)

I – II semestr

8 000 zł

8 800 zł

(2 x 4 400 zł)

8 800 zł

(4 x 2 200 zł)

Absolwent studiów podyplomowych na kierunku diabetologii i gastroenterologii dla dietetyków:

  • Ma pogłębioną wiedzę o czynnikach warunkujących wystąpienie chorób przewodu pokarmowego oraz chorób metabolicznych 
  • Zna i opisuje objawy, metody diagnostyczne i sposoby leczenia najczęściej występujących chorób układu pokarmowego i chorób metabolicznych.
  • Ma rozszerzoną wiedzę w zakresie konstruowania planów żywieniowych dla osób ze zdiagnozowanymi chorobami układu pokarmowego oraz chorobami metabolicznymi, również przy wykorzystaniu specjalistycznego oprogramowania informatycznego.
  • Ma umiejętność wykorzystania aparatury niezbędnej do przeprowadzenia profesjonalnej diagnostyki dietetycznej oraz oprogramowania komputerowego wspomagającego proces układania planów żywieniowych.
  • Potrafi analizować wyniki badań laboratoryjnych i na ich podstawie ocenić ryzyko wdrożenia konkretnego postępowania żywieniowego.
  • Ma umiejętność konstruowania planów żywieniowych dla osób ze zdiagnozowanymi chorobami układu pokarmowego i chorobami metabolicznymi.
  • Wykazuje się zdolnościami organizacyjnymi pracy własnej oraz zespołu.
  • Dokonuje krytycznej oceny posiadanej wiedzy oraz jej znaczenia dla rozwiązywania problemów poznawczych i praktycznych, a w przypadku pojawiających się trudności potrafi się zwrócić o opinię do ekspertów.
  • Ma świadomość wystąpienia ewentualnych negatywnych skutków błędnie dobranego planu żywieniowego na zdrowie i bezpieczeństwo osoby ze zdiagnozowanymi chorobami układu pokarmowego i chorobami metabolicznymi.
Program Studiów
I semestrwymiar godzingodzinyECTSpracaECTS
lp.modułrygorECTSw.ćw.innekontakt.własna
1.

Fizjologia przewodu pokarmowego

Z

4

12  

12

0,48

63

2,52

2.

Etiologia i patogeneza chorób przewodu pokarmowego

Z

4

18  

18

0,72

82

3,28

3.

Czynniki ryzyka, etiopatogeneza i podział chorób metabolicznych

E

4

18  

18

0,72

107

4,28

4.

Metody diagnostyczne w diabetologii i gastroenterologii

Z

5

 

18

 

18

0,72

107

4,28

5.

Edukacja żywieniowa w profilaktyce chorób metabolicznych

Z

4

 

18

 

18

0,72

82

3,28

6.

Strategia prewencji i leczenia chorób przewodu pokarmowego

Z

4

 

18

 

18

0,72

82

3,28

7.

Praktyczne aspekty organizacji poradnictwa dietetycznego

E

5

10

10

 

20

0,8

105

4,2

8.

BHP

Z/BO

0

4  

4

0

0

0

II semestrwymiar godzingodzinyECTSpracaECTS
lp.modułrygorECTSw.ćw.innekontakt.własna

1.

Wywiad żywieniowy oraz profesjonalna diagnostyka dietetyczna

Z

2

 12 12

0,48

38

1,52

2.

Terapia żywieniowa u osób z zaburzeniami motoryki górnego odcinka przewodu pokarmowego

Z

3

4 1216

0,64

59

2,36

3.

Terapia żywieniowa u osób ze zdiagnozowaną marskością wątroby

Z

3

4 1216

0,64

59

2,36

4.

Terapia żywieniowa u osób ze zdiagnozowaną chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy

Z

3

4 1216

0,64

59

2,36

5.

Terapia żywieniowa u osób ze zdiagnozowanym przewlekłym/ ostrym zapaleniem trzustki

Z

3

4 1216

0,64

59

2,36

6.

Terapia żywieniowa u osób ze zdiagnozowanym nieswoistym zapaleniem jelit

Z

3

4 1216

0,64

59

2,36

7.

Terapia żywieniowa u osób ze zdiagnozowanym nowotworem jelita grubego/ nowotworem żołądka

Z

3

4 1216

0,64

59

2,36

8.

Terapia żywieniowa u osób ze zdiagnozowanymi zaburzeniami lipidowymi

Z

3

4 1216

0,64

59

2,36

9.

Terapia żywieniowa u osób ze zdiagnozowaną osteoporozą

Z

3

4 1216

0,64

59

2,36

10.

Zalecenia dietetyczne i zachowania żywieniowe u osób z cukrzycą typu 1

Z

2

4 1216

0,64

34

1,36

11.

Zalecenia dietetyczne i zachowania żywieniowe u osób z cukrzycą typu 2

Z

2

4 1216

0,64

34

1,36

  laboratoria
 

 zajęcia prowadzone z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość

Zarejestruj się

Aby rozpocząć proces rekrutacji należy dokonać rejestracji w systemie e – dziekanat

REJESTRACJA ONLINE  – kliknij i wypełnij formularz rekrutacyjny

  • Przed rozpoczęciem tego kroku przygotuj zdjęcie legitymacyjne w wersji cyfrowej.

UWAGA: zamieszczone przez Państwa zdjęcie w systemie zostanie wykorzystane do przygotowania legitymacji studenckiej dlatego musi być dobrej jakości i spełniać następujące wymagania: wymiary  236 x 295 pikseli, rozdzielczość 300dpi, na jasnym tle, dobrze widoczna twarz w ujęciu “en face” (przodem), bez ciemnych okularów, nakrycia głowy, twarz nieosłonięta włosami.

  • Podczas rejestracji kandydat otrzymuje login i hasło do swojego konta w wirtualnym dziekanacie, które będą służyły mu przez cały okres kształcenia.
  • Podczas wypełniania formularza należy bezwzględnie wypełnić pola oznaczone gwiazdką „* ”
  • Po zakończeniu rejestracji należy pobrać formularz rekrutacyjny, wydrukować go i podpisać. Link z formularzem znajduje się na koncie w e-dziekanacie w zakładce „Wydruki rekrutacyjne”

Kontakt

DIABETOLOGIA I GASTROENTEROLOGIA DLA DIETETYKÓW

Studia podyplomowe

Czas trwania

1 rok (2 semestry)

Forma studiów

  • niestacjonarna (zajęcia odbywają się w piątki w godz.17:00-20:40, soboty i niedziele w godz. 08:00-20:40)
  • część zajęć (wykłady/ ćwiczenia audytoryjne/ ćwiczenia warsztatowe) prowadzonych jest z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość (platforma Clickmeeting)

Dofinansowanie: