• Contrast
    • Default mode
    • Night mode
    • High Contrast Black White mode
    • High Contrast Black Yellow mode
    • High Contrast Yellow Black mode
    • Layout
    • Fixed layout
    • Wide layout
    • Font
    • Set Smaller Font
    • Set Default Font
    • Set Larger Font
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • O uczelni
    • Informacje o nas
      • Misja Uczelni
      • Władze Uczelni
      • Podstawa prawna
      • Certyfikaty i wyróżnienia
    • Prezentacja Uczelni
      • Wirtualny Spacer
      • Dlaczego WSiIZ?
      • Galeria
    • Kadra dydaktyczna
    • Rady Pracodawców
    • Samorząd Studentów
    • Wydarzenia
    • Projekty UE
    • RODO
    • Bezpieczeństwo COVID-19
    • Akademia Zdrowia i Urody
  • Oferta Edukacyjna
    • Kształcenie Specjalistyczne
      • Specjalista technolog produktów kosmetycznych
      • Specjalista w zakresie kosmetologii stosowanej
      • Specjalista w zakresie poradnictwa żywieniowego i dietetycznego
      • Specjalista w zakresie analizy i oceny jakości żywności
    • Studia I stopnia
      • Chemia kosmetyczna
      • Chemia żywności
      • Dietetyka
      • Kosmetologia
    • Studia II stopnia
      • Kosmetologia
    • Studia Podyplomowe
      • Biotechnologia w kosmetologii
      • Kosmetologia bioestetyczna
      • Kosmetologia stosowana
      • Podologia
      • Technologia produkcji kosmetyków
      • Trychologia kosmetologiczna
      • Żywienie człowieka
      • Żywność, suplementy diety i produkty kosmetyczne
  • Dla Kandydata
    • Rejestracja Online
    • Zasady rekrutacji
    • Q&A rekrutacji
    • Rekrutacja dla Cudzoziemców
    • Kurs językowy
    • Przeniesienie z innej uczelni
    • Promocje
    • Dni otwarte
  • Dla Studenta
    • E-Dziekanat
    • Informator dla studentów
    • Rozkład zjazdów
    • BON
    • Biblioteka
    • Proces dyplomowania
    • Dział Płatności
    • Dział Praktyk
      • Studenckie praktyki zawodowe
      • Chemia kosmetyczna
      • Chemia Żywności
      • Dietetyka
      • Kosmetologia I st.
      • Kosmetologia II st.
      • Kształcenie Specjalistyczne
      • Wykaz Instytucji
    • Biuro Karier
      • Misja i Funkcje
      • Porady
      • Praktyki w WSIiZ
    • Stypendia
    • Organizacje studenckie
    • Punkt Konsultacyjny
    • ERASMUS +
      • Program
      • Uczelnie Partnerskie
      • Incoming Sudents
      • Nasze Mobilności
    • Osiągnięcia studentów
    • Materiały do pobrania
    • BHP
  • Współpraca
    • Partnerzy
    • Szkoły Patronackie
    • Warsztaty Edukacyjne
    • Oferta wynajmu sal
    • Centrum Prasowe
    • Program lojalnościowy
  • Kontakt
    • Dział Promocji i Rekrutacji
    • Biuro Spraw Studenckich
    • Pełnomocnik BON
    • Dział Nauki oraz Biblioteka
    • Dział Planowania i Organizacji Studiów
    • Dział Płatności i Stypendiów
    • Dział Praktyk i Doradztwa Personalnego
    • Biuro Karier
    • Dział Zamówień
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • O uczelni
    • Informacje o nas
      • Misja Uczelni
      • Władze Uczelni
      • Podstawa prawna
      • Certyfikaty i wyróżnienia
    • Prezentacja Uczelni
      • Wirtualny Spacer
      • Dlaczego WSiIZ?
      • Galeria
    • Kadra dydaktyczna
    • Rady Pracodawców
    • Samorząd Studentów
    • Wydarzenia
    • Projekty UE
    • RODO
    • Bezpieczeństwo COVID-19
    • Akademia Zdrowia i Urody
  • Oferta Edukacyjna
    • Kształcenie Specjalistyczne
      • Specjalista technolog produktów kosmetycznych
      • Specjalista w zakresie kosmetologii stosowanej
      • Specjalista w zakresie poradnictwa żywieniowego i dietetycznego
      • Specjalista w zakresie analizy i oceny jakości żywności
    • Studia I stopnia
      • Chemia kosmetyczna
      • Chemia żywności
      • Dietetyka
      • Kosmetologia
    • Studia II stopnia
      • Kosmetologia
    • Studia Podyplomowe
      • Biotechnologia w kosmetologii
      • Kosmetologia bioestetyczna
      • Kosmetologia stosowana
      • Podologia
      • Technologia produkcji kosmetyków
      • Trychologia kosmetologiczna
      • Żywienie człowieka
      • Żywność, suplementy diety i produkty kosmetyczne
  • Dla Kandydata
    • Rejestracja Online
    • Zasady rekrutacji
    • Q&A rekrutacji
    • Rekrutacja dla Cudzoziemców
    • Kurs językowy
    • Przeniesienie z innej uczelni
    • Promocje
    • Dni otwarte
  • Dla Studenta
    • E-Dziekanat
    • Informator dla studentów
    • Rozkład zjazdów
    • BON
    • Biblioteka
    • Proces dyplomowania
    • Dział Płatności
    • Dział Praktyk
      • Studenckie praktyki zawodowe
      • Chemia kosmetyczna
      • Chemia Żywności
      • Dietetyka
      • Kosmetologia I st.
      • Kosmetologia II st.
      • Kształcenie Specjalistyczne
      • Wykaz Instytucji
    • Biuro Karier
      • Misja i Funkcje
      • Porady
      • Praktyki w WSIiZ
    • Stypendia
    • Organizacje studenckie
    • Punkt Konsultacyjny
    • ERASMUS +
      • Program
      • Uczelnie Partnerskie
      • Incoming Sudents
      • Nasze Mobilności
    • Osiągnięcia studentów
    • Materiały do pobrania
    • BHP
  • Współpraca
    • Partnerzy
    • Szkoły Patronackie
    • Warsztaty Edukacyjne
    • Oferta wynajmu sal
    • Centrum Prasowe
    • Program lojalnościowy
  • Kontakt
    • Dział Promocji i Rekrutacji
    • Biuro Spraw Studenckich
    • Pełnomocnik BON
    • Dział Nauki oraz Biblioteka
    • Dział Planowania i Organizacji Studiów
    • Dział Płatności i Stypendiów
    • Dział Praktyk i Doradztwa Personalnego
    • Biuro Karier
    • Dział Zamówień
  • Jesteś tutaj:  
  • Start
  • Oferta Edukacyjna
  • Studia Podyplomowe
  • Podologia

COVER WSIIZ b


PODOLOGIA

loading...
O kierunku
Moduły
Wymagane Dokumenty
Opłaty

CEL KSZTAŁCENIA

Współczesna podologia zajmuje się przede wszystkim diagnozowaniem i leczeniem dolegliwości stopy. Oczywiście niejednokrotnie działania podejmowane przez podologów wymagają konsultacji z lekarzem specjalistą. Do gabinetów podologicznych trafiają klienci z różnymi problemami: chorobami skóry i paznokci, chorobami przemiany materii, deformacjami stóp, czy powszechnymi dolegliwościami tj. wzrastające paznokcie, odciski, modzele, pękające stopy, czy też brodawki. Posiadana wiedza i umiejętności podologów pozwalają im na określenie swoich kompetencji, a więc granicy do jakiej mogą działać zupełnie samodzielnie, albo skorzystać z konsultacji m. in. z lekarzem ortopedą, czy też chirurgiem.

Studia podyplomowe na kierunku Podologia kierowane są do osób związanych z branżą beauty. Doskonale z zagadnieniami podologicznymi poradzą sobie osoby z wykształceniem kierunkowym z zakresu: kosmetologii, fizjoterapii, wychowania fizycznego oraz absolwenci kierunku lekarskiego. Nabyta w czasie studiów wiedza z zakresu pielęgnacji i profilaktyki stóp pozwoli na prowadzenie specjalistycznych konsultacji podologicznych, również w ramach samodzielnie prowadzonej działalności gospodarczej.

 

ORGANIZACJA STUDIÓW

  • Czas trwania: 1 rok (2 semestry)
  • Forma studiów: niestacjonarna – zjazdy co 2 tygodnie

Zajęcia odbywają się w piątki [17:00-20:15], soboty i niedziele [08:00-20:15]

  • Poziom kształcenia: studia podyplomowe

Forma kształcenia

  • kształcenie wspomagane procesem online: zajęcia odbywają się z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość, w tym wykłady i ćwiczenia audytoryjne.
  • w tradycyjnej formie organizowane są: ćwiczenia specjalistyczne, ćwiczenia laboratoryjne, ćwiczenia warsztatowe i ćwiczenia kliniczne [jeżeli dotyczy]. 

Forma zajęć, metody dydaktyczne:

  • wykład: problemowy, konserwatoryjny, z prezentacją multimedialną;
  • ćwiczenia: audytoryjne, warsztatowe, laboratoryjne, specjalistyczne, kliniczne: analiza tekstów z dyskusją, metoda projektów, gry symulacyjne, praca w parach [słuchacz vs. słuchacz] lub grupach, analiza zdarzeń krytycznych, analiza przypadków, dyskusja, rozwiązywanie zadań.  

Miejsca odbywania zajęć:

  • Kampus nr 1 Siedziba główna WSIiZ w Warszawie [ul. Bitwy Warszawskiej 1920 r. nr 18]: ćwiczenia specjalistyczne, ćwiczenia laboratoryjne, ćwiczenia warsztatowe.
  • Siedziby podmiotów z otoczenia społeczno-gospodarczego [jeżeli dotyczy].

NABYTE EFEKTY KSZTAŁCENIA

Absolwent studiów podyplomowych na kierunku Podologia:
  • ma elementarną wiedzę z zakresu pokrewnych dyscyplin naukowych w zakresie niezbędnym dla pracy podologa,
  • posiada wiedzę z zakresu diagnozowania chorób i deformacji stóp,
  • zna i opisuje poszczególne etapy planowania i wykonywania zabiegów podologicznych,
  • potrafi planować, projektować i realizować wybrany rodzaj zabiegu podologicznego,
  • potrafi posługiwać się specjalistycznym sprzętem, aparaturą i narzędziami stosowanymi w codziennej pracy podologa,
  • potrafi dobrać kosmetyki podologiczne niezbędne w odpowiednio zaplanowanej terapii,
  • potrafi organizować i zarządzać pracą gabinetu podologicznego,
  • potrafi współpracować z lekarzem specjalistą oraz postępować zgodnie z jego zaleceniami,
  • wykazuje się tolerancją i zrozumieniem dla potrzeb swoich klientów spowodowanych chorobą, wiekiem, uwarunkowaniami społecznymi, kulturowymi i religijnymi.

 

SEMESTR I

 Lp.

Moduł

RYGOR

ECTS

 1.

 Anatomia i biomechanika kończyn dolnych

E

2

 2.

 Budowa i choroby płytki paznokci

Z

2

 3.

 Diabetologia

Z

3

 4.

 Podologia pielęgnacyjna

E

6

 5.

 Podologia korekcyjna z elementami zaopatrzenia medycznego

E

5

 6.

 Metody korekty wzrastających paznokci

Z

5

 7.

 Hiperkeratozy w gabinecie podologicznym

Z

5

 8.

 Wymagania sanitarno-higieniczne w gabinecie podologicznym

Z

2

 9.

 BHP

Z/BO

0

 Łączna liczba godzin dydaktycznych realizowanych w semestrze: 200

 

SEMESTR II

 Lp.

Moduł

RYGOR

ECTS

 1.

 Chirurgia, ortopedia i traumatologia kończyn dolnych

E

4

 2.

 Unaczynienie i choroby naczyniowe kończyn dolnych

Z

3

 3.

 Dermatologia z podstawami alergologii

Z

2

 4.

 Podologia medyczna

E

6

 5.

 Profilaktyka i pielęgnacja stopy cukrzycowej

E

6

 6.

 Elementy rehabilitacji i masaż kończyny dolnej

E

5

 7.

 Zarządzanie podmiotami świadczącymi usługi podologiczne

Z

4

Łączna liczba godzin dydaktycznych realizowanych w semestrze: 194

 

 WYMAGANE DOKUMENTY

 

  • wydrukowane i podpisane podanie rekrutacyjne z platformy e-dziekanat
  • zdjęcie cyfrowe do wgrania w systemie e-dziekanat sekcja Dane Osobowe - wymagania: wymiary 35 x 45 mm, rozdzielczość 300dpi, na jasnym tle, dobrze widoczna twarz w ujęciu "en face" (przodem), bez ciemnych okularów, nakrycia głowy, twarz nieosłonięta włosami
  • potwierdzenie dokonania opłaty rekrutacyjnej w kwocie 85 zł [obywatele UE], 150 zł [obywatele spoza UE] - absolwenci WSIiZ zwolnieni z wniesienia opłaty
  • kserokopia dyplomu ukończenia szkoły wyższej [oryginał lub odpis do wglądu]

 

Płatności opłaty rekrutacyjnej oraz za ELS dokonywane są wyłącznie przelewem na konto uczelni:
ALIOR BANK 05 2490 0005 0000 4530 6050 7331

 

Cudzoziemcy ubiegający się o przyjęcie do Wyższej Szkoły Inżynierii i Zdrowia zobowiązani są dostarczyć dodatkowo przetłumaczone na język polski wszystkie dokumenty wymagane w procesie rekrutacji. Tłumaczenie powinno być dokonane przez tłumacza przysięgłego

 

  DO POBRANIA

 

INSTRUKCJA REJESTRACJI W SYSTEMIE E-DZIEKANAT

 

CZESNE/SEMESTR
[KSZTAŁCENIE WSPOMAGANE PROCESEM ONLINE]
3 200 zł
OPŁATA REKRUTACYJNA
[OBYWATELE UE]

85 zł

OPŁATA REKRUTACYJNA
[OBYWATELE SPOZA UE]

150 zł

 

 DO POBRANIA

 

WZÓR UMOWY O WARUNKACH ODPŁATNOŚCI
ZARZĄDZENIE KANCLERZA 1/2020
ZARZĄDZENIE KANCLERZA 8e/2020
WNIOSEK O ROZŁOŻENIE CZESNEGO NA RATY

Studia Podyplomowe

  • BIOTECHNOLOGIA W KOSMETOLOGII
  • KOSMETOLOGIA BIOESTETYCZNA
  • KOSMETOLOGIA STOSOWANA
  • PODOLOGIA
  • TRYCHOLOGIA KOSMETOLOGICZNA
  • TECHNOLOGIA PRODUKCJI KOSMETYKÓW
  • ŻYWIENIE CZŁOWIEKA
  • ŻYWNOŚĆ, SUPLEMENTY DIETY I PRODUKTY KOSMETYCZNE
REKRUTACJA
E-DZIEKANAT
 
Zadzwoń do nas+48 22 562 35 00
Napisz do nasrekrutacja@wsiiz.pl
Przyjedź do nas ul. Bitwy Warszawskiej 1920 r. nr 18, 02-366, Warszawa

 

Polityka Prywatności

Mapa Strony

  • Chemia żywności inżynier
  • Dietetyka kliniczna studia
  • Dietetyk studia
  • Kosmetologia studia


logo szary

 

BIP

Copyright © 2020. Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia.
 
Opieka - DoCom

Back to top